Het centraal van 25 juli

Het centraal van 25 juli

De bewoners zijn weer bijeen gekomen om het een en het ander te bespreken. Hier hebben we een samenvatting over gemaakt. Je leest in dit bericht alle besproken punten van 25 juli terug.

Ramona opent het centraal
Ramona begint als eerste te vertellen en opent het centraal. Ze heeft allerlei agendapunten op papier gezet voor dit centraal. En vraagt wie procesbegeleider wil zijn en Do steekt haar vinger omhoog. Zij leidt het centraal van vandaag.

Structuur en herindeling taken
Ramona loopt vervolgens naar haar aantekeningenbord en wil voor de laatste keer de structuur bespreken. Tegenwoordig zijn er in Utopia vijf partijen, de BV, de samenleving, de foundation, het dierenfonds en kunst & cultuur. De zestien bewoners zijn onderverdeeld over deze vijf groepen, met als doel om iedereen zijn kwaliteiten te benutten. Ramona stelt voor om oor elke partij twee leiders aan te stellen. Zij moeten controleren of er elke maand vooruitgang wordt geboekt. Daarnaast is het voor Ramona niet helemaal duidelijk wie bij welke partij hoort. Ze wil een herindeling. Maar voordat die herindeling plaats vindt wil ze even dieper in gaan op de partij kunst en cultuur. Ik wil geen commerciële kunst maken benadrukt ze. Ik wil juist opstaan voor de waarde van kunst, zonder aan winst te denken. Er zal wel geld verdiend moeten worden, maar alleen om de kosten te kunnen dekken en vooruitgang te kunnen maken op het gebied van kunst en cultuur. Volgens Ramona moet er een potje komen voor het kunst fonds net zoals het dierenfonds.

Ook wil Ramona de groep dichter bij elkaar brengen. Ze heeft drie groepsactiviteiten ingepland met als doel om elkaar beter te leren kennen.

 • Maandag: Over de streep;
 • Dinsdag: Workshop schrijven van Ramona;
 • Woensdag: Een gezellige avond, georganiseerd door Gina, Cemal en Rowena.

Kunst fonds
Daarna komt de groep weer terug op het kunst fonds. Er zijn inmiddels vijf kunstenaars in Utopia namelijk Ramona, Victoria, Benjamin, Billy en Rowena. Ramona laat weten zich beperkt te  omdat zij dus geen eigen fonds hebben. Het is niet zichtbaar vult Rowena haar aan.

Eigen verantwoordelijkheden
Afgelopen week liep het presidentschap van Jessie ten einde. Bas stelde toen een nieuwe structuur voor waarbij alle zestien bewoners verantwoordelijk zijn voor een onderdeel in Utopia. Bijvoorbeeld Jessie voor de financiën en Rowena voor de boodschappen. Benjamin haalt dit voorbeeld aan en voegt eraan toe dat de rest van de bewoners ook eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en dat het niet op één persoon aankomt. Er wordt flink overlegt totdat Gert-Jan het overleg onderbreekt, hij snapt er naar eigen zeggen niks van.

Want er moet geld verdiend worden vindt hij. Er zitten vijf mensen bij kunst en maar twee in de BV. Er staan heel veel evenementen op de planning en ik heb het idee dat ik alles in zijn eentje moet doen. Vervolgens staat hij op en vertrekt hij uit het centraal. Gert-Jan gaat naar buiten en kruipt onder het raam door, daarna trekt hij een leren jas aan. Pakt een vlag en gaat op de scooter zitten. Vervolgens rijdt hij de loods binnen en schreeuwt hij Motopia!!! Na een rondje om de banken trekt hij zijn kloffie weer uit en neemt hij plaats op de banken.

De mening van Billy
Als Gert-Jan weer zit, neemt Billy het woord. Ze snapt niets van de structuur hoe het net is voorgesteld. Het is super onduidelijk en ik heb er geen interesse in voegt ze eraan toe. Ikwil kunnen eten en schilderen, en verder maakt het mij niet zoveel uit. Daarna legt ze uit dat ze haar draai nog een beetje moet vinden en vraagt de bewoners om haar haar eigen ding te laten doen. Even landen reageert Romy. Inderdaad, zoals jullie dat noemen zegt Billy. Vervolgens verlaat ze het centraal.

Stemming
Uiteindelijk wordt er gestemd voor een combinatie tussen de vijf partijen: BV, samenleving, foundation, dierenfonds en Kunst & cultuur. En het lijstje van Bas over de eigen verantwoordelijkheden. Vervolgens is het tijd om de partijen te verdelen:

 • BV: Jessie, Rianne, Gert-Jan, Gina, Cemal en Karin.
 • Samenleving: Gina, Romy, Karin en Rowena.
 • Foundation: Victoria en Benjamin.
 • Kunst & Cultuur: Victoria, Romy, Rowena en Ramona.
 • Dierenfonds: Dominique en Bas.

Jessie sluit af dat dit wel betekent dat je bij de vergadering van jouw partij aanwezig moet zijn. Cees, Ruud en Billy ontbreken bij de verdeling, omdat zij niet aanwezig zijn bij het centraal.

Stem leiders
Nadat de groep is verdeeld, worden de stem leiders gekozen. Zij moeten maandelijks een update geven over hoe het gaat met hun partij en hoe zij dit gaan verbeteren. De stem leiders van de verschillende partijen zijn:

 • BV: Jessie en Gert-Jan.
 • Samenleving: Gina en Karin.
 • Foundation: Victoria en Benjamin.
 • Kunst: Ramona en Rowena.
 • Dierenfonds: Bas en Dominique

Afsluiting centraal
Kortom de bewoners hebben individuele verantwoording over zijn eigen onderdeel in Utopia. Daarnaast heeft iedereen op Cees, Billy en Ruud na zich aangesloten bij een partij die bij hen past. De leden van een partij zullen met elkaar vergaderen en twee partijleden zullen opstaan als stem leider. Stem leiders zullen aan het eind van de maand een plan opstellen voor de aankomende maand. De verschillende plannen van alle partijen zullen gezamenlijk worden vergeleken, en op die manier zal er een gemeenschappelijk plan ontstaan voor de aankomende maand. Het is een experiment en in de praktijk zal moeten blijken of het werkt. En daarmee eindigt het centraal van vandaag!

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 16    Gemiddelde: 3.6/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 2 reacties op dit artikel
 1. Marie at 14:23

  Er is altijd een hoop gedoe daar, maar wat Jessie betreft , wanneer je kijkt loopt hij te eten , en doet verder erg weinig , wel een hoop kritiek op Iedereen.

 2. wat een gedoe at 13:27

  wat een gedoe. sjonge jonge, het lijkt me toch niet zo moeilijk om met zn allen samen te werken. Al die groepjes, het lijkt wel een kleuterschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *