Een centraal met begrafenisondernemers

Een centraal met begrafenisondernemers

Vandaag heeft er een bijzonder centraal plaatsgevonden in Utopia. Er zijn 2 begrafenisondernemers langsgekomen in Utopia, om de opties te bespreken.

De 2 mannen zijn in Utopia en lopen het terrein op. Ze geven de inwoners een hand en krijgen een kop koffie. De bespreking kan beginnen als iedereen er klaar voor zi.t

Gert-Jan neemt het woord. Hij vertelt dat John en Eric er zijn, de begrafenisondernemers, om de Utopianen te steunen bij een uitvaart of ceremonie binnen Utopia. Gert-Jan wilt het woord aan de mannen geven, zodat zij kunnen vertellen waar zij zich dagelijks mee bezig houden. De mannen willen echter eerst weten van de Utopianen, wat voor gevoel zij erbij krijgen. Bas geeft aan dat veel bewoners in Utopia een naar gevoel hebben dat er wellicht een kist binnen Utopia kan komen. Ze zijn daar een beetje bang voor.

De begrafenisondernemers hebben 3 plannen op papier gezet. Ze geven aan dat het een optie kan zijn voor iemand om in Utopia te sterven. Dan wordt alles vanuit Utopia geregeld. Dat is de optie die het verst gaat, maar behoort wel tot de mogelijkheden. De 2e optie is om een uitvaart te houden. Het kan een wens zijn van iemand die al vanaf het begin naar Utopia kijkt. Het vervoer voor het rouwen rijdt dan in dat geval richting de begraafplaats vanuit Utopia. De derde en laatste optie is om alleen de dienst in Utopia te houden, het afscheid van de overledene. In dat geval zal de overledene niet in Utopia komen.

De 2 mannen hebben ook over andere dingen nagedacht, waarbij de bewoners van Utopia ook een rol kunnen spelen. Ze zouden rouwkaarten kunnen maken of via een lied de mensen steunen. Het kan wel gevoelig liggen dus er moet op gelet worden. De dankbaarheid van mensen kan zo veel keer groter zijn dan het verdriet dat ze hebben. Dat kan heel mooi zijn voor de Utopianen. Ze kunnen anderen echt blij maken met zoiets.

Gina begint met haar gevoel. Voor haar valt optie 1, om iemand in Utopia de laatste dagen te laten leven, echt af. De meeste bewoners zijn het met haar eens en krijgen daar ook geen fijn gevoel bij. Eric geeft aan dat ze het dan ook niet moeten doen. Het is ook zwaar als ze zo iemand leren kennen. Victoria vindt het wel een goed idee om iemand die op sterven ligt, uit te nodigen in Utopia. Dat is een middenweg, die door veel bewoners wel goed wordt gevonden.

Eric en John zullen er in elk geval volledig bij zijn, wat er ook georganiseerd zal worden. Voor Ramona is het een opluchting. Eric laat het aan de Utopianen wat zij erbij willen doen. Of dat nou qua catering of muziek is, dat is aan de Utopianen. Ook kan eventueel de kist door de bewoners zelfgemaakt worden. De urnen van Bas komen aan bod in het gesprek, wellicht is het maken van een kist ook wat voor hem. Hij vindt dat niets voor hem, het maken van een kist is echt vakmanschap volgens hem.

Eric zegt dat het bijna niets hoeft te kosten. Hij wilt het zelf ook vrijwillig doen. John is er ook van overtuigd dat er mensen interesse zullen hebben, als de Utopianen besluiten om een oproep te plaatsen. Victoria geeft bij de groep aan dat ze wel rekening moeten houden met de andere evenementen. Wellicht kan het niet door gaan en daar moeten ze rekening mee houden.

Bas zit wat dwars. Het zit hem dwars dat sommige nabestaanden van een overledene niet willen, ondanks dat het de wens van de overledene was. John zegt dat dat inderdaad mogelijk is. Het is voor hen natuurlijk de vrije keuze om ervoor te kiezen om het niet op tv te doen.

Dominique zit het ook niet lekker. Ze wilt niet geconfronteerd worden met een lijk. Ze kan dat niet uit haar hoofd zetten, maar voelt de druk van de groep. Ze zegt dat ze daarom misschien egoïstisch is, maar het zit haar niet lekker. De rest kan het mooi vinden, maar Dominique kan het terrein niet af. Ze kan niet omgaan met het idee dat iemand openbaar ligt. John en Eric snappen de gevoelens en vinden dat de groep er het er goed over moeten hebben met elkaar. Ramona is benieuwd hoe lang zoiets duurt en vraagt dat aan de mannen. Bij een uitvaart wordt er vaak ook gelachen geeft Eric aan. De familie van iemand is bij elkaar, maar dat ligt natuurlijk aan de situatie. Het is altijd anders. De ene uitvaart duurt ook langer of korter dan de andere uitvaart en daarover is dus niet veel te zeggen. Zoiets ligt meestal in de handen van de familie.

Eric wilt van Dominique weten, wat haar zou overtuigen om het wel aan te kunnen. Dominique zegt dat daar geen optie voor is, ze heeft een sterk gevoel dat ze het niet wilt. John verzekert Dominique dat de kist dicht zal blijven en ze dus niets anders zal zijn, dan een kist. Victoria wilt weten waar de grens van Dominique ligt. Dominique zegt dat ze eigenlijk geen kist op het terrein wilt hebben.

De bewoners willen het er nog over hebben met elkaar. Ze kunnen dan de opties bespreken. Eric en John staan open voor verder contact en zullen voor nu weggaan. Ze nemen afscheid van de bewoners en blijven nog even zitten met Bas en Gert-Jan. Bas praat nog even over de urnen en Gert-Jan wilt nog wat opties bespreken met de heren.

Wat vinden jullie van de plannen, moeten de Utopianen het doorzetten?

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 11    Gemiddelde: 3.8/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 5 reacties op dit artikel
 1. anneke at 17:50

  Die Eric en John dringen hun op om het te doen.
  Ze hebben toch ook gezegt dat de meeste het niet willen.
  Houden er dan over op al zijn er maar een stuk of 4 er tegen niet doen .
  Doe wel hun laatste wens om een keer in UTOPIA te laten komen en geef ze een mooie dag.
  Maar daar overlijden niet doen.
  En vooral niet sterven in de B&B of de loods.

 2. henk at 15:45

  mijn mening is dat dit niet thuis hoort op een plek waar mensen zoals in utopia de wereld willen veranderen met andere ideeen.laat dit aan de vakmensen over,zolas de begrafenis onderneming.

  • Hyl at 16:16

   Idd Boesta, ik vind dit ook onbegrijpelijk, ik zou als eerste mn kistje pakken en er uit gaan,
   Kunnen ze niks anders verzinnen???????
   Ik snap ook niet dat de heren van talpa dit goed keuren, zijn er dan echt geen grenzen????

   kort gezegt……….vreemd, social media opzoeken? Wat bezielt de mensen????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *