Gert-Jan en Jessie presenteren hun financiële plan

Gert-Jan en Jessie presenteren hun financiële plan

De groep is bijeen gekomen voor een centraal. Jessie en Gert-Jan nemen namelijk hun tijd om hun nieuwe financiële plan aan de groep te presenteren. Er werd veel besproken dus bereid je voor op een lange tekst..

Opening
Gert-Jan en Jessie staan voor de groep. Zij willen namelijk een presentatie geven over hun financiële plan. De twee zijn het hele weekend druk bezig met de voorbereidingen. Gert-Jan begint de presentatie.

De presentatie
Gert-Jan vertelt dat hij en Jessie twee ondernemers zijn en dat ze verder willen bouwen aan Utopia. Hoe kunnen wij de BV weer gezond maken? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat mensen hun eigen doelen kunnen behalen? En hoe kunnen we de bewoners motiveren om het bovenstaande te behalen? begint hij. En legt uit dat er momenteel wordt gesnoept van de financiële reserve. Hierdoor kan er steeds minder worden geïnvesteerd, en daar willen de twee verandering in brengen. Er zijn twee opties die worden besproken. Besparen op de kosten of meer omzet generen. Gert-Jan stelt het laatste voor, maar daarvoor moet er wel geïnvesteerd worden. En hier is geld voor nodig. Dit moet het nieuwe financiële plan mogelijk gaan maken. Vervolgens legt Gert-Jan uit hoe dit plan in zijn werk gaat. Tot slot laat hij een video zien die zijn verhaal moet ondersteunen. Deze video is de promo die hij en Jessie gisteren hebben opgenomen met Gina .Zij dient namelijk als schoolvoorbeeld voor dit systeem. De strekking van het verhaal is om hardwerkende bewoners te belonen met een bonusuitkering voor persoonlijke ontwikkeling. Met dit geld kunnen de harde werkers investeringen doen waardoor zij hun product of dienst kunnen verbeteren. Op deze manier kan er meer omzet gegenereerd worden en tegelijkertijd dient het als beloning. Door hard te werken krijg je de mogelijkheid om te investeren in je eigen doelen.

Dan komt Jessie aan het woord en legt meer uit over de werkzaamheden. Iedereen zal nog zakgeld ontvangen, maar daarvoor zullen zij wel bepaalde werkzaamheden moeten verrichten. Werkzaamheden die onder de samenleving vallen. Oftewel in het belang van de groep. De dieren, de markt, Live in de loods, het schoonmaken en nog een aantal zaken vallen hieronder. De bewoners zullen hier per persoon ongeveer twee uur per dag mee bezig zijn. Werkzaamheden voor zakgeld, een dak boven je hoofd en de boodschappen vult Gert-Jan aan.Daarnaast zullen er individuele projecten worden gestimuleerd door investeringsgeld. Gina bijvoorbeeld, die vaak druk bezig is in Le Luifel en de kapsalon, kan op deze manier extra geld verdienen om te investeren. Op deze manier kan zij haar diensten verder ontwikkelen, zodat er nog meer geld kan worden gegenereerd. Geld moet nooit een motivatie zijn, maar wel een beloning sluit Jessie af.

Vragen van de groep
Vervolgens krijgen de andere bewoners de gelegenheid om vragen te stellen. Er heerst nog een hoop onduidelijkheid over de verdeling. Gert-Jan legt uit dat collectieve evenementen, zoals bijvoorbeeld de markt en Live in de Loods, onder de werkzaamheden van de samenleving vallen. Hier zullen de bewoners aan meewerken om recht te hebben op zakgeld, de boodschappen en een dak boven hun hoofd.Vervolgens vraagt Cees zich af hoe hoog de individuele bonusuitkering uit kan vallen. Hij is namelijk bang dat er heel veel geld in de zogenaamde investeringsbank verdwijnt. Maar Jessie stelt hemt gerust. Er zal alleen geld worden uitgekeerd van de winst. Van deze winst gaat er een deel naar de BV, de foundation, het dierenfonds en de investmentbank. De voorwaarde van de individuele bonusuitkering is wel dat de BV gezond moet zijn. Iets wat nu nog niet het geval is. Het kan dus nog een tijdje duren voordat de eerste bonus voor persoonlijke ontwikkeling kan worden uitgekeerd.

Ramona vraagt zich af hoe het zit met haar theatervoorstellingen. Ze wil namelijk dat het goede shows worden waar iedereen aan meewerkt. En niet dat ze Utopiaanse werknemers bij elkaar moet sprokkelen. Jessie antwoordt dat een theaterstuk onder kleine evenementen valt. Deze evenementen zijn in het belang van de samenleving en hier zal iedereen aan meewerken. Gert-Jan legt uit dat het nieuwe systeem alleen van toepassing is als Ramona een commercieel evenement wil maken, met als doel om winst te maken. Cemal legt daarna uit dat hij misschien een evenement wil organiseren maar dat zelf niet goed kan. Dus dan kan ik bewoners inhuren vraagt hij. Jessie bevestigt dit. Vervolgens moet Cemal een plan schrijven voor het evenement en dit aan de groep presenteren. De groep zal dan beslissen of hij geld uit de investeringsbank mag hebben om dit evenement op poten te zetten. Maar als het evenement verlies maakt, dan houdt dat in dat Cemal  en zijn werknemers schuld hebben bij de investeringsbank. Dit motiveert iedereen om met een goed uitgewerkt plan te komen voegt Jessie eraan toe.

Gaat het plan door?
Na een korte pauze vraagt Gert-Jan de bewoners om voor of tegen te stemmen. Dit is geen definitieve stemming, mede omdat Victoria er niet bij is. Maar even voor de peiling wie zou het willen proberen? raagt hij nieuwsgierig. Er gaan negen vingers omhoog, van de twaalf bewoners die op de bank zitten. Rob zegt dat hij niet per se voor of tegen is, maar hij is wel benieuwd waar dit systeem naartoe gaat. Na dit centraal zullen Jessie en Gert-Jan het idee verder gaan uitwerken naar aanleiding van de feedback die zij zojuist hebben ontvangen. Wanneer de groep weer compleet is, zal de discussie over de nieuwe financiële structuur worden vervolgd.

Centraal punten
Na deze presentatie worden er nog andere zaken besproken. De presentatie gaat dus over in een centraal. Rob begint met de markt van juni. Hij vraagt de bewoners wat zij hebben gemist op de afgelopen markten. Herenkleding wordt geopperd, maar Rob legt gelijk uit dat deze standhouders erg schaars zijn. Cemal stelt voor om kledingzaken te benaderen die een outlet voorraad hebben.

Geldzaken
Cees krijgt het woord, tijd om geldzaken te bespreken. Hij blikt terug op het financiële resultaat van de markt. De kaartverkoop en de munten hebben samen ongeveer 6.700 euro in het laatje gebracht. Gina heeft in Le Luifel om en nabij tweeduizend euro verdiend. De foto’s brachten een kleine 500 euro op en de rondleiding 800 euro. Een prima resultaat volgens Cees. Er volgt een applaus.

Proefkonijnen voor Ramona
Ramona is op zoek naar bewoners die als proefkonijn willen fungeren. Ze wil namelijk beter worden in visagie en heeft huiswerk gekregen van haar begeleider. Ze vraagt welke vrouwen zich beschikbaar stellen. Waarom alleen vrouwen?vraagt Bas. Vervolgens zijn er verschillende vrouwen die Ramona graag willen helpen. En misschien wordt Bas ook nog wel opgemaakt.

Jubileum van Rob
Bas vraagt of Rob vandaag een jaar in Utopia zit, maar hij ontkent dit. Woensdag voegt hij eraan toe. Wel wil Rob dit vieren maar niet op woensdag, liever op vrijdag. Dit omdat Rob het ook samen met Victoria wil vieren.

Recyclen
Do heeft verschillende kringloopwinkels met de vraag of zij meubels over hebben die zij samen met Bas mag recyclen. De bedoeling is om de meubels of delen daarvan, te gebruiken om nieuwe producten te maken en te verkopen. Een deel van de opbrengst zal worden geschonken aan een goed doel.

De zoektocht van Bas
Bas heeft nog een belangrijke mededeling. De pauw waarvan hij dacht dat het een mannetje is blijkt een vrouwtje te zijn. Dit betekent dat Bas op zoek gaat naar nog een pauw. Een mannetje in dit geval.

Einde centraal
Na 2.5 uur vergaderen hebben de meeste bewoners het een beetje gehad. Gert-Jan en Benjamin hebben het centraal al verlaten omdat er gasten voor hen zijn gearriveerd. Daarom besluit Jessie de procesbegeleider om het centraal te beëindigen.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 13    Gemiddelde: 3.4/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 3 reacties op dit artikel
  1. Druif at 13:55

    2 1/2 uur werken per dag? Een koppeltje luiaarden in Utopia zetten . Dan heb je geen nietsnutten meer nodig ( enkele mensen uitgezonderd )stuk voordeliger . Geld wat ze aan die nietsnutten kwijtzijn aan een goed doel geven . Daar hebben meer mensen meer plezier van .Dan is er ook geen script meer nodig om te bedenken.

  2. Druif at 13:54

    2 1/2 werken per dag? Een koppeltje luiaarden in Utopia zetten . Dan heb je geen nietsnutten meer nodig ( enkele mensen uitgezonderd )stuk voordeliger . Geld wat ze aan die nietsnutten kwijtzijn aan een goed doel geven . Daar hebben meer mensen meer plezier van .Dan is er ook geen script meer nodig om te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *