Het centraal van 4 februari

Het centraal van 4 februari

Een rustige ochtend in Utopia is voorbij gegaan. Er is eigenlijk weinig gebeurd om over te schrijven. Aan het einde van de ochtend gingen de bewoners centraal om het een en het ander te bespreken. Daar zullen we dan ook verslag over doen. Hier lees je alle besproken punten van 4 februari terug.

Opening centraal
De bewoners komen langzaam bij elkaar iedereen zou om 11:00 klaar zitten maar het duurde iets langer. Cees moppert, want hij vindt dat het niet zo strak gepland hoeft te worden. Rob is nog even bezig met het bakken van de hamburgers. Uiteindelijk als iedereen zit neemt Ramona het woord. Waarom stellen we dit altijd uit? vraagt ze zich af.  Weer tot zondag… Het komt er nooit van! voegt ze eraan toe. Bjorn geeft als reden dat ze dit even moeten laten bezinken. Dan kunnen mensen er even over na denken, zoals de vloer die vernieuwd moet worden. De tijd kan beter besteed worden aan het organiseren van het carnavalsfeest van vanavond. Zijn er dan mensen die hier écht fel op tegen zijn? vraagt Bas zich af doelend op het financiële plan van Mark. De groep reageert dat ze er grotendeels nu op tegen zijn. Het moet beter worden uitgedacht. Maar het is een poging waard om te kijken wat het doet.

Over Marks idee
Bas neemt het woord over, hij wil het toch nog even hebben over Marks idee. Hij heeft namelijk een aanvulling en wil het basisinkomen verhogen en het geld verdelen. Om jezelf in je eigen behoefte te voorzien met als doel een vrijer Utopia, waar iedereen zelf kan bepalen waar zijn of haar geld naartoe gaat voegt hij eraan toe. Bewuster omgaan met inkopen. En is benieuwd wat iedereen hiervan vindt. Ieder zeshonderd euro aan inkomen, alleen elektra en de koeien gaan daar van af. Iedereen is er stil van?We zouden hier uitgebreid op terugkomen tijdens een ander centraal benadrukt Cees. Dus om nu primair te reageren terug naar de oude situatie. Ik ben net wakker jongens, sorry. Ik zie het niet zitten, het zal de BV niet stimuleren. Volgende week maandag, in het volgende centraal, zal ik er uitgebreider op reageren. Benjamin benadrukt dat hij het plan wel ziet zitten en Ivan heeft ook zijn mening. Volgens hem kunnen mensen de verantwoording niet dragen, je ziet dat mensen alleen maar geld uitgeven.  Gina oppert vervolgens een idee, 100 euro blijft je basisgeld, en de rest kan worden geinvesteerd. Mensen kunnen dan niet kleding of tabak kopen, wanneer ze willen. Dus verhoog het investeringsbudget. Cees vindt dit geen goed idee voor een centraal. De meningen zijn te verschillend, dus zondag kan er een brainstormsessie worden georganiseerd.

De mening van Bjorn en Rowena
We hebben meegemaakt dat verantwoordelijk omtrent geld bij sommige ver te zoeken is. En dat is niet erg. Maar de bewustwording creëer je onwijze bewustwording, maar daarentegen moet je samenwerken anders slaagt het niet aldus Bjorn. Je moet verantwoordelijk met je geld omgaan. Je komt niet op straat te staan, als je een keer niet betaalt. Ik snap bij verhalen.Ik kan zelf op mijn bek gaan of groeien merkt Rowena vervolgens op. En ik denk niet dat er onrust komt want ik kan dan met investeringen meer verdienen, waardoor het steeds meer wordt en zelf kan beslissen wat ik ermee doe voegt ze eraan toe en daar is Gina het ook mee eens.

Discussie en nog een discussie
Alles hangt of staat met de vloer begint Rob. Onwijs mooi centraal, maar straks blijft er 100 euro over en er komt nog meer bij. Dus dan kunnen we onszelf wel rijk rekenen, maar dat loopt dan schreef. Ik ben heel nieuwsgierig wat er gaat gebeuren antwoordt Benjamin. Iedereen een eigen kasboekje, maar dan wel transparant op het whiteboard. Dan zit je veilig. Dan is het een mooi stukje bewustzijn en komen mensen er achter hoeveel ze aan, bijvoorbeeld, douchegel besteden. Victoria heeft heel wat vragen, kan je dan zelf beslissen wat je doet? Moet je alles overleggen? Gaat het dan nog over de meerderheid? Is daar over nagedacht? ratelt ze. Volgens Bas beslis je over sommige dingen niet maar eigen projecten kun je zelf invullen. Cees begint over het boodschappengeld. Alles is te zien op de bonnen en heb ik geanalyseerd. Vanaf begin december, met sinterklaas, kerst en verjaardagen, zitten we onder de vierhonderd euro per week. Dus in die zin is er echt helemaal niks aan de hand. Er zitten veel privé uitgaven maar geen aanleiding om het budget te verhogen. Inclusief de avocado’s.

Één over twee avocado’s op brood, een ons kaas of 6 plakken ham. Het kan kennelijk allemaal gaat hij verder.  Ik sluit me aan bij Rob, willen we een nieuwe vloer? Dan zijn we voor deze maand alweer klaar. Michael zegt vervolgens dat thuis iedereen ook met zijn eigen geld omgaan. Met bepaalde visies zijn mensen rijk geworden. Dus ik vind het een mooi idee. Ook al zijn mensen er tegen, als het je lukt in je eentje is het wel goed. Ik wil geen strijd leveren, maar ik zie potentie.

Genoeg over de BV’s
Wij zijn een unieke situatie benadrukt Bjorn. Of ik nu tegen of voor ben. Niet met vijftien verschillende eilandjes. Gina merkt een tweede plek op waar de vloer aan het doorzakken is. Dus die staat op de prioriteitenlijst. We zouden daar vandaag een go voor geven benadrukt ze. Wat gaan wij doen met vijftien man? vraagt Rowena zich af.  Wat is onze visie? Alles ging goed met het basisinkomen. Wat is de meerwaarde? Oke zegt Bas, we laten het bezinken. Ik heb hier een enquête met besloten vragen, dan krijg ik die vandaag ingevuld terug.

Een Mongoolse tent
De bewoners hadden het idee om een Mongoolse tent te kopen maar dat gaat teveel kosten, dus dat plan is van de tafel. Bas heeft wel een nieuw idee, twee tipi tenten. Dat gaat samen 1600 euro kosten. Aangezien er nog niet veel vorm zit in de kasteeltuin, dus dat kunnen we samenvoegen. Ivan zegt dat alles kan, het is Utopia.

De bonussen
Hoe zit het met de bonussen die Ivan eerder verdeelt heeft? Ramona heeft van haar duizend euro alles kunnen bestellen, zoals bijvoorbeeld een balletvloer. Dus mijn volgende theatervoorstelling kunnen in mijn theatertje. Dus ik ben super blij! voegt ze eraan toe. Benjamin heeft ook zijn geld goed besteed. Bjorns 2500 euro is deels besteed aan Rowena en de boekjes van Victoria.

Megan
Ik ben de boerenmeid natuurlijk aan het uitwerken, en werk aan mijn posters vertelt Michael. Dan het volgende ik heb even iets emotioneels. Na mijn zegje over wat ik voel is er heel veel los gekomen. Ik wil heel graag Rubens naam op de kast zetten, dat vind ik belangrijk om te delen. Mensen weten niet zo goed wat Megan betekent. Het is een product, een merk benadrukt hij. Bijvoorbeeld visite met Travestieten, make-up lessen, vrijgezellendag met handtassen ontwerpen en een stilettorun, een praatgroep en de markt. En oppert nog meer van zulke ideeën. Ik heb geen goede start gemaakt, maar de botoxbar komt nog eens terug, om alles weer eens te checken. Maar nu wil ik het eerst met jullie overleggen. De kosten gaan verder niet omhoog. Dan is dat verhaal afgerond. Dan ben ik er helemaal klaar voor om voor Utopia geld te verdienen. Wel de verkeerde volgorde, maar hopelijk snappen jullie mij nu sluit hij zijn zegje af. Rowena helpt hem als hij geen geld krijgt van d BV. Benjamin vindt dat hij het wel gewoon moet kunnen krijgen en ziet de toegevoegde waarde. Vervolgens wordt er gestemd, de meerderheid is voor. De behandeling wordt dus betaald vanuit de bv.

Rekening Face
Bas vraagt zich af of de rekening van bijna achthonderd euro deels betaald kan worden door de bv. Hij vertelt dat hij geen zin meer heeft om zijn tekeningen te verkopen. De rest vind dat lui. Ze wachten het openstaande bedrag af totdat de laatste tekening geveild is.

Theater
Aankomende zaterdag is de theaterworkshop van Ramona. Er is volgende week nog één workshop en daarna volgt de voorstelling. Dus ik wil nu weten wie mee doet en wie niet, dan kan ik rollen verdelen merkt Rowena op. Op achttien februari heb ik een verwendag georganiseerd. Dus dat is leuk! Ik heb ook mailtjes gekregen over mijn lichaamstransformatie. Het inspireert mensen en ik heb een mailtje gekregen van een meisje die daar mee zit. Ik wil haar graag uitnodigen en ik word gesteund door een grote groep en ik wil deze verhalen delen. Daar ben ik mee bezig, een academie voor vollere vrouwen en mannen. Dat zal maart worden. Ook wil ze een flyer maken voor de voorstelling. Maar posters zullen misschien beter werken.

Dominique aan het woord
Waar ik hiervoor zit, wil ik graag doorpakken. Dus ik wil heel graag een verhalen boekje maken. Ik wil jullie vragen eind februari je stukje bij mij in te leveren. Denk ook na over een foto. Dan kunnen we mensen inspireren. Bedankt, dat was hem zegt Do kort, maar krachtig.

De huisjes voor het vergeten kind
Benjamin blijft nog steeds bezig om kinderen naar Utopia te halen. Ik ben met het oranje fonds bezig, om te kijken of wij wat hen kunnen doen. Een middag organiseren voor kinderen uit bijstandssituaties. Dus daar is nu contact gaande en als ik daar iets meer over weet, laat ik dat horen. Ik hoop dat mensen hebben gedacht aan 38.000 kinderen in opvangcentra.

De markt
Naar aanleiding van gesprekken die Victoria met mensen heeft gevoerd, is er nog niet echt ruimte om dat uit te werken. Victoria wil alvast aangeven dat ze persoonlijk zal vragen aan alle bewoners wat hun doelen zijn en wat dan een gemeenschappelijk doel kan zijn. Een goed idee, denkt de groep.

Mark en Le Luifel
Mark wil als hij de loods uit loopt ooit een deel uit Le Luifel meenemen. Een tien procent van de omzet wil hij graag meenemen naar buiten omdat hij dat nooit heeft gedaan. Zelfs de 2500 euro die hij kreeg stopte hij in Le Luifel. De hele groep is het erover eens dat Mark een groot deel mee mag nemen naar buiten. Mark kreeg het van de week wel te horen toen hij een horloge kocht en sportschoenen. Ivan kan daar heel boos om worden. Mark heeft alles wat hij persoonlijk heeft verdiend in de BV gestopt en in Le Luifel voegt hij er pissig aan toe. Maar de groep komt in opstand. Benjamin neemt het voortouw. Wij zien dat er nul euro achter Mark zijn naam staat dus dan roept het vraagtekens op. Mark heeft gezegd dat hij het zelf betaalt, maar omdat hij geen geld zou hebben mag dat niet. Iets wat heel onrechtvaardig is vinden hij en Ivan. Mark werkt zo hard

Single van Rowena
Rowena wil zich herpakken na Live in de loods en wil verder knallen en Cees heeft eigenlijk niets in te brengen. Bjorn heeft een paar korte dingetjes de Grande Opening is in combinatie met karaoke. De naam is nog niet bepaald, maar ik zat te denken aan Bruin Café Kroegtopia. De DJ-workshop is overdag op 20 februari. Een druk dagje, mensen kunnen zich opgeven via de webshop. Ook vertelt Bjorn bezig te zijn met de après ski, maar daar later meer over. Op naar het feestje van vanavond. Er komen 210 mensen vanavond. De loods moet gereed worden gemaakt, na deze fantastische vergadering, de picknick tafels moeten naar buiten, de kast blijft staan, de krukken gaan de roze kamer in. Er komt nog drank en ik wil uiterlijk zes uur alles klaar hebben. Ik denk dat we vanavond moeten dweilen, maar de toiletten moeten schoon. Do wil vragen of iedereen, vooral vanavond, de keuken netjes wil houden. Er moet friet gehakt worden en de afbouw spreekt voor zich. Houd je aan je taken, het tijdschema hang ik op sluit Bjorn af.

We vullen dit bericht nog aan, kom je later terug?

 

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 5    Gemiddelde: 4.4/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *