Het centraal van 11 april

Het centraal van 11 april

De bewoners zijn weer bijeen gekomen om het een en het ander te bespreken. Hier lees je alle besproken punten van 11 april terug.

Opening centraal
Zodra het centraal geopend is laten meerdere bewoners weten dat hun de centralen erg chaotisch verlopen. Ramona wil daar verandering in brengen en ze geeft de bewoners een lesje communicatie. Nu ben ik de zender en jullie verstaan mij. De boodschap komt dus goed aan, maar normaal gesproken wil iedereen de zender zijn. Er is te veel ruis voegt ze eraan toe. Ook wil ze duidelijk maken dat iedereen een kans moet krijgen om zijn of haar zegje te doen, zonder dat deze persoon wordt onderbroken. Ook niet door non verbale communicatie. Als iemand zucht, dan kan dat al ruis veroorzaken. Luisteren is tijdens een goed centraal het codewoord legt ze verder uit. Ook heeft Ramona een structuur bedacht waarmee ze hoopt de aankomende centralen vlekkeloos te laten verlopen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat iedereen zijn vinger omhoog steekt en wacht op zijn of haar beurt. Maar wie moet aanwijzen wie mag praten? voegt Ramona eraan toe. Er is dus een voorzitter nodig die de vergadering leidt. Deze persoon wordt de procesbegeleider genoemd en zal ook de tijd in de gaten houden.

Het idee van Cees
Cees vertelt dat hij dit idee bedacht heeft maar hij was er niet van op de hoogte dat Ramona dit vandaag ging presenteren. Dat wilde ik namelijk zelf gaan doen. Daar gaat de communicatie dus al fout concludeert hij. Maar ik ben tevreden over hoe Ramona het gepresenteerd heeft. Jessie heeft nog een aanvulling, het lijkt hem goed om een dag voor het centraal een lijst met vergaderpunten op te stellen. Tot 22:00 uur kun je je punten indienen voegt hij eraan toe. Op deze manier komt er een duidelijk structuur. Iedereen kan voor het centraal even kijken wat we gaan bespreken gaat Jessie verder. Dan kan iedereen zich rustig voorbereiden op de onderwerpen en wat hij of zij daarover wil zeggen.

Brainstormen
De bewoners brainstormen nog even door over de uitwerking van het plan. Tot op heden steekt iedereen netjes zijn vinger omhoog als hij of zij iets wil zeggen. Er wordt gebrainstormd over de vorm van het centraal. Een zakelijke vergadering op maandag en een dreamsessie op donderdag. Maar volgens Cees begint de vergadering op donderdag steeds meer op de zakelijke vergadering te lijken. De bewoners zijn het met hem eens en opperen een aantal ideeën om een scheidingslijn creëren.

Missie en visie
Alles met betrekking tot de vorm van het centraal is besproken. Dat betekent dat het tijd is om de agenda punten verder af te werken. Victoria neemt het woord over en  legt uit dat vandaag en morgen individuele gesprekken zal voeren met de bewoners, met als doen om de missie en visie in kaart te brengen.

Financiën
Cees begint over het centraal. Er volgen een aantal berekeningen. We zitten op de nullijn, legt de boekhouder uit. Dat betekent dat er 10.000 euro in kas aanwezig is. We snoepen nu dus van onze reserve voegt Cees eraan toe. Er zijn vandaag ook weer boodschappen besteld voor vierhonderd euro. Terwijl we maar een budget hebben van 450, voor de hele week. Hiermee wil Cees zijn mede bewoners weer even op scherp zetten. Ook vraagt Cees of iedereen zijn zakgeld wil tellen want op die manier  kan hij precies uitrekenen hoeveel geld er in omloop is.

Evenementen
Vervolgens is het tijd om de evenementen te doorlopen. Gert-Jan krijgt het woord en het gaat onder andere over de kaartverkoop en de promotie hiervan. Alle aankomende evenementen komen even aan het woord. De theatervoorstelling over pesten, kroegtopia en natuurlijk de Koningsmarkt op 30 april.

Stichting haarwens
Gina wil iets betekenen voor kinderen met kanker. Door de chemo verliezen zij namelijk hun haar en het duurt heel lang totdat dit weer terug groeit. Bij Stichting haarwens kunnen deze kinderen een pruik uitzoeken die het best bij hun eigen kapsel past. Het is mijn droom om een kindje gelukkig te maken met een pruik van Utopia voegt ze eraan toe. Het idee zal nog verder uitgewerkt worden.

Carwash
Gisteren heeft Gert-Jan een auto gewassen en dat beviel zo goed dat hij dit meer wil gaan doen in Utopia. Hier heeft hij echter wel wat hulpmiddelen voor nodig. Zoals een speciale stofzuiger, een nieuwe hogedruk reiniger en wat schoonmaakmiddelen.

Schoonmaken
Benjamin wijst iedereen op wat troep wat her en der nog ligt en opgeruimd moet worden. Op het terrein komt hij soms namelijk zwerfafval tegen. Ook wil hij duidelijk maken dat het cordwood nog steeds wordt gebruikt voor de B&B. Het is geen opslagruimte benadrukt hij. Momenteel staan er namelijk allerlei spullen in het houten huisje. Dit wil ik op gaan opruimen met behulp van een aantal andere bewoners. Ook Cees wil nog iets kwijt over schoonmaken en dan in het bijzonder het schoonmaakrooster van de keuken. Het is namelijk perfect uitgevoerd!

Einde centraal
Na lang praten zit het centraal er eindelijk op. Benjamin heeft alles genotuleerd en het centraal is in minder chaos verlopen. Bronno wordt ook nog bijgepraat, hij ligt namelijk ziek op bed. Jessie neemt deze taak op zich. En daarmee eindigt het centraal van vandaag.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 14    Gemiddelde: 3.9/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er is 1 reactie op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *