Notaris in Utopia voor opstart stichting

Notaris in Utopia voor opstart stichting

Bezoek voor de Utopianen, dit keer komt Fenneke langs. Ze is een Notaris die de opstart van de stichting zal bespreken.

Fenneke wordt hartelijk ontvangen door Wilco en wijst de weg hoe ze de loods in moet. Fenneke is wellicht bekend ze is namelijk de vrouw van ex- Secret Story bewoner Gerard. Eenmaal binnen gekomen wordt ze hartelijk ontvangen door Mark en Joey. Na de voorstel ronde gaat het gezelschap in de keuken van Vanessa zitten. Joey legt het een en het ander over Utopia uit. Joey vertelt dat er wat ideeën geweest zijn voor een stichting. Energy4All is ook langs geweest en ze hebben een bedrag gehad. Echter was dit stukke minder omdat er veel belasting afgedragen moest worden. Ook heeft LauraB geld opgehaald met de verkoop van foto kaarten ondertekend door de bewoners. Hierdoor is het idee ontstaan om een stichting op te zetten. Die staat los van Utopia en we kunnen nu fondsen werven en mogen we donaties ontvangen. Ook zitten er wel wat voordelen aan natuurlijk. Joey vertelt wat voorbereidend werk gedaan te hebben. Er zijn domeinen vastgelegd en een boegbeeld gemaakt. Uiteindelijk zal het team van de stichting ontstaan uit mij, LauraB en Ivan. Fenneke vraagt of er ook al nagedacht is over de teamverdeling. Voorzitter, penningmeester en secretaris? Niet heel erg antwoorden Joey en LauraB. Fenneke antwoordt oké, ik zal eerst eens iets vertellen over de algemene zaken van een stichting. Bij een stichting is er een rechtspersoon en die heeft zijn rechten en verplichtingen. Je kunt dus niet zeggen zoals bij een BV, ik heb een stichting. Je kunt dan zeggen ik ben een bestuurder van een stichting. Het is van belang dat er geen winstoogmerk is en een algemeen belang heeft. De doelstelling moet dus over nagedacht worden. Probeer na te denken over de af kadering zodat het een geformuleerd doel is waar je mee bij de belastingdienst kunt gaan. Als het goed is krijg je dan een ambi status. Als het te vaag is wordt het misschien een probleem bij de ambi status. Als de stichting dan opgericht is moet ik nog een keer terug komen. Dan is het een kwestie van de statuten en beleidsplan opsturen naar de belastingdienst. Het beleidsplan moet door jullie ook opgesteld worden, dat is een document waaruit blijkt wat je gaat doen. Fenneke heeft ook wat naslagwerk mee zodat het allemaal wat makkelijker wordt. Ook staan hier alle eisen in en wat er bijvoorbeeld in een beleidsplan moet komen. LauraB is benieuwd hoelang het gaat duren. De oprichting kan wel voor oud en nieuw antwoordt Fenneke. Alleen de ambi status ben je afhankelijk van de belastingdienst. Ook Mark wordt er nog even bijgeroepen. En dat terwijl hij niet verwacht had. Het gezelschap praat nog even zakelijk verder en Fenneke krijgt ter afsluiting nog even een rondleiding.

 

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 2 reacties op dit artikel
  1. David Brigham at 19:33

    Overigens: het oude Reactie systeem is weer terug, zonder die ellendige captcha’s, dus wat let jullie weer te reagereen? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *