Het centraal van 16 november

Het centraal van 16 november

Een nieuwe werkweek is begonnen in Utopia en daarom zijn de bewoners bijeen gekomen om het een en het ander te bespreken. Hier lees je alle besproken punten van het centraal van 16 november terug.

Nieuwe werkweek
Het is woensdag en dat betekent dat het weekend alweer is afgelopen. De tweede 40-urige werkweek staat op het punt om te beginnen en de bewoners komen bij elkaar. Ze lijken nog erg moe dit omdat er rond klokslag 02:00 uur er verspreid door de loods allerlei wekkers af gingen. Deze hadden Bas, Do en Jessie verstopt. Gina was niet blij en uiteindelijk hebben Rianne en Jacco geprobeerd om het grappentrio terug te pakken. Ze hebben wekkers onder de caravan verstopt en om 05:00 uur gingen deze af. Om het nog erger te maken pakte Jacco er een speaker bij en gooide Rianne meel naar binnen. Uiteindelijk heeft Bas ook meel in het bed van Rianne gegooid. Het was een lange nacht, maar nu gaat de werkweek toch echt beginnen. Tijd voor een centraal.

De markt en andere evenementen
Do begint over de Utopia markt. Ze vertelt dat ze druk bezig is met de organisatie van de markt. En heeft al veel leuke standhouders weten te verzamelen. Er komen kerstartikelen, ambachtelijke lekkernijen en nog veel meer. Vervolgens vraagt ze aan de bewoners of zij nog leuke ideeën hebben en de groep gaat er over nadenken. Vervolgens neemt Rianne het woord en vertelt ze welke evenementen nog meer op de planning staan. Morgen organiseren de bewoners een ouderenbingo en vrijdag staat Kroegtopia Live op het programma.

Foto’s
Tijdens de markt kunnen bezoekers, tegen betaling op de foto met de bewoners, maar tijdens het centraal ontstaat er wat onenigheid over de betaling van de foto’s. Rianne vindt het niet prettig om aan bezoekers een muntje te vragen wanneer ze op de foto willen. Meer bewoners delen dit gevoel, maar het is een moeilijke kwestie. De fotograaf moet wel betaald worden en als foto’s gratis zijn dan komt er een stormloop op de foto’s, waardoor er duizenden foto’s moeten worden gemaakt en bewerkt. Daarnaast zullen de bewoners tijdens het evenement veel tijd kwijt zijn aan het maken van foto’s, terwijl er ook gewoon moet worden gewerkt. Dit willen de bewoners hunzelf en de fotograaf niet aandoen en daarom blijven foto’s muntjes kosten. De bewoners die het hier niet mee eens zijn en geen muntje willen vragen aan bezoekers, mogen niet meer worden gefotografeerd door de fotograaf. Rianne en Ruud zullen dus zelf foto’s moeten maken met de telefoon of de vlog camera. Ook zal er een photo booth aanwezig zijn waar bezoekers een foto kunnen maken met de loods op de achtergrond. Daarna nemen de bewoners even pauze.

Snacks Le Luifel
Na een korte pauze komt de groep weer bij elkaar op de banken. Gina begint te vertellen dat er nog maar één dag in de week snacks van Le Luifel worden gegeten. Althans één keer per week op kosten van Le Luifel. Als bewoners op andere dagen een snack willen dan kan dit tegen betaling. Op deze manier wil ze voorkomen dat de ingekochte snacks verdwijnen door persoonlijke gebruik. Dit snijdt namelijk in de winst.

De huidige structuur van het weekend
Maandag en dinsdag hebben de bewoners weekend en op zaterdag en zondag zijn ze vaak bezig met evenementen. Billy merkt op dat er op die manier maar drie dagen overblijven voor haar Billy Jeans. Daarnaast wil ze ook bij verschillende vergaderingen aanwezig zijn en daardoor houdt ze te weinig tijd over. Dit vindt ze vervelend. En stelt voor om maandag en dinsdag te werken aan haar eigen project maar dan vraagt ze de groep wel toestemming om tijdens evenementen iets rustiger te werken. Meer bewoners klagen vervolgens over het huidige weekend op maandag en dinsdag en Jessie oppert om in de aankomende weken op zaterdag en zondag weekend in te plannen. En wanneer er in het weekend een markt of een ander evenement is, dan wordt het weekend verplaatst naar maandag en dinsdag. Hier gaat de groep over nadenken. Ook de structuur van het weekend moet worden aangepakt volgens Victoria. Veel bewoners komen namelijk naar haar toe om te zeggen dat ze zich vervelen. Daarnaast heerst er het gevoel dat het maandag en dinsdag helemaal geen weekend is, omdat de rest van Nederland wel druk bezig is. Er heerst onrust en verveling en dit zorgt voor gemengde gevoelens bij de bewoners. Victoria legt uit dat ze erover gaat nadenken over hoe het weekend in de toekomst moet worden vormgegeven.

Flexibele werktijden
Op dit moment werken de bewoners van 09:00 tot en met 18:00 uur, maar niet iedereen geeft de voorkeur aan deze werktijden. Het is druk bij de computers en sommige bewoners laten weten dat ze beter functioneren op een later tijdstip. Daarom worden er shifts geopperd, twee om precies te zijn. Een shift van 09:00 tot en met 18:00 uur, en een shift van 11:00 tot en met 20:00 uur. Er zitten wel wat nadelen aan dit voorstel. Bijvoorbeeld dat de ochtendploeg stil moet zijn voor de uitslapende late ploeg. En in Utopia is gebleken dat dat vaak moeilijk is. Gina, Victoria en Jessie gaan de voor en nadelen tegen elkaar wegstrepen en komen later op dit voorstel terug.

Werknemer van de week
Victoria en Gina hebben het gisteren al besproken, maar maken het nu definitief. Elke week zal er een werknemer van de week worden gekozen. Dus zet allemaal je beste beentje voort voegt Gina eraan toe. De wekelijkse winnaar/winnares krijgt een leuk presentje en een ere plekje aan the wall of fame. Gina onthult dat Karin vorige week heeft gewonnen, maar dit is onofficieel. Aanstaande zondag vindt de eerste echte uitreiking plaats.

Beter schoonmaken
Vervolgens komt het schoonmaken aan bod. Er wonen vijftien mensen in Utopia en dat zorgt voor rommel. Daarom wordt van iedereen verwacht dat hij of zij zijn eigen troep opruimt, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd te werken. Victoria wijst de groep hier op dit omdat de situatie weer uit de hand loopt. Gebruikte handdoeken in de badkamer haren in de douche en ongelooflijk veel rommel in de keuken. Do haakt in op dit verhaal. Gisteren was het save your own ass’-day en dat houdt in dat alle bewoners zelf hun avondeten moesten voorbereiden. Dit betekent ook dat iedereen zijn of haar eigen spullen moet opruimen, maar dit werd niet gedaan. Do die gisteren keukendienst had merkt op dat het een ramp was. De bewoners hebben er namelijk een ongelooflijke puinhoop van gemaakt. Ze vindt het geen probleem om keukendienst te hebben maar op dinsdag is het een straf. En hoopt dat haar mede bewoners hier in het vervolg rekening mee willen houden.

Einde centraal
Op een zeker moment komt Ruud de loods binnenlopen met een metaaldetector. Blijkbaar ligt er iets onder het laminaat, want het apparaat begint herhaaldelijk te piepen. Het lawaai zorgt voor irritatie bij Ramona, die aan het woord is en de rest van de groep is al snel afgeleid. Daarom besluiten ze het centraal dat toch al het einde naderde definitief te beëindigen.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 5    Gemiddelde: 3.8/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *