Een centraal over het goudklompje van Jessie

Een centraal over het goudklompje van Jessie

De bewoners zijn weer bijeen gekomen voor een centraal. Het goudklompje was onderwerp van gesprek. Wat moet er nu met de winst gebeuren?

Er is een hoop te doen over Jessie zijn klompje goud en nu is het tijd om alle meningen te ventileren. Gina opent de vergadering en is van mening dat alle financieringen op dit moment naar de bv gaan, dus ook de opbrengst van het edelmetaal. Het klompje is vierhonderd euro waard en dit kan de bv goed gebruiken in tijden van financiële crisis. De reden dat Jessie het klompje wil verkopen, is om tabak te kunnen kopen voor zichzelf en zijn mede bewoners . Oorspronkelijk heb ik tweehonderd euro betaald voor het goud en nu heb ik het edelmetaal verkocht voor vierhonderd euro. De ene helft van dit bedrag wil ik zelf houden om mijn investering te dekken en de andere helft van het bedrag wil ik gebruiken om rookwaren te kunnen kopen voor zijn rokende mede bewoners legt hij verder uit. De andere bewoners hebben hun zakgeld bijvoorbeeld gebruikt om kleding te kopen, moeten zij dit dan nu ook aan de bv gaan geven? Ik heb mijn privé-spullen verkocht, met emotionele waarde voegt hij eraan toe.

Een groot deel van de groep is het niet met Jessie eens. Zij staan al hun verdiensten af aan de bv en daarom eisen ze dat Jessie de winst van het goudklompje  dus tweehonderd euro, gebruikt om rekeningen te betalen. Jessie heeft het goud gekocht als persoonlijke investering, maar in Victoria haar ogen gebruikt hij het nu als handelsmiddel. Een handelsmiddel waarvan hij het geld in eigen zak wil steken, en dat vindt ze niet fair. Iedereen is namelijk hard bezig om geld te verdienen voor de bv en er is momenteel geen ruimte voor het individu. Daarna legt Victoria uit dat team merchandise druk bezig is om geld te verdienen ten behoeve van de bv. En als Jessie zijn winst niet afstaat, dan betekent dat dat iedereen het geld in zijn eigen zak mag steken. Je geeft iedereen een vrijbrief vult Gina aan. Jacco vindt op zijn beurt dat Jessie in zijn recht staat, omdat zo slim is geweest om in goud te investeren. Ik vind het afgunst als hij het nu moet inleveren voegt hij  eraan toe. Jessie vindt het ook absurd en heeft het gevoel dat het hem simpelweg niet wordt gegund. Victoria benadrukt dat alle winst in deze tijd moeten worden gebruikt om de staatskas uit het rood te trekken, maar deze gebeurtenis zorgt voor verwarring. Wat moet nu wel en wat moet nu niet worden afgestaan aan de bv? Jessie antwoordt dat hij het klompje goud heeft aangeschaft tijdens Fase 2 van zijn presidentschap. Ik vind dat ik er recht op heb. We kunnen met z’n allen gaan stemmen, maar ik weet niet wat ik met de uitslag doe gaat hij verder. Vervolgens stelt hij voor om tweehonderd euro, zijn investering naar zichzelf uit te keren en de andere helft van het bedrag, de winst aan de bv te lenen. Oftewel als de bv weer gezond is dan eist hij de winst van het edelmetaal weer terug. Maar er ontstaat weer discussie en Jessie zijn voorstel blijft onbesproken.

Gina is van mening dat alles in Utopia van iedereen is, maar hier is Ramona het niet mee eens. En legt uit dat niemand aan Gina haar scharen mag komen, en dat ze Do toestemming moet vragen om spullen van het atelier te gebruiken. Ramona gaat verder en legt uit dat het een ander soort investering is. Ik koop zelf kleding met de intentie om het te verkopen en Jessie heeft slechts een privé-aankoop gedaan met zijn eigen zakgeld. Victoria vraagt vervolgens of zij het geld mag houden als ze haar eigen kleding verkoopt? Jacco bevestigt dit en vervolgens komt Jessie weer aan het woord. Hij zegt dat zijn besluit vast staat er gaat geen geld van het goudklompje naar de bv. Bas laat ook van zich horen en vindt dat Jessie het geld gewoon moet afstaan, maar Ramona onderbreekt hem. Ze begint over de kas die de hij recent heeft gebouwd en Do zegt dat deze met zakgeld is gefinancierd. Precies! roepen Ramona en Jessie in koor. Dit geld had dan ook beter aan de financiële wederopbouw kunnen worden besteed.

Jessie heeft het klompje goud niet met de intentie heeft gekocht om het te verkopen. Daarom wil hij nu geen winst afstaan, dit omdat het gaat over privé bezittingen dat met zakgeld is bekostigd. De tegenstanders zijn echter van mening dat alle winst momenteel moet worden gedoneerd aan de bv. Dus ook wanneer iemand zijn eigen kleding verkoopt met winst. Alle winst moet in hun ogen worden ingeleverd. Rianne stelt dan het volgende voor. Verkoop je privé bezittingen die overeenkomen met een product van de bv? Dan lever je de winst in. Verkoop je privé bezittingen die niet overeenkomen met producten van de bv? Dan mag je de winst houden zoals Jessie met zijn goudklompje. Gina wil dat alle winst naar de bv gaat en Cemal wil stoppen met dit centraal om te werken. Jessie benadrukt nogmaals dat hij tweehonderd euro die hij geinvesteerd heeft zelf wil houden. De winst leen ik aan de bv, maar krijg ik terug nadat de bv uit de crisis is gekropen. Victoria is het niet eens met Jessie zijn voorstel, want dan wil iedereen straks zijn winst terugkrijgen wanneer de bv gezond is. Er wordt weer gediscussieerd en Jessie is het zat. Hij besluit om de winst te terug te storten naar de koper van het goudklompje. Op deze manier krijgt Jessie zijn investering terug en kan er geen discussie ontstaan over de rest van het bedrag. Er is dan namelijk geen winst. En daarmee sluit het hectische centraal van vandaag…

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 16    Gemiddelde: 2.5/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 2 reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *