Een gesprek over geld, goede doelen en samenleving

Een gesprek over geld, goede doelen en samenleving

De bewoners hebben vanmorgen samen gezeten om te praten over Utopia. De groep kwam er al snel achter dat ze dit jaar eigenlijk weinig hebben gedaan. Iedereen is bezig met persoonlijke projecten. Gina heeft een felle mening. Ze vindt dat Utopia eigenlijk een andere wereld moet zijn, een droom. Het moet anders zijn dan de buitenwereld. Neverland. Laten we gewoon rare dingen maken en niet alleen de buitenwereld nabootsen. We doen hier eigenlijk hetzelfde als in de buitenwereld aldus Gina. Ivan vindt dat de meiden maar pessimistisch zijn. Er zijn immers ook mensen die zich inzetten voor een ander. Maar dan stuit hij op een heel ander onderwerp: geld. Wat is de rol van geld eigenlijk? Volgens hem zou het niet meer moeten betekenen dan een basisbehoefte. Pas als ze zich niet meer op geld concentreren, kunnen ze een ideale samenleving maken.

Niet veel later zitten Ivan, Nicole en Benjamin, Rob buiten te praten over Utopia.  Het gezelschap vindt dat geld en luxe overbodig is en het groepsbelang moet voorop staan. Daarbij is het belangrijkste om iets goeds te doen voor een ander en die boodschap weer uit te dragen naar de buitenwereld. Er wordt zelfs geopperd al het geld aan een goed doel te schenken. Rob heeft er ook over nagedacht en komt met een idee. Als we hier met z’n allen één groot project gaan aanpakken, zou dat voor heel veel mensen hier heel goed zijn. Niet alleen om wat het zou terugverdienen, maar om iets maken voor ons, wat wij vet vinden oppert hij. Als de groep alleen aan geld blijft denken, gaat het straks verkeerd volgens hem. Bovendien laat Rob weten dat hij behoefte heeft aan iets anders. Hij wil weg uit de ‘Utopiabubbel’, weg uit het vaste denkpatroon. Nicole, Ivan en Benjamin zien het idee wel zitten en denken gelijk aan de mogelijkheden. Een speelhal, een windmolen, een sauna of een badhuis  niets is te gek. En die evenementen dan? Daar moeten de bewoners nog even over nadenken. Want het is ook wel eens leuk om een gezellig avondje onder elkaar te hebben. Waar zal dit toe leiden?

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 7    Gemiddelde: 3.4/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *