Het kruis van Gaby zorgt voor ergernis

Het kruis van Gaby zorgt voor ergernis

Gaby heeft een kruis gemaakt en deze vervolgens zichtbaar op het terrein neergezet. Het is niet zo maar een kruis het houten werk is nogal groot van omvang. Gisteren sprak Ivan er al  met Gio over, hij heeft er last van, en vannacht kwam het ook weer ter sprake. Ook LauraB en Wilco hebben last van het kruis, maar wie gaat het gesprek met Gaby aan?

Ivan bespreekt met LauraB nog eens waar hij met Gio over sprak. Ik bracht het vuil weg en zag een flink kruis en moest toen even slikken. Ik heb het even gelaten er niets over gezegd en weg gelopen. Het zat me niet lekker, het is erg dubbel. Wij geloven niet dat je een symbool moet associëren aan god, op het moment dat je dat wel doet is dat godslastering. Ik heb als Jezus als profeet wel respect maar tegelijkertijd denk ik aan de huidige tijd. Dat er geen kerk of moskee gebouwd mag worden, wie ben ik dan om er iets van te zeggen. Maar de meeste oorlogen en conflicten komen vanuit geloof. Toen ik hier kwam heb ik mee gedaan aan ramadan, dat werd geaccepteerd en sommige deden zelfs mee. Ik heb dat niet opgedrongen het was mijn ding. En daarom vind ik het moeilijk er iets van te zeggen. LauraB zegt dat Ivan iedereen accepteert, jij eist geen ruimte op om je ding te doen. Je bent daar stellig in. Als er geen goed vlees is eet je geen vlees en dat doe je heel sjiek. Jij vindt het prima dat ze in God geloofd en prima dat ze kerkdiensten wil houden. Maar jij verwacht dat zij jou ook accepteert en als die er bij jou overkomt dat dit godslastering is dan vind ik dat je daar rekening moet houden. Ik vraag me af of zij ervan bewust is. Ivan denkt van niet, en vind het erg lastig. LauraB oppert een gesprek aan te gaan. Ze zal zich misschien realiseren wat ze doet en misschien het kruis weghalen. Nicole oppert om een compromis te sluiten, het kruis wel houden maar verplaatsen. Dat het niet zo in het zicht staat. Nee man zegt Ivan, ik ontwijk die plek zoveel mogelijk dan. Volgens LauraB moet er niemand lastig gevallen worden en Gaby zal zich er waarschijnlijk niet eens bewust van zijn. Het geeft ook een mooi beeld naar de buitenwereld aldus Nicole om een compromis tussen twee geloven te sluiten. Ivan zegt dat hij zich niet zo aan zijn geloof houdt, ik drink en slaap met een vrowu waarmee ik niet getrouwd ben. Hoe hypocriet ben ik dan om te zeggen dat ik er last van hebt. Het is een delicate kwestie, ik moet er alle rekening mee houden voor zover ik het kan. LauraB benadrukt dat het niet hypocriet is en het gesprek moet aangaan. Ivan besluit er nog even goed over na te denken. Ook bespreekt Ivan het midden in de nacht nog eens met Wilco en Joey. Dit kun je in onderstaande filmpjes nog eens terug kijken. Maar wie zal het gesprek aangaan? Uiteindelijk besluit de groep dat LauraB het gesprek aan zal gaan, lukt dat niet dan iemand anders. Het laatste redmiddel is om in het centraal deze kwestie bespreekbaar te maken. Of dat daadwerkelijk gebeurd zullen we vandaag achter komen!


Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 7    Gemiddelde: 3.3/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 4 reacties op dit artikel
 1. anneke at 11:33

  Wat ik niet begrijp is worden ze niet goed bekeken wat zij willen gaan doen en met wat voor doel ze willen gaan in UTOPIA ik vindt dit nergens opslaan om een kerk dienst te gaan houden Ivan wil toch ook niet zijn moskee. Je kan ook te ver door slaan in dit.

 2. David Brigham at 09:57

  Wel degelijk heel hypocriet. Vooral als je zelf iedereen halal-vlees (=aan Allah gewijd vlees) wilt laten eten! Bovendien heeft de Islam een halve maan als symbool (die Ivan vast niet van de lokale moskee gaat slopen!) en vereren ze een zwarte steen in Mekka. Dus gewoon een beetje verplaatsen dat kruis. Ik neem aan dat Gaby het gemaakt had voor (tezijnertijd) de kerk(dienst), niet als vlaggemast op het terrein.
  En wat is die LauraB toch een kruiper….

 3. Sonja Hiemstra at 09:28

  Gaby hoort niet in Utopia, laat ze maar in een klooster gaan wonen. Als ze zich alleen maar bezig wil houden met haar geloof heeft de groep niets aan haar en dat grote kruis moet weggehaald worden, het is heel storend en niet alleen voor Ivan. Kerkdiensten vind ik ook helemaal niet bij Utopia passen, een geloof als het hare mag niet zo prominent aanwezig zijn, dat is storend voor de groep en voor de kijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *