Rowena eert haar Molukse voorouders

Rowena eert haar Molukse voorouders

We schreven er gisteren al even over. Rowena wil haar Molukse voorouders eren. Dit wilde ze toen al doen maar liet in het centraal weten dat de vlag die daarvoor besteld is nog niet was aangekomen. Wat later op de avond was de vlag er wel en kon de gelegenheid toch nog doorgaan.

Rowena sprak haar mede bewoners toe compleet in oude klederdracht. Ze bedankt iedereen dat ze dit mag doen. Het is niet gelopen zoals het zou moeten gaan maar dat is Utopiaans dus we gaan het nu alsnog doen. We gaan de vlag hijsen. Eigenlijk is het een hele ceremonie en iemand die de vlag draagt. We doen het op onze manier. Ik doe het vandaag omdat de Molukken in 1950 hun eigen staat heeft uitgesproken. Maar op de dag van vandaag heeft Indonesië de staat niet herkent. Er is dus geen vrijheid en dat is ook de rede dat de Molukkers hier zitten. Ze hebben gevochten voor Nederland tegen Indonesië. Ze werden gezien als landverraders en zijn toen in 1951 naar Nederland gekomen. Daar na het eten meer over, ik wil eerst de vlag hijsen met het volkslied. Dan klinkt het volkslied en hijst Rowena de vlag. Het volkslied wordt volledig geluisterd en Rowena wordt er zelfs emotioneel van. Uiteindelijk wordt ze bijgestaan door Bas. Een mooi gebaar toch?

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 13    Gemiddelde: 3.3/5]

Enkel nette reacties. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd / niet geplaatst worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *