Academie over pesten in Utopia

Academie over pesten in Utopia

Gisteren vond de academie over pesten plaats in Utopia. Pesten onder de aandacht brengen is het doel van Do en zij was dan ook de organisator van dit evenement. Hoe verliep het precies? We hebben het hier voor je omschreven en wat video’s bij elkaar gezocht zodat je het nog eens terug kunt kijken.

De acteurs van het toneelstuk kwamen al op tijd binnen en werden ontvangen door Do. Ze biedt de acteurs wat te drinken aan en neemt kort door wat er straks staat te gebeuren. Gisteren was de generale repetitie die ontzettend goed ging. Er waren er weinig die het droog hielden voegt ze eraan toe. Niet veel later arriveren de bezoekers. Ondertussen worden de acteurs op de vide geschminkt en geven ze elkaar de laatste peptalk. zodra alle gasten er zijn neemt organisator Do het woord. Zoals iedereen weet, ben ik Utopia binnengekomen met een groot doel het thema pesten aan het licht brengen. Om zo een steentje bij te dragen in de bewustwording van de ernst van pesterijen. Pesten krijgt veel aandacht, maar het is iets wat meer aandacht verdient. Vaak is het een tekort aan kennis. Mijn doel is meer kennis te geven over wat pesten doet. Daarna krijgt Sander Janson, bekend van het tv programma Camping Life het woord. Sander is namelijk één van de ambassadeurs van Stop Pesten NU. Sander geeft aan dat pesten niet alleen speelt bij de jongere generatie, maar dat er ook veel volwassenen last hebben van pesterijen. Dit laat Sander zien door middel van een film waarin hij speelde, ten behoeve van Stop Pesten NU. Een film waarin het gevolg van pesten duidelijk naar de voorgrond wordt gebracht. Daarna gaat het woord naar een medewerker van Stop Pesten NU die de bezoekers wat leert over pesten. Wat pesten is. Wat het met je doet. Maar ook wat je er als omstander of slachtoffer tegen kunt doen.

En dan is het tijd voor het toneelstuk. Do staat gespannen met wat papieren in haar hand. Ze spreekt de kijkers toe aan de hand van een brief die zij geschreven heeft. Deze brief leidt de voorstelling in. Daarna spreken er nog een aantal bezoekers en bewoners over hun ervaringen onder andere Jordy. Ik ben zeven jaar heel erg gepest begint hij zijn verhaal. Dat begon in groep vier. Het werd steeds erger. In groep zeven en acht. En toen ging ik naar de middelbare school en ik dacht yes! Ik begin opnieuw, met mensen die ik nog niet ken. Maar in de eerste begon het opnieuw. Ook vertelt Jordy dat hij actie ondernam en drie weken met een tas heeft gelopen waarin een verborgen camera en een microfoon was verstopt. Nu realiseerde mensen om hem heen pas wat ik echt doormaakte. Waaronder mijn vader. Niet vanuit een verkeerde plek, maar vanuit onwetendheid. Nu kon ik in mijn drie minuten durende film een beeld geven bij zijn gevoel. Do vertelt daarna dat zij niet de enige Utopiaan was die het vreselijke gevoel dat pesten met zich meebrengt kent. Romy, Cees, Gert-Jan, Benjamin en Cees komen naar voren. Zij delen hun verhaal. De klappen die zij van het leven hebben gekregen en de lessen die zij daaruit hebben getrokken. Al met al was het een geslaagde avond. Om een hele lap tekst te besparen kun je het hieronder nog eens terugkijken per video. Wat vond jij van deze academie?

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 3.3/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 3 reacties op dit artikel
 1. anneke at 17:58

  Ik geloof het wel dat ze gepest is, MAAR er wordt daar ook gepest ik noem het meer geneet en wel door Rob.
  Zo praat hij met Cees we gaan het redden met het boekhouden en zo praat hij met die Jessie slecht over Cees ,Probeert hij hem zwart te maken bij de rest.
  Wat doet die Rob en Jessie daar nu helemaal niks nul ,,,,nul.

  • Anja at 14:37

   Van mij ook, ik irriteer mij mateloos aan haar, als je haar hoor praten……wat een kak, heel haar houding alleen al, ze probeert nu ook al adviezen tegeven aan mensen, terwijl ze zelf niet weet wat en wie ze is, wat een zielig persoon, de meeste zien dat niet in utopia en als ze het zien durven ze niets te zeggen want dan gaat ze weer janken,
   Wat een toneel spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *