Hevige discussie over financiële plan van Mark

Hevige discussie over financiële plan van Mark

Tijd om je weer te voorzien van wat Utopia nieuws. Eerder schreven we al over Mark en zijn nieuwe financiële plannen. Dit leek eerder van de baan maar vanavond kwam het toch weer ter sprake en daardoor ontstonden er hevige discussies in huize Utopia.

Wat was Mark zijn idee ook alweer? De bedoeling van zijn plannen was om iedereen verantwoordelijk te maken voor zijn eigen geld. Vijftien BV’s in Utopia, vijftien kasboekjes en vijftien portemonnees. Het geld zou worden opgesplitst in vijftien delen, waarvan iedereen elke maand een vast bedrag krijgt. Dit heeft hij in een centraal ook voorgedragen maar al snel leek het van de baan. Ook vanavond werd het nog eens besproken.

Zo ziet Ivan het helemaal niet zitten, hij denkt namelijk  niet dat iedereen met dat vast bedrag kan rondkomen. Iedereen moet namelijk ook weer aankopen doen en dat gaat men niet redden, Je gaat erop achteruit voorspelt hij. Ook Cees heeft er weinig vertrouwen in. Op die manier moet iedereen manieren bedenken om geld in zijn eigen laatje te krijgen. En dat gaat nooit werken denkt hij. Ivan denkt dat dit idee gekomen is door het experiment basisinkomen. En dat irriteert hem, het is namelijk exact het zelfde. Al het geld is namelijk door vijftien gedeeld. Het enige verschil nu is dat mensen hun eigen inkopen moeten doen. Cees voegt eraan toe dat nu iedereen bij moet gaan dragen aan gemeenschappelijke kosten als gas, water en licht. Nu krijgt iedereen honderd euro zakgeld en honderd euro investeringsgeld en niet meer.Ivan denkt dat dit komt omdat iedereen al zijn geld ging uitgeven. Een andere manier werkt er volgens hem niet. Maar waar er tegenstanders zijn zijn er ook voorstanders, zo ook Bas. Bas denkt dat door invoering van dit plan iedereen vrijer zou zijn in de keuze waar hij of zij geld aan uitgeeft. Ik hoef niet te betalen aan andermans kaas voegt hij eraan toe.Michael sluit zich ook bij Bas aan, volgens hem moet het ook niet om geld gaan.

Ivan besluit ook nog eens te praten met Benjamin en Cees. Hij benadrukt niet opnieuw te willen beginnen met dit plan. Ik sta er niet achter voegt hij eraan toe. Ik ben klaar met het spelletje. Ik ga niet constant vanaf nul beginnen. Cees steunt hem helemaal, als het wel wordt ingevoerd stopt hij met de boekhouding. Iedereen moet volgens hem maar bewijzen dat ze zelf een kasboekje kunnen bijhouden. Benjamin lijkt neutraal te zijn. Ivan gaat vervolgens het gesprek met Victoria aan. Hij is benieuwd wat zij van het experiment vind. Ik vind het een hoop gedoe om niks antwoordt Victoria. De regeling die er nu is, is heel verantwoord. Want je gaat niet smijten met je geld. Benjamin die nog altijd bij het tweetal staat ziet verandering wel zitten. Meer projecten doen met het geld. En dat mensen meer over geld moeten nadenken. Victoria lijkt het ermee eens te zijn maar heeft wel haar bedenkingen. Wil je mensen dan bewust een slangenkuil inschoppen?

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 8    Gemiddelde: 3.5/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *