Het centraal van 6 februari: over de armoede

Het centraal van 6 februari: over de armoede

De bewoners zijn bijeen gekomen om van alles te bespreken. Nu ze op bijstandsniveau moeten leven is het wel handig om het een en het ander door te nemen. Hier lees je alle besproken van 6 februari terug.

Armoede
Benjamin opent het centraal en vertelt dat hij vanochtend al wat boodschappen heeft gedaan op internet. Het eten dat we nog hebben dat kan bederven heb ik bij de poort gezet voegt hij eraan toe. Dit geven we aan de voedselbank. Ook vertelt Benjamin dat hij was geschrokken van de hoeveelheid eten die er in de loods lag. En wil groep op het hart drukken dat armoede een vreselijk iets is. Dat er een hoop schaamte bij komt kijken. Ook is Benjamin van plan om een ervaringsdeskundige uit te nodigen om te komen praten over armoede.

Cees vindt de manier waarop dit initiatief tot stand is gekomen apart. Hij begrijpt niet waarom er niet geanticipeerd is om deze week te doen. Cees vertelt daarbij een verhaal over de naoorlogse armoede die hij zelf heeft ervaren. Hoe hij zich maar één keer per week kon wassen. Dat hij pas in 1969 zijn eerste douche had. Wat wil je nou zeggen? vraagt Ivan. Cees antwoordt dat één keer per week douchen helemaal niet erg is.Dan neemt Victoria het woord, ze weet dat zij net als de andere rokers moeten inleveren. Maar heeft wel een probleem, ze is ongesteld. Rokers kunnen wel vanuit hun eigen geld sigaretten eenmalig kopen, maar ik mag niet even douchen als ik ongesteld ben? Michael vindt dat iedereen gelijk moet zijn. Maar dat mensen die een beetje behoorlijke tandpasta willen dat ook moeten krijgen. Ik voel me zo achtergesteld grapt Mark. Iedereen lacht. Mark vertelt het verder niet erg te vinden maar hij denkt dat de rokers het zelfs moeilijker dan hem gaan krijgen. Gina wil wel graag make-up blijven gebruiken. Ze wil zich goed voelen. Dat vrouwen mooi mogen zijn. Ook als er wat minder geld is. Denk je niet dat mensen in armoede dat niet zien? vraagt Do. Zeker in een week zoals deze? Die mening delen Gina en Ramona niet.

Meditatie
Benjamin begint over iets anders, hij wil graag iemand uitnodigen voor een cursus. Een cursus waar meditatie wordt geleerd, welteverstaan. Veel bewoners vinden dit mooi passen bij de armoede. Een stukje bewustwording. Ik lach zegt Benjamin, maar het is om te janken. Ik wil dat iedereen zich aan het rooster houdt. Cees gooit een waslijst op met schoonmaakklussen die nog gedaan moeten worden. De oven, ’s avonds eten en het niet opruimen, en nog veel meer.

Mark en Michael
Mark vertelt leuk bezoek te hebben gehad. We hadden misschien op het hoogtepunt moeten stoppen, maar iedereen weet wat er gebeurd is geeft hij toe.  Daarnaast vertelt Mark dat hij Cees drie uur per dag les geeft in de boekhouding en dat dit erg goed gaat. Michael vertelt dat hij een interview gaat geven aan de Gaykrant. Hij is daar erg enthousiast over.

Pak je je aandeel?
Cees vertelt over het plan om een aandeel van de winst te pakken of niet. Doen jullie dat  De meeste bewoners schudden hun hoofd. Ook wil Cees een bevestiging op de botox behandeling en de kosten daarvan voor Michael, vanuit de BV. Daar wordt een bevestiging op gegeven. Ook vertelt Cees over de nieuwe procedure om als bewoner iets aan te kunnen schaffen. Welke formulieren de bewoners hiervoor moeten gebruiken, wie deze checkt en uiteindelijk autoriteit heeft en beslissingsbevoegd is. En wie is dat? Cees. Cees is dat. Vertelt Cees. Een aantal keer. Verder neemt Cees de actualiteiten door.

Bjorn en bruincafé Kroeg Topia

Bjorn vertelt dat de hottub af is. Daar kan gebruik van gemaakt worden. Ook gaat 20 februari bruincafé Kroeg-Topia open! Daar zijn vanaf nu kaarten voor verkrijgbaar. Bjorn wil weten of iedereen het eens is met de 3100 euro voor een nieuwe vloer. Het merendeel van de bewoners wil graag de nieuwe vloer.

Evaluatie
Ivan vraagt zich af waarom de afgelopen experimenten niet geëvalueerd worden. Bjorn geeft Ivan gelijk. Ik vindt het vervelend dat aan het eind van een evenement ik vaak sta op te ruimen en de rest al zitten te eten merkt Ramona op.  De groep geeft haar gelijk en zegt dat dat niet meer zal gebeuren. Do wil ook praten over de fotografie. Er zijn mensen die betalen en mensen die niet hoeven te betalen. Do wil dat het duidelijk is wat de regel is. Gewoon iedereen betalen! aldus Mark. Bjorn begint een wollig verhaal; en Do kapt hem af. Ze vindt het gewoon niet prettig en wil gewoon duidelijkheid. Vooral Bjorn zijn gedrag vind Do ergerlijk. Bjorn zegt vaak tegen gasten dat ze even gratis op de foto kunnen.

Ruzie Ivan Cees
Cees! Ga nou niet zo kinderachtig doen zegt Ivan geïrriteerd! Niemand die ze bek opentrekt! Even rustig! kaatst Cees terug. G*dverdomme Cees gaat Ivan verder, hou even je mond! En weer vloeken zucht Cees. Victoria probeert de boel te sussen. Ramona probeert af te ronden. Maar Cees blijft er doorheen praten.

Bas en de dieren
Bas wil graag de factuur voor de eenden betaald krijgen vanuit de BV. Iedereen is het daar mee eens. Bas zegt dat dit een lening is omdat hij producten gaat maken die met de beesten te maken hebben en op die manier geld opbrengen voor de BV. Ook wordt het idee om een aparte pot voor de dieren te maken geopperd. Benjamin is erop tegen, ik heb niet zo’n zin om weer achthonderd euro te betalen voor een eend voegt hij eraan toe.

Investeren is innoveren
Mark vertelt dat Utopia BV naarmate de tijd verstrijkt een grotere liquiditeit krijgt. Dat is leuk, maar daar kom je niet mee vooruit. Dat geld kun je beter investeren volgens hem. Bijvoorbeeld in een nieuwe vloer.

Update van Ramona
Ramona geeft een update over haar workshops. Ze vraagt een aantal bewoners voor hulp.

Victoria en Ivan & einde centraal
Als er wat wordt voorgesteld kun je gewoon je mond opentrekken aldus Victoria. Jullie zijn niet op je muiltje gevallen, toch? Verder geeft Victoria een update over de markt en de datum van de bundel die verschoven is naar maart. Ivan heeft een bedrijf die mogelijk langs kan komen voor een activiteit. Verder is hij begonnen aan de kasteeltuin. Ivan heeft al wat hulp van Dominique gehad maar kan alle hulp gebruiken die er is. Ivan was iets te enthousiast om nieuwe paden te gaan straten. Hij denkt dat hij anders tot 2017 aan het werk is. En daarmee eindigt het centraal van vandaag.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 6    Gemiddelde: 2.8/5]

Enkel nette reacties. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd / niet geplaatst worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *