Het eerste centraal van Utopia 2016

Het eerste centraal van Utopia 2016

Tijd om weer wat zaken te bespreken, dit is het eerste centraal van Utopia 2016! Hier lees je alle besproken punten van vandaag terug.

Opening centraal
Cees opent het eerste centraal van dit jaar en vertelt over zijn drum les. Hij is er maar wat blij mee en de rest van de bewoners zijn ook blij. Ook zal Cees zijn kunsten laten horen tijdens de live in de loods.

Live in de loods
Ivan vraagt zich af wat ze nou eignelijk gaan doen tijdens de live in de loods. Willeke Alberti staat op de flyer, maar is dat wel zeker? Is het rond dat Willeke komt? Ik maak me zorgen voegt de Utopiaan van het jaar eraan toe. Januari is een moeilijke maand. Cees benadrukt dat hij nooit gezegd heeft dat Willeke zou komen.  Meerdere bewoners snappen er nu niets meer van. Cees begint de achtergrond van de voorbereidingen te verklaren. Wat ging er mis, wat is er zeker. Maar vooral waar hij geen aandeel in had. Gabriëlle wil gewoon duidelijkheid net als de rest. Wat transparantie zou ook wel fijn zijn. Wat gaat alles kosten? De bingo? En waarom wil Cees ronde tafels? Bjorn biedt vervolgens zijn hulp aan, hij wil Cees wel helpen. Ik zie dit niet als competitie voegt hij eraan toe maar als een collectief. Ik wil met elkaar werken om ergens te komen. Volgens hem moeten de bewoners samen mooie dingen voor elkaar krijgen. Ook Nicole doet haar zegje, ze vind het niet kunnen dat mensen niet ingelicht worden. Ook Ivan blijft het maar raar vinden, drie weken voor dat het feest begint moeten er nog dingen beslist worden. Volgens Cees heeft Bjorn nooit zijn hulp aangeboden. Ja is goed Cees antwoordt Bjorn gefrustreerd. Dat heb ik wel! Ivan is er ook klaar mee, hij vindt dat niemand in zijn eentje moet gaan zitten hobbyen, als je hulp nodig hebt moet je er om vragen.

Spoken word en Gebundelde krachten
Dan is Benjamin aan het woord, hij geeft aan dat elf januari de spoken word en gebundelde krachten plaatsvinden. En geeft hier vervolgens een korte update over.

De markt
31 januari is het weer tijd voor de markt. Rob en Victoria gaan zich daarbij aansluiten en ook Mark biedt zijn hulp aan. Daarnaast wil Dominique graag foto’s gaan maken op de markt. Verder wil
Ivan graag weten of de groep ook nog leuke ideeën heeft voor de markt. Het mag van alles zijn, entertainment, foodtrucks, etc. Bas vraagt zich af of ze niet zelf een foodtruck neer kunnen zetten. Gina wil graag zelfgemaakte broodjes gaan verkopen, van tosti’s tot panini’s tot belegde broodjes, en dat niet alleen, ook smoothies worden onderdeel van het assortiment.

Röti’s
Als we het dan toch over eten hebben heeft Ramona wel iets op te merken. Ze wil graag röti verkopen. De rest van de groep vindt dat echter een minder goed plan, omdat de mankracht er niet voor is. Rob vindt het een goed idee om vrijwilligers te gaan zoeken voor de markt, Nicole ziet het wel zitten, maar dan wel alleen voor achter de bar en niet voor dingen waar je Utopia voor moet kennen. Maar komen er nou vrijwilligers of niet? Bas vindt het een goed idee, want zo heb je meer tijd voor de gasten. Maar het moet niet zo gaan dat de markt door vrijwilligers wordt gedragen en de Utopianen alleen maar staan te praten. Nicole heeft het idee om vanwege de pasta/panini foodtrucks, een Italiaans thema aan de markt te geven. Het hoeft niet volledig aangekleed te worden, maar gewoon in de sfeer van Italië.

Utopia spellen en yoga
Bas vertelt dat hij graag allerlei Utopia spellen wil gaan maken, hij is er ook hard mee bezig. Morgen komt er iemand langs om over de spellen te praten. Daarnaast wil hij een yoga cursus gaan doen met de groep, want dat is goed voor de geest en voor de saamhorigheid.

Het huisjes experiment
Er zijn nogal wat verschillende meningen over het huisjes experiment. Niet iedereen wil of kan buiten de loods slapen. Rowena vindt dat hoewel je fysiek uit elkaar gaat, je nog steeds een harmonieus gezelschap is. Mark vraagt zich vooral af wanneer het experiment geslaagd is en wat ze ermee willen bereiken. Volgens Bas is iedereen vastgeroest in de samenleving die ze nu hebben. En met het experiment hebben al meerdere mensen positieve ervaringen opgedaan. Het was rustiger in de loods en in de wellness heerste een huiselijke sfeer. Als de bewoners buiten zouden gaan slapen, kan de loods een ander doel krijgen.

Benjamin vindt het op zijn beurt geen experiment, ze hadden het meer moeten hebben over dit experiment. Daarnaast kun je niemand dwingen om iets te doen en dus ook niet om ergens anders te gaan slapen. Hij vindt het allemaal te snel doorgedrukt zonder overleg. Ook Gina vindt het niet goed uitgevoerd. Ze had liever gezien dat er niet een beperkt groepje was uitgekozen om mee te gaan vannacht. Victoria benadrukt dat er een plan is aangedragen voor het experiment, maar dat er gewoon niet werd geluisterd. Dit is in haar ogen onterecht. Gina gaat er fel tegenin en blijft bij haar punt. Als de sfeer weer wat gezelliger is wil Bas graag weten wie dan waar wil gaan slapen. Ivan lijkt de discussie zat te zijn. Kunnen mensen niet gewoon iets nieuws proberen, zonder dat dat een experiment hoeft te zijn? vraagt hij. Uiteindelijk is  iedereen het erover eens ze gaan het gewoon proberen. Daar wil het merendeel van de bewoners niet over nadenken. Wat gaat dit precies betekenen voor de groep? Bas blijft het zien als experiment. 

Schilderen
Gina gaat de vide schilderen dankzij haar vriend Mark. Want hij bekostigd de verf. Ook maakt Gina zich druk om de rommel. Vooral de haren in de borstels ergert haar. Ik wil niet de borstels achter slot en grendel stoppen, dat vind ik kinderachtig voegt ze eraan toe. Verder geeft Gina een update over haar kapsalon. Ze heeft een aantal klanten, dus dat gaat de goede kant op.

Aardbevingen en een dakterras
Wim komt uit het aardbevingsgebied van Groningen en hij wil graag de problematiek die daar gaande is onder de aandacht brengen. Daarnaast is hij bezig om het voor elkaar te krijgen om een dakterras te bouwen.

Dominique aan het woord
Dominique bedankt iedereen voor het warme ontvangst. En geeft aan dat ze zich nog een beetje op de achtergrond houdt, maar zeker van zich laat horen als zij ergens iets van vindt.

Carnaval
Bjorn vertelt dat het vast staat dat er vier februari carnaval wordt gevierd in Utopia. Het lijkt Bjorn leuk als iedereen verkleed komt. Maar het lijkt hem ook een leuk idee om het themafeest van Ivan over te doen voor publiek. Dit wordt niet concreet. Er is nog discussie op apres ski binnen of buiten is. Bjorn viert het buiten, Cees doet dat binnen.

Workshops
Bjorn begint ook nog over de workshop goochelen. Hij vraag wat de rest van de bewoners van het idee vinden. Cees vraagt zich af of er alcohol bij komt kijken. Wat niet nodig is volgens hem. Bjorn stelt hem gerust. Maar dat was niet de enige workshop waar hij over wilde praten, ook de dj workshop komt aan bod. Hij wil een dag waarbij klanten en bezoekers meerdere workshops kunnen volgen. Bas vraagt zich af of de bewoners zelf daar ook een aandeel in kunnen hebben. Dat zij zelf een workshop geven. 

Hondje Arthur
Nicole is blij met de positieve reacties op hondje Arthur. Hij is heel schattig en iedereen vindt het leuk, maar hij moet wel afgericht worden. Dus als hij gaat bijten, moet je stoppen met spelen en de bewoners moeten laten zien dat zij de baas zijn. .

Poëzie
Victoria is blij dat ze na haar introductieweekjes eindelijk de tijd heeft om bezig te gaan met waar ze voor kwam namelijk poëzie. Daarom is ze ook hard bezig met Benjamin voor de spoken word en is ze ook voor zichzelf bezig met het maken van een bundel die ze nog voor de volgende markt in de verkoop wil doen.

Een lied uitbrengen
Rowena is bezig met haar muziek en ze wil dan ook nog een nieuwe single uitbrengen tijdens haar tijd in de loods. Ook is ze bezig met Live in de Loods. Bjorn en zij zijn bezig met een draaiboek en zullen zo iedereen indelen om een nummer te spelen.

Ramona wil aan de slag
Ramona heeft al een paar workshops gegeven, maar wil nu met het echte werk aan de slag. Namelijk met de voorstelling See us. Ze wil laten zien dat ze meer is dan alleen het beeld dat de buitenwereld over haar heeft en meerdere mensen vallen haar daarin bij. Daarom wil ze daar de focus op gaan leggen en er zo voor zorgen dat iedereen een completer beeld over de bewoners krijgt. Rob wil er nog even over nadenken want hij wil niet dat het te persoonlijk wordt. Bas grapt nog even dat hij niet wil, maar geeft toch toe dat hij wel wil. Ivan voelt zich er zelf niet zo enthousiast over maar hij is bereid om voor Ramona uit zijn comfort zone te stappen. Verder lijkt bijna iedereen wel enthousiast met dit idee.

Ramona organiseert in januari wederom een theaterworkshop. Na de workshop kunnen de gasten wat even bij Mark in de Luiffel.

Benjamin heeft nog iets
Benjamin schiet in een keer iets te binnen. Hij wil wat doen om aandacht te vragen voor armoede in Nederland. Daarom wil hij kijken of ze een week op armoedeniveau kunnen leven in de loods. Dit heeft betrekking op alles wat de bewoners hebben in de loods en ze mogen dan dus ook geen aanspraak maken op de voorraad die er nog staat.

Mededeling van Cees
Cees ziet vaak bij de was veel handdoeken liggen bijvoorbeeld. Terwijl de bewoners juist beter willen zijn voor het milieu. Hij hoopt dat de bewoners misschien hun handdoeken eens zouden kunnen hergebruiken. Ook qua shampoogebruik kan het wel wat minder, hij vindt dat er meer verantwoord om moet worden gegaan met hun spullen. Bjorn is het eens met Cees. Maar hij denkt dat doordat de verpakkingen goedkoop zijn, je ook meer gebruikt. Is het dan beter om een dispenser te gebruiken?

Nog één ding en einde centraal
Mark hoorde iets over een nieuw Running Diner. En dat is helemaal juist, 21 januari willen de bewoners er nog een organiseren. Iedereen is super enthousiast over wat ze mogen gaan maken en ze hebben er zin in. En met dit punt wordt het eerste centraal van 2016 besloten.

 

 

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.3/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er is 1 reactie op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *