Het centraal over Cees

Het centraal over Cees

Tijd om centraal te gaan, een speciaal centraal want bewoner Cees wordt besproken. Er moet iets gebeuren om de boel wat gezelliger te krijgen maar hoe?

Opening centraal
Stefanie opent het centraal. De hele groep kent haar irritaties met Cees, maar die geldt voor iedereen. Het idee is dat Cees even de ruimte verlaat en de groep hun irritaties met elkaar bespreekt. Daarna leggen ze die aan Cees voor met als doel het beter te maken. Ivan, Bas en Rob willen duidelijk maken dat ze niet met z’n dertienen op Cees moeten gaan, maar dat het doel is om de situatie te verbeteren. Stefanie is de eerste die haar irritaties uit. Ze weet dat hij het goed bedoelt, maar de woordkeuze en de manier waarop hij alle kritiek steeds herhaalt, ergert haar gewoon. Ivan benadrukt dat Cees een achtergrond heeft die hem gemaakt is tot wie hij is en dat de groep niet alleen naar zijn negatieve kanten moet kijken. Hij bedoelt het immers goed en wil het beste voor Utopia. De manier waarop hij alles steeds herhaalt, irriteert Ivan echter ook. Nu voelt Cees zich in het nauw geduwd en dat is niet de bedoeling.

Cees doet het zelf
Rolf begrijpt niet dat Cees altijd klaagt dat hij steeds moet schoonmaken. Dat doet hij zelf, vindt Rolf. Hij laat anderen geen kans om hun taken te doen.

Autoriteit
Nicole vindt autoriteit het grootste probleem rondom Cees zijn leeftijd betekent volgens haar niet dat hij de meest wijze persoon in Utopia is. Toch staat ze welwillend tegenover een andere groepsaanpak jegens Cees. Maar dan moet Cees ook eens wat anders zeggen dan alleen kritiek en negativiteit want dan ontloopt ze hem. Ook Gina trekt het niet dat Cees steeds zo op de taken van anderen let, maar houdt er ook niet van dat hij achter de rug van anderen over mensen praat.

Omgangsvorm
Ondanks alles probeert Rob Cees juist te begrijpen. Al vindt Rob wel dat het van twee kanten moet komen. Bij mij gaan zijn woorden het ene oor in en het andere oor uit. Ik zie het als een soort tik. Tja, dat is Cees voegt hij eraan toe. Rob schat in dat Cees niet snel zal veranderen in zijn gedrag. Daarom lijkt het hem beter dat er een speciale omgang moet komen voor Cees.

Bas ergert zich niet
Bas ergert zich niet aan Cees. Hij vindt juist dat Cees goed bezig is! Hij vindt het goed dat Cees de bewoners erop wijst als zij zich niet aan hun afspraken houden.

Pro Cees
Ik het begin was ik pro Cees. Nu alleen iets minder begint Mark zijn verhaal. Hij vindt het vooral irritant dat Cees alleen maar tips wil geven terwijl er vaak zat wordt aangegeven dat hij dat niet hoeft te doen. Verder irriteert het Mark dat hij niet rustig kan opstaan omdat dan Cees meteen naast zijn bed staat.

Tweede kans
Rolf zegt misschien ben ik de klootzak die hem erin heb gehouden. Ik vind dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Maar de laatste paar dagen begin ook ik irritatiepuntjes te krijgen. Hij vindt dat Cees goed voor de groep is, maar dat er wel iets moet veranderen.

Opdringerig
Wim is wel blij met Cees, ik krijg elke dag een kopje koffie. Alles wat hij doet waardeer ik erg. Hij vindt alleen dat Cees minder opdringerig moet zijn, vooral tegen gasten.

Cees z’n wil is wet
Ik kan het me niet voorstellen dat mensen geen plezier kunnen maken. Ik heb hem nog nooit plezier zien maken zegt Benjamin. Ook hij begint zich steeds vaker te ergeren aan Cees. Benjamin denkt dat Cees graag wil veranderen en zich wil aanpassen aan de groep, alleen weet Cees niet hoe hij dit moet doen. En daar kan de groep Cees bij helpen!

Pissed off
Naomi is pissed off. In haar brieven van het thuisfront heeft zij gelezen dat Cees achter haar rug om praat. Verder denkt ze dat het niet aan de leeftijd van Cees ligt dat hij gepest wordt, maar aan zijn gedrag. Als ik iedereen erop wijs dat je steeds je klusjes niet doet, irriteren jullie je ook aan mij.

Waardering
Ook Bjorn is blij met Cees. Hij vindt dat Cees hard werkt, maar hij hoeft niet telkens bij alles wat hij gedaan heeft aan de groep te vertellen wat hij op een dag allemaal doet. Ik ben nog aan zoeken hoe je hem de beste waardering kan geven. Je geeft hem 80 keer per dag een complimentje, maar hij blijft naar complimentjes zoeken. Het herhalen van alles, is wat mij begint te irriteren.

Moe van Cees
Als laatste is Gabriëlle aan de beurt. Ze heeft veel begrip voor Cees. Maar wat zij niet begrijpt is dat zij telkens goede gesprekken met hem heeft, maar dat hij nog geen vijf minuten later heel anders doet. Ik word moe van Cees. Ik ben nooit agressief, maar nu wel. Ik wil niet alleen meer met hem in de keuken staan, omdat ik weet dat hij weer wat gaat zeggen.

Stoppen met negativiteit
Ivan vindt dat de bewoners moeten stoppen met het negatief praten over Cees. Er moet gesproken worden over een oplossing en niet telkens over de dingen die Cees allemaal fout doet. Er wordt besloten om Cees zo meteen bij de groep te halen en Cees als eerste het woord te geven. Zo krijgt hij de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Verder is het de bedoeling dat Cees ook aangeeft wat hij van de groep verwacht.

Het lange verhaal van Cees
Bas besluit Cees te halen, maar het duurt allemaal wat te lang. Benjamin besluit hem te halen. Als Cees eenmaal zit wordt er gevraagd wat hij van de groep verwacht. Er volgt een lang verhaal. Cees vindt het belangrijk dat de bewoners hun verantwoordingen nemen. Ik had een aantal doelen, maar deze heb ik aangepast. Ik merk dat sommige hiervan niet realistisch zijn. Waar ik tegen aanloop is een enorme weerstand. Ik ben altijd een doorzetter geweest. Don’t give up the fight. En dat zal ik ook niet doen.

Maar ik ga wat gas terug nemen. Ik ga mij wat meer richten op mijn doelen. Misschien heeft Rolf het al vertelt, maar ik heb vanaf nu niks meer te maken met de horecakeuken. Rolf is nu de chef. Verder hoop ik dat de bewoners meer hun verantwoordelijkheid nemen. Als iedereen doet wat ze moeten doen, dan hoef ik niet iedereen elke keer overal op te wijzen. Cees benadrukt dat hij zijn persoonlijkheid niet aan de kant wil schuiven. Hij is wie hij is. Volgens Gina en Nicole is daar al een puntje, het komt van twee kanten. Cees wil vervolgens weten wat er besproken is, want hij weet het ook niet meer. Benjamin somt nogmaals de kritiek op die besproken is.

Acceptatie
Ook vertelt Benjamin dat de Cees moet opletten dat hij de gasten niks opdringt. Verder legt hij uit dat Cees de groep de kans moet geven om hun taken te volbrengen. Als het nu niet gebeurt, doet degene het over een uur wel. De wederzijde acceptatie. Jij wil dat iedereen jou accepteert, maar dan moet jij ook de groep accepteren zoals iedereen is. Cees is het niet met alle punten op die Benjamin heeft opgenoemd. Al wacht hij de hele dag, sommige bewoners pakken hun taken niet op. Nicole is het zat. Ze geeft aan dat het best een keer kan gebeuren dat er een taak blijft liggen, so what! Je zit in Utopia en juist hier is niks verplicht het gaat er meer om hoe je met elkaar om gaat.

Interesse tonen
De groep wil graag dat Cees meer interesses toont in de groep en niet telkens alleen maar gesprekken begint over de huishoudelijke taken. Verder heeft Cees al vaker aangegeven positiviteit wil in de groep, maar wat Bjorn opvalt is dat Cees alleen maar klaagt over alles. Rob is benieuwd of Cees het wijzen naar andere mensen kan loslaten. Hij geeft aan dat hij er zijn uiterste best voor gaat doen.

Hé Cees, kom een keer op het randje van het zwembad zitten zegt Rob voor de grap. Om een keer alle spullen uit zijn handen te laten vallen en zich bij de groep te voegen, kan Cees de groep wat beter leren kennen. Voor de zekerheid vraagt Stefanie of Cees er vrede mee heeft. Er moet van twee kanten water bij de wijn gedaan worden. Dus als je het er niet mee eens bent dan moet je het gewoon aangeven zegt Stefanie.

Slaapplek voor Cees en abrupt einde

Gina heeft nog één puntje de slaapplek van Cees. Het Cordwood House en de B&B is voor gasten. En jij hebt er vannacht weer geslapen. Het is een no go! Anders ga ik er een slot op zetten zegt Gina. Deze opmerking schiet in het verkeerde keelgat bij Cees. Een goede nachtrust is belangrijk voor hem en heeft dit vanaf het begin gezegd. Gabriëlle stelt voor dat Cees voortaan naar de groep loopt om te vertellen dat hij rust wil. Zo kan de groep erop letten dat zij niet te luidt zijn in de loods. Er wordt vervolgens nog geopperd om als het echt niet lukt in de foto studio te gaan slapen maar dat gaat volgens Naomi zeker niet gebeuren. En al helemaal niet als hij negatief gaat praten over haar en anderen. Je wist toen je in Utopia kwam dat het hier rumoerig is. So deal with it voegt ze er kwaad aan toe. Ook Nicole heeft vernomen dat er negatief gesproken is en laat dit aan Cees weten. Hij zou Gaby zwart gemaakt hebben. Cees ontkent beide gevallen en schiet gelijk in de negativiteit. Ivan probeert het om te buigen en gaat naar de tuin om te kijken wat er nodig is. De rest van de groep is inmiddels hun eigen ding aan het doen. Zal dit lange centraal voor oplossingen zorgen?

 

 

 

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 15    Gemiddelde: 3.1/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 18 reacties op dit artikel
 1. Ridzerd at 18:18

  De leeftijd van Cees is niet belangrijk. Ik denk dat Cees een ingehuurde toneel speler is, hij blijft bewust provoceren, gaat maar door en heeft ruggengraat. Doe het maar eens na.
  Gelukkig kan Ivan en een paar anderen de zaak van 2 kanten bekijken. We zullen zien.

 2. Farah at 21:57

  Ik vind het echt heel erg hoe de meeste bewoners respectloos zijn naar Cees.
  Hij had hun (en mijn) vader kunnen zijn. Vond het echt verschrikkelijk toen ik hem zag huilen.
  Hij heeft zijn dingetjes , maar een ieder heeft zijn eigen Sh*t.
  Dit is de eerste keer dat ik me zo boos maak en hoop van harte dat dit gedrag naar Cees toe
  heel snel veranderd.

 3. ang at 20:41

  Alles moet eruit, vreselijk wat een jaloers stel samen.En vooral de vrouwen.Bah. Vorig jaar met Ruud en Billy was het veeeeel leuker. 14 Personen allemaal tegen Cees terwijl hij de beste van het hele stel is. . Wat een KLIKSPAAN wat de moeder van Naomi schrijft over Cees. Wordt er niet gepraat over Cees dan.

 4. mac van nol at 19:27

  Schandalig zoals ze Cees behandelen vooral die vrouwen i k vind ook dat meeste van die vrouwen eruit moeten vooral stef,gina en naomi met hun geroddel over cees zelf voeren ze geen reet uit zuipen,roken ,en roddelen eruit met die drie

 5. theo 076 at 10:13

  er is zo n simpele oplossing,koop een tent voor hem,mag tie zelf kiezen waar hij komt te staan,matras erin,slaapplaats klaar,lekker rustig,geen lawaai.

 6. Hortence at 20:39

  Cees ,is uit gekookt weg mat die oude.Hij moest zich schamen om net een kleinkind te lopen klikken.Als het mijn vader is zou ik mij diep voor hem schamen.Hij wilt werk wat hij leuk vind net Bjorn.Ze willen lichte werk en hun handen niet vuil maken.waarom heeft Cees niet mee geholpen met het schoonmaken van de buiten plaats voor de markt. Als hij zo een last heeft van zijn rug hoort hij niet in Utopia.Niet eerlijk.Wilco,had heel erg last van zijn rug ,maar werkte keihart mee.Hij was niet zo kinderachtig als die Cees.nooit meer Cees zijn zin geven.Als Cees in samen slaapt ,kunnen jullie ook elders gaan slapen. Als hij Utopia uit gaat laat hij betalen voor zijn matras.Cees,denkt dat hij op vakantie is en nog eens gratie op de buis te zien is.

  • anneke g at 22:53

   Dus als je rug patient ben hoor je niet in Utopia maar mag dan wel Naomi erin ik vind dat nergens op slaan.
   Je schreef ook over Wilco ,als die er nog in was geweest was het matten geweest met die twee.
   Maar iedereen die er is heeft een eigen matras dus waarom wordt er geen matras gegund volgens mij zijn er meerdere geweest met een ander matras en net wat ze zeggen over de matras van de B&B daar willen geen mensen meer op liggen nu dat wil Cees misschien ook niet en de een slaapt lekker op een zachte en de andere op een harde matras.
   En over vakantie gesproken er zit ruim de helft die daar vakantie vieren

 7. thomas at 18:22

  goedendag,wat ik nu ga zeggen heeft niks met deze topic te maken,maar ik ben in de veronderstelling dat cees de vader is van bas.de manier hoe die twee met elkaar omgaan doet mij iets zeggen dat die 2 elkaar heel goed kennen.
  we zullen zien

  • gea at 23:23

   Er zijn ook mensen die denken dat Stef en Benjamin broer en zus zijn . Ik hoop voor Bas dat Cees niet zijn vader is,je zal maar zo’n vader hebben

 8. anneke at 14:38

  De film studio is die alle dagen in gebruik met foto’s maken kan die gewoon niet in de loods , Waarom wordt het hem niet gegund als ze Cees weg willen spaar en dan Cees zonder dat hij daar voor moet dokken.
  En over het vertellen via post dat is toch ook klikken en je vindt het goed dat je kind zo zijn stelletje treiter koppen met z’n allen tegen 1 persoon walgelijk walgelijk walgelijk en nog eens walgelijk
  Ik mag Cees ook niet maar dit is niet normaal

 9. tintje at 14:31

  Het is wel goed dat de groep het heeft uitgesproken wat er irriteert aan cees, maar of het wat uit haalt betwijfel ik ten zeerste. Hij wilt gewoon niets aannemen, hoe ze het ook willen doen en dan moet hij maar voelen. Want het zal alleen maar erger worden en dan wordt hij net zo als tineke en gaat met een rot gevoel naar buiten.

 10. joze at 14:02

  Bijna alle inwoners praten achter iemands rug, vooral Nicole, Gabrielle en Stefanie.
  En dat is altijd zo geweest in utopia, denk maar aan Vanessa, Sharlotte, Laura A en Laura B.
  Die roddelden het vaakst over Isabella en deze dames over Cees.
  Toch lijkt het er nu op dat alleen Stefanie het echt wil proberen en als Cees moet toegeven dat hij roddelt, dan moeten de dames dat ook eerlijk zeggen.
  En waarom moet elke nieuwe bewoner zich aan de groep van dat moment aanpassen, andersom kan ook. Het moet voor iedereen Hun utopia zijn en niet alleen van die zuipende luiwammesen. Zo’n Nicole denkt dat ze zeer wijs is, terwijl ze vaak hele domme dingen zegt. Betekent niet dat Cees vanwege zijn leeftijd wel zeer wijs is, zoals men zegt”een mens is nooit oud genoeg om iets te leren”.

 11. Yvon at 13:37

  Ik vind dat ze goed gepraat hebben en ook eerlijk geweest zijn,iedereen wil het goede voor Cees,maar Cees wil niet….hij zegt met een stalen gezicht dat het niet zo is,hij roddelt de hele dag door,ouwe zeur piet!!!!.
  Wat een onzin dat ze met hem rekening moeten houden pas je toch gewoon aan man en anders vraag je 24 uur aan.
  Je wil gewoon alle aandacht..zielig figuur.

  • Mjo at 15:53

   Juist Yvon.
   Het is Cees die niet wilt, maar ook dat is niet de eerste keer, dat hij goedbedoelde adviezen in de wind slaat. Cees is eigenwijs en denkt alles beter te weten, het laatste is niets nieuws.

   En ja wat jij ook al schrijft, is mij ook al vaker opgevallen, dat hij liegt alsof het gedrukt staat.
   Nog even en Cees krijgt net zo’n lange neus als Pinokkio. Ook bij Pinokkio kon je aan z’n neus zien of hij loog.

 12. Mjo at 12:50

  Goed dat iedereen zijn/haar zegje heeft gedaan. Zijn ook best zaken aan de orde gekomen, waar ik mij als kijker in herken.

  Alleen weer jammer dat Cees dingen ontkent. De informatie over dat negatief praten van Cees over bepaalde bewoners komt van de buitenwacht (en heus niet alleen van hun familie) en dus niet van de bewoners zelf.
  En ook de kijker is niet blind en doof (ik tenminste niet), we hebben / ik heb vaak genoeg kunnen zien en horen op de TV (of streams) hoe Cees over sommige bewoners (achter hun rug) kletste tegen andere bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *