Stefanie kampt met borderline

Stefanie kampt met borderline

Gisteren liet Stefanie in een goed gesprek al doorschemeren dat ze een psychiatrische ziekte heeft en daar iets mee wil doen. Alleen weet ze niet of ze die stap moet zetten. Vandaag hebben de twee wederom een gesprek gehad. Al snel wordt duidelijk dat haar ziektebeeld borderline is.

Stefanie vertelt dat Utopia haar goed doet, ook praat ze meer over haar gevoelens dan dat ze thuis deed. Hier kan ik niet weglopen voegt ze eraan toe dus ik uit mijn gevoelens aan de rest van de groep. Ik heb ook het idee dat ik hier erg aan het groeien ben omdat je hier bepaalde dingen moet om jezelf te kunnen redden. Uiteindelijk wordt dat dan een soort automatisme, hoop ik. Benjamin is het daar zeker mee eens maar geeft ook de tip om haar grenzen aan te geven. Stefanie antwoordt dat zeker te gaan doen en geeft soms ook al duidelijk aan wanneer dingen voor haar te ver gaan. Maar dit lukt niet altijd. Bovendien zien anderen haar soms als stug of nuchter. Als ik een hele dag op de bank zit, lijkt het alsof ik niets uitvoer, maar ondertussen ben ik met veel dingen bezig in mijn hoofd. Benjamin oppert een idee, een dagelijks uurtje stiff tijd om zaken zoals deze te bespreken. En nu ze toch aan het praten zijn gooit Stefanie er een frustratie uit. Ze heeft geen project van zichzelf, het liefste zou ik  iedere dag de koeien doen, omdat ik me daar echt gelukkig bij voel als ik het doe. Maar Naomi wil het niet afgeven. En dat vind Stefanie lastig ook omdat Naomi het argument geeft dat ze langer in Utopia leeft dan zij. Op die manier sta ik met mijn mond vol tanden. Volgens Benjamin is het een kwestie van grenzen aan geven en duidelijk aangeven wat ze wil. Ze is toch niets minder waard dan Naomi? Stefanie staart afwezig over het Utopia terrein. Ze gaat in ieder geval een tekst over borderline neerleggen, zodat de bewoners kunnen lezen hoe Stefanie van binnen werkt.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 13    Gemiddelde: 3.2/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 6 reacties op dit artikel
 1. MariaBora at 11:48

  Vanaf het eerste uur dat je in Utopia zit heb je evenveel rechten als iemand die er al een jaar zit, desondanks hoor ik veel als er nieuwkomers zijn dat ze er toch even op geattendeerd worden dat ze zich rustig moeten houden, de Utopianen doen er zelf aan mee.
  En je hoeft geen doktersopleiding te hebben om te zien dat Stefanie anders dan anders is, een beetje mensenkennis is al genoeg, ze hadden haar er eigenlijk nooit in mogen laten komen, het kan ook wel eens verkeerd aflopen. Er is alleen met Stefanie te werken als ze haar eigen ding mag doen, vooral niet storen als ze bezig is, wat zou ze ook alweer doen toen ze binnenkwam in Utopia?

 2. Yvon at 19:58

  Ho ho Sonje,ik ben geen fan van Sef maar ik vind dat je nu heel veel mensen met een psychische stoornis bestempelt en niet serieus neemt,waarom moet zij eruit en Naomi,met haar spierziekte mag blijven,gisteren is een groot schrijven overleden,was hij ook minder,omdat hij depressief was!!!

 3. Sonja Hiemstra at 17:43

  Tja, borderline, dat ze gestoord was , zag ik meteen. Waarom laten ze zo iemand binnen in Utopia ? Wat voegt dat toe ? Laat haar naar een psychiater gaan en uit Utopia met dat mens graag.

  • Desiree at 23:32

   Ik denk dat je hiermee heel veel mensen met een psychische stoornis (waaronder ikzelf; angstproblematiek) enorm kwetst. Ja, een stoornis is een ziekte. Die kan overgaan of chronisch zijn, maar dan valt er nog mee te leven door goede therapie en medicatie. Nee, we zijn niet gestoord!

 4. Wil at 17:08

  Wat klets naomi nou, ‘ik ben er langer’
  Dat slaat nergens op, wat denkt ze wel niet, krijgt ze het in haar bol?????
  Stef ,natuurlijk heb je net zoveel rechten
  Ga ook lekker die koeien doen ,
  Laat Namoi lekker in de ……”zakken ,verwaand typ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *