Utopia fan mening van: Ron de Weijze

Utopia fan mening van: Ron de Weijze

Wij hebben een artikel gemaakt: Utopia mening van een fan daarin willen wij graag iedereen de mogelijkheid geven om zelf een eigen geschreven stuk in te sturen die wij dan zullen plaatsten in een artikel.

Vandaag plaatsen wij de mening van: Ron de Weijze

De ideale samenleving zoals ik die voor ogen heb, vergelijk ik met de samenleving in Utopia die ik zoveel mogelijk volg, omdat ik psychologie heb gestudeerd, lang geleden, en nog steeds voor mezelf, al is het accent wat meer filosofisch geworden. Wat mij vooral interesseert, is of mensen macht organiseren, naar de macht grijpen als die er is, en die gebruiken of misbruiken. Ik houd niet van macht, als die tot stand is gekomen op de verkeerde manier, namelijk door gebruik te maken van de wens van mensen om “erbij te horen”. Voor mij hoort iedereen er altijd bij en zijn er geen groepen maar onafhankelijke individuen. Ik herken me daarom het meest in Chris. Iwan begrijp ik ook, al is die heel anders, maar dat is te verklaren uit zijn diepe geloof en islamitische achtergrond dus dat neem ik hem niet kwalijk.

Macht doet rare dingen met een mens, net als geld. Het kan de feiten veranderen die ik liever met rust zou laten. Het kan mensen benoemen die erbij mogen horen en die eruit genomineerd worden. Democratie kan er makkelijk mee opgeblazen worden, als mensen hun waarheid onderling afspreken (WF Hermans – Een Wonderkind of een Total Loss). Feiten moeten in de eerste plaats begrepen worden door onafhankelijke overeenstemming van ideeën. En ondertussen gaat alles gewoon door, maar zonder gebruik te maken van macht. Je kunt ook gewoon aan elkaar vragen waarom iets gebeurt of wat er moet gebeuren, voordat je naar het machtswoord grijpt. Ik zie nu Joey en LauraB aan de ene kant, tegen Wilco en Colinda of Tineke aan de andere kant, dat proberen. “Hun mannen” moeten de leider zijn en dan komt alles goed.

Leiderschap is niet meer nodig. We zijn dicht genoeg bij elkaar door onze hyperverbondenheid, om alles altijd overal te kunnen vragen of beantwoorden, zonder macht te gebruiken. De sociale media geven niet aan wie leider is, maar hoeveel volgers iemand heeft, waardoor de leider dan weer deez, dan weer geen is of misschien wel allemaal anderen tegelijk. Dat is geen probleem en maar goed ook.

Wil jij ook graag jouw mening insturen, dat kan via onze contact pagina.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 11    Gemiddelde: 2.6/5]

Enkel nette reacties. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd / niet geplaatst worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 4 reacties op dit artikel
 1. Ron de Weijze at 20:53

  Adriana, dank voor het compliment en ik ben blij dat er meer mensen zo denken. Daadwerkelijk sociaal zijn is eigenlijk een heel individualistisch gebeuren! Ik hoop dat je ook een fijne werkdag hebt gehad.

  P.s. Hoe ik het leven filosofisch probeer te bekijken staat op mijn website.

 2. adriana46 at 09:16

  2e p.s.
  Uw achternaam past fonetisch bij u. p.s. mijn doel is vaak, voordat ik deze aardbol verlaat, zo perfect mogelijk te zijn. Dan laat je mooie voetstappen achter 🙂 (u weet wat ik bedoel).

 3. adriana46 at 09:10

  Ron, super wat een duidelijke, goede mening zet u daar neer. Geweldig. Inderdaad u heeft volledig gelijk. De achterliggende kennis, dat weer verweven met de filosofische blik, geeft dit juiste beeld. Met mensen zoals u in de wereldpolitiek, zou er geen oorlog zijn. Dan was het communiceren. Ja wij hebben sociale media (gelukkig ook), maar in het daadwerkelijk sociaal zijn, slaan helaas veel mensen de plank mis. Ik dank jou voor deze mooie mening. Er zitten een paar wijsheden bij die ik prive van nut kan laten zijn. Ik wens jou een hele fijne werkdag! P.s. ik probeer al lang filosofisch het leven te bekijken, dit geeft een verrijking en je treft vaak mensen, die zo met een verruimde blik de zaken anders bekijken. Dat geeft een verruiming, onze psyche kan zoveel meer, dan dat wij zelf beseffen! En zo denkend kom je ook mensen op je pad tegen, die in deze gedachtengang met je “klikken”. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *