Wilco over Utopia BV

Wilco over Utopia BV

Het gaat niet zo goed met Utopia BV, zo vertelde Mark gisteren in het centraal. Momenteel staan de bewoners namelijk dik in de min met een bedrag van 3500 euro. Terwijl voor de grote uitgaves nog 23.000 euro in de plus stonden.

Er wordt dan ook veel over het bedrijf gesproken, zo ook Wilco. Hij is van mening dat dit komt door het huidige geldsysteem en de individuele uitgaven. Op het moment dat het met de BV goed gaat, dan worden er belachelijke dingen gehaald zegt hij tegen Chris en Gaby. En hij weet ook al meteen wat hij zou doen mocht hij de Topi winnen. Ik zou één week geen boodschappen halen, het is belachelijk wat er hier allemaal weg gegooid wordt. Ook vindt de bouwer het beter als elke bewoner een winstuitkering ontvangt die voor iedere bewoner gelijk is. Iedereen werkt voor dezelfde gemeenschap. Ook is verandering doorvoeren moeilijk, we veranderen te vaak, we kunnen de effecten daardoor niet zien. Het effect kan je pas zien als je maanden verder bent! Dan komt Wilco met een drastische oplossing, Utopia BV maar laten klappen. Dit moet gewoon een keer op zijn bek gaan. Zodat iedereen ervan leert!

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 22    Gemiddelde: 3.3/5]

Enkel nette reacties. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd / niet geplaatst worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 7 reacties op dit artikel
 1. anneke at 06:22

  Wat ik me ook af vraag de telefoon en laptop (dus internet) dat kost toch ook geld of worden ze daar gesponserd door dat het hun niks kost ik mis wel de wagen van horbach

  • Jeannet at 13:18

   Precies Anneke, nu zal die internetverbinding wel door Talpa/John de Mol betaald worden. Ze hebben dan ook immers een internetverbinding nodig voor de webshop en voor het organiseren van de evenementen die ze organiseren. Dus dat is wel begrijpelijk.

   Maar wat ik nu eenmaal niet geloof is dat de inwoners totaal niet weten wat er zich in de buitenwereld afspeelt. Okay bepaalde internettoegangen zullen wel geblokkeerd zijn door Talpa, maar als je een beetje sluw bent op het internet, vind je toch je informatie wel.

   P.s. Hornbach die zie je inderdaad niet momenteel. Mogelijk hebben ze daar teveel schulden en wat ook een mogelijkheid is: die prachtige kerstman die Wilco toen over de omheining heen donderde, was een geschenk. (of Hornbach die geschonken heeft weet ik niet) Maar als die door Hornbach geschonken is, dan zijn die mogelijk – terecht – kwaad.

   Als ze via Google kunnen zoeken, ja dan vind je ook informatie over de buitenwereld. En ook wat er over Utopia wordt geschreven. Kijk maar eens hoeveel hits je vindt als je Utopia op Google invult.

   Er wordt nooit over gesproken wat ze zo vinden via de laptop, maar ik heb zware twijfels over hun “onwetendheid” over/in de buitenwereld…. 😉

 2. Druif at 04:12

  Ik vraag me af of zij ook gas?electra en water moeten betalen en of ze ook een eindafrekening krijgen . Veel mensen moeten bv. bijbetalen .

 3. Ladybug at 20:24

  Ieder bedrijf waar in een zo korte tijd zoveel geld uitgegeven wordt en voor een groot bedrag de rode cijfers induikt ontslaat de boekhouder!! Mark wilde álles v.w.b. de financiën alleen doen.Nu zien we waar het toe leidt.Niemand die hem controleert.Ik denk dat het hele geld systeem drastisch omgegooid moet worden voor het te laat is. Na zijn examen Gio er weer bij. Wat een ieder met zijn of haar privé bedrag doet wat zij hebben gekregen is hun zaak en gaat ons niet aan vind ik.En anders moet het maar gaan zoals Wilco zegt: “laat maar klappen”.
  Wat de alcohol betreft had ik gelezen dat de bazen van Utopia het alcoholgebruik na die escalatie aan banden had gelegd? Daar merk ik héél weinig van.De grootste gebruikers lopen daar het luidst te ontkennen dat ze een alcohol probleem hebben. Ik noem geen namen.

 4. lena at 14:13

  Weet je wat ik niet snap. Ze willen delen in de winst. Dud Hoe meer ze als individu krijgen des te meer ze vangen. Maar voor onkosten opdraaien. Daarmee bedoel ik huur gas water en licht sociale voorzieningen. Daar betaald alleen de bv voor. Het slaat werkelijk nergens op. Ik vind er moet geen winstdeling zijn. Je leeft je eet je drinkt. Je krijgt wat je nodig hebt. Wat wil je nog meer. En iedereen heeft dat geld van de mol gewoon gehouden. Sommige hebben het geïnvesteerd. Maar anderen houden het voor zichzelf.
  ik denk ook als er minder gezopen zou worden er heel wat geld over zou blijven.

 5. Jeannet at 13:40

  Ik ben het eigenlijk nooit met Wilco eens, hij geeft dan ook niet vaak een mening. Maar ïn zijn mening over het “geldsysteem”, ga ik met hem mee. Nog steeds ben ik niet gecharmeerd van Mark. Ik zie veel te weinig transparantie in de boekhouding.

  Sinds dat systeem van “winstdeling” is ingevoerd ging het fout. Ze zijn een Utopia B.V.
  Samen zouden ze een doel moeten hebben en toch geen B.V.’s binnen het geheel!

  Iedereen genereert andere inkomsten, die staan niet met elkaar in verhouding. Wel genieten ze allen van de faciliteiten die er zijn (het eten, onderdak, zwembad ook het entertainment dat er is – want zeg nu eerlijk ook van de markten en de optredens, dat is niet alleen werken voor de Utopianen, maar toch ook enorm genieten! -.

  Dit moet je niet gaan berekenen. Geef ieder gewoon hetzelfde zakgeld, of voor mijn part helemaal geen zakgeld. Dat roken en dat drinken minimaliseer dat en beslis als groep wat een persoon wel of niet nodig heeft. En geef daar dan los een fiat voor. Iedere dag even samen de behoeften door spreken. Een optie zou zijn dat iedere inwoner een wekelijks lijstje maakt van wat hij of zij nodig heeft. Dit kan dan goed of afgekeurd worden. Zet dan bijvoorbeeld Gio en nog 1 persoon in (en Mark als boekhouder) die deze lijstjes behandelt , beoordeelt en dan goed- of afkeurt. (evt. met het schrappen van wat aangedragen posten op deze lijstjes). Transparantie ook daarin. De rest van het geld gaat in de pot.

  (trouwens waar is het geld gebleven dat iedere inwoner die bleef van John de Mol heeft gekregen?), het kan mij zeker ontgaan zijn, maar ik hoor daar niets meer van. Dat is ook een deel van de transparantie die ik bedoel.

  En dan kan bij een positief saldo eens bekeken worden, wat verantwoorde uitgaven zijn en kunnen de inwoners evt. een gelijke “winstdeling” krijgen, waarvan ze dan iets extra’s kunnen doen: kleding en schoenen kopen.

  Trouwens ik zit ook even aan het volgende te denken: voor alcoholgebruik binnen de B.V. een soort consumptiebonnen….. bijvoorbeeld 3 per persoon per dag. Dan voorkom je overmatig alcoholgebruik. Deze consumptiebonnen zijn dan gratis voor elke inwoner, maar dan is de drank ook van de B.V. en dient achter slot en grendel geplaatst te worden.

  Voor deze taak lijkt Ivan mij geschikt, die is standvastig en heeft zijn normen en waarden en zal daar ook eerlijk in zijn. En (hoop ik) geen uitzonderingen tolereren.

  Het is maar een idee, helaas komt dit niet door bij de Utopianen, maar soms zou ik ze graag advies geven.

  • anneke at 14:08

   Wat denk je van 1 week geen drank geen rookwaar en zakgeld innemen en al het geld van de gouden pot stoppen
   Er moet meer geld inkomen voordat er weer gebouwd gaat worden ze hebben nu hokken zat om daar wat in te organiceren
   Zelf groente verbouwen en minder luxe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *