De pitches, wie krijgt geld?

De pitches, wie krijgt geld?

Ivan vond vanmiddag een mysterieus koffertje, hierin stond een boodschap vermeld. Het kwam erop neer dat Ivan aan drie bewoners geld mag schenken. Deze verschillende bedragen mogen enkel gebruikt worden in Utopia. Er werd besloten om voor te bereiden. Na de voorbereiding kwam iedereen bijeen. Iedereen mag namelijk een pitch houden en vertellen waarom hij of zij het geld zou verdienen. Hieronder hebben we de pitches kort en krachtig omschreven. Wie wint er geld?

Als iedereen zit is het tijd voor de pitches, Ivan Utopiaan van het jaar 2015 opent deze meeting. Verschillende bewoners zijn extra mooi aangekleed voor deze gelegenheid. Ivan heet iedereen welkom en zal nadat iedereen aan het woord is geweest bekend maken wie er geld wint.

Speech van Mark
Mark  neemt als eerste het woord voor zijn speech. Landgenoten begint hij en neemt een slok water. Iedereen moet hard lachen. Ik wil het over een andere boeg gooien. Als ik 5000 euro zou krijgen, zou ik het onder eigen beheer houden zodat ik er zeggenschap over heb. Met een aantal mensen wil hij dan de toekomst van het geld bepalen. Mark zou graag een nieuwe oven willen kopen voor Le Luifel, de grote kaskraker van afgelopen jaar. Ivan vraagt hem wie mee mag denken over het geld. Mark geeft aan Ivan daar bij te willen hebben en hem daarmee ook zeggenschap over de vijfduizend euro te geven. Sharing is caring voegt hij eraan toe. Ivan reageert dat Mark een grote pilaar van Utopia is. Ik kan Utopia niet zonder Mark benadrukt hij. Daarom komt Mark naast Ivan zitten om over het geld mee te beslissen.

Korte speech van Rob
Rob wil meteen resultaat zien. Hij wil bijdragen aan de oven, de kasteeltuin en de Mongoolse tent. Maar in ieder geval dat we meer resultaat zien benadrukt hij.

Speech van Wim
Wim zou alles voor zichzelf houden. Hij wil het voornamelijk aan gereedschap besteden. Uiteindelijk komt het dan met winst weer in de BV terecht benadrukt hij. En streeft naar vijfduizend euro  en met dat wat hij overhoudt kan hij met de knappe koppen gaan zitten. Mark en Ivan overleggen even. Dan voegt Wim toe dat de rest helemaal naar de BV gaat “O ja, en ik wil een nieuwe spijkerbroek.

Speech van Rowena
Rowena wil heel graag iets met muziek doen  of te wel een single uitbrengen. Met een goede producer, een clip en alles. Ook wil ze een experiment doen in Utopia met een woontent. Ze zou het geld in eigen beheer willen houden om mee te kunnen beslissen. Als de vraag komt of er iets naar de Foundation gaat, is ze duidelijk. Als je me vijfduizend geeft, wel.  Er zou dan 2500,- naar de Foundation gaan.

Speech van Naomi
Dan is Naomi aan de beurt. Ze heeft goed nagedacht. Ze riep aanvankelijk dat er een nieuwe vloer moet komen. Daar blijft ze bij, want mensen moeten Utopia blijven ontwikkelen. Wel vindt ze andere initiatieven een goed idee, zoals de tent. Er is nog genoeg, en dan misschien meer.

Speech van Ramona
Ramona is voor het opbouwen van Utopia, maar er is ook een bepaalde diepgang nodig. Dat wil ze brengen met theater. Ze zou het daarom investeren in een stukje balletvloer voor het theater, met een doek en een setje lichten. Dat is ongeveer duizend euro. Ivan en Mark hebben weinig vragen. Duidelijk verhaal volgens de twee.

Speech van Gina
Gina wil het geld in de BV stoppen, maar wil ik 250 euro investeren in pannen en servies. Samen met de groep wil ze de prioriteitenlijst afwerken.

Speech van Gabriëlle
Gabriëlle zou het geld voor een persoonlijk doel gebruiken haar kledinglijn. Er is namelijk genoeg geld om in Utopia te stoppen, vindt ze. Ze wil aanspraak maken op duizend euro.

Speech van Nicole
Ik wil gewoon centjes zegt Nicole met een klein stemmetje. Ze wil 2500 in eigen beheer en 2500 in de BV waarover de hele groep beslist. Ze wil Utopia ontwikkelen. Werken aan de projecten, een nieuwe vloer, de keuken en het uitbreiden van de merchandise. Ze legt de groep nog even uit wat de bedoeling is.

Speech van Victoria
Geld is voor Victoria persoonlijk niet belangrijk, maar wel voor Utopia, geeft ze aan. De helft van het bedrag zou ze in de ontwikkeling van haar poëziebundel willen steken. De tweede helft deelt ze op een deel in de foundation en een deel voor het persoonlijke doel van iemand anders in de groep.

Speech van Benjamin
Ook Benjamin komt terug op zijn idee 2500 euro in de Foundation te stoppen: hij kiest ervoor 1000 daaraan te doneren. Hij wil 1500 euro aan groepsactiviteiten besteden. Ivan vindt het een duidelijk verhaal.

Speech van Bjorn
Bjorns Private Banking, zo begint Bjorn. Veilig werken naar de toekomst. Hij houdt het geld in eigen beheer, maar altijd de groep daarbij betrekken. De ‘knappe koppen’ zouden zijn bestuur vormen. Het voelde als een soort verkooppraatje aldus Mark, maar nu voelt het toch wel vertrouwd. Er zijn echter geen aandelen, noch rente.

De speech van Cees
Ook Cees dacht aan iets in de sfeer van een bank. Maar concurrentie bestaat ook gaat hij verder. Ik wil vooral investeren in een merchandise shop, want hij is er heilig van overtuigd dat ze daar geld mee kunnen verdienen. Ik ga voor de 5K en zie het resterende bedrag als een soort risicokapitaal. Cees benadrukt dat het wel eens een pittig jaar zou kunnen worden.

Speech van Bas
Bas heeft geen persoonlijke doelen die geld kosten. Wel wil hij een nieuwe groep opzetten Experimenten. Hij deelt foto’s uit van kleine huisjes het project dat hij wil starten. Hij wil tenten aanschaffen waar de Utopianen zelf kunnen slapen, maar waar ook gasten kunnen verblijven. Om te kijken of we ook samen kunnen blijven zonder in de loods te slapen voegt hij eraan toe. Het is niet duur gaat hij verder maar ze kunnen ook zelf bouwen met het hout van de hindernisbaan. Hij schat 1500 euro nodig te hebben.

Ivan heeft zijn keuze gemaakt
Er volgt vervolgens een pauze. Daarna komt iedereen weer bij elkaar en hebben Mark en Ivan de knoop doorgehakt. De mannen hebben geprobeerd om verschillende aspecten binnen Utopia te bekijken. Ze hebben gekeken naar iets cultureels,  goodwill, persoonlijke doelen en naar de ontwikkeling van Utopia. De €1000,- willen ze graag verdelen tussen Ramona en Bjorn, een goodwill en persoonlijk doel. Ze moeten samenwerken maar kunnen zelf bedenken hoe ze het willen verdelen. De tweede persoon die het bedrag in ontvangst mag nemen is iemand die ook openstaat voor ideeën van anderen. Daarom hebben wij er vertrouwen in dat hij verantwoordelijk omgaat met het geld. Zowel Cees als Bjorn zaten op dezelfde gedachtes dat vonden we heel mooi. beide willen zich inzetten voor de ontwikkeling van Utopia. Bij deze willen we ook Bjorn een bedrag van €2500,- overhandigen en wensen jou daar heel veel succes mee zegt Ivan. Ik denk niet dat het echt een verassing is gaat Ivan verder, toch er is er maar één die echt goed weet hoe hij met geld om moet gaan en zich er ook altijd voor heeft ingezet. Hij heeft de €5000,- aan Mark. Daarbij heeft Ivan zelf zeggenschap over wat de met de helft van dat geld gaan doen. Daarna geeft Ivan de ‘winnaars’ nog even het woord om te vertellen wat ze daadwerkelijk met het geld zullen gaan doen.

De winnaars aan het woord
Het belangrijkste is dat ik niet alleen zeggenschap over dit geld wil dragen. Ik doe het fiftyfifty met Ivan zegt Mark. En wil alle genoemde ideeën nog eens nalopen en dan kijken hoe ze het geld het beste kunnen verdelen. Ook wil hij een nieuwe oven voor de Luifel. De rest van de groep heeft wel zijn vraagtekens bij de verdeling van het geld tussen Mark en Ivan. Mark verduidelijkt dat het geld echt naar hem gaat maar dat Ivan er ook wat over te zeggen heeft.

Bjorn bedankt iedereen lachend voor het verstouwen in Bjorns Private Banking. Bjorn wil investeren in dingen die echt nodig zijn en waar Utopia van zal groeien. Ramona wil iets gaan doen met kunst en theater en daar wil ze dan weer geld mee verdienen voor in de BV. De rest wil ze investeren in de foundation.  Het geld is verdeeld, vinden jullie Mark, Bjorn en Rowena terechte winnaars?

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 33    Gemiddelde: 3.6/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er is 1 reactie op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *