Bewoners praten over Utopia 2016

Bewoners praten over Utopia 2016

We blikken nog even terug naar gisterenavond, want alle bewoners hebben tot middernacht gesproken over Utopia 2016. In een soort centraal werden er allerlei dingen besproken. Hou je wel vast want het is een redelijke lap tekst!

Opening
Ivan opent de bijeenkomst en bedankt iedereen, omdat ze op korte termijn toch nog veel ideeën hebben uitgewerkt voor Utopia 2016. En geeft vervolgens aan dat hij heeft ervaren dat het opsplitsen van Utopia in de BV, samenleving en de stichting een goede keuze is geweest. En daar is iedereen het mee eens.

De samenleving
Nicole leest haar definitie van de samenleving voor. Gabriëlle vertelt vervolgens dat de samenleving onder anderen verantwoordelijkheid is voor het schoonmaken en het koken. Het kookrooster is verwaterd, dit gaat weer opgepakt worden. Ook moet het schoonmaakrooster weer worden aangepast. Nu maken Gina en Mark de loods schoon en de rest van de groep is verantwoordelijk voor de keuken. Mark springt hier meteen op in, hij vraagt zich af wat de consequenties zijn wanneer iemand niet zijn afspraken nakomt. Volgens Nicole moet jij je dan een slappe zak voelen. Maar zo werkt het niet volgens Mark en Cees. Degene die er iets van zegt, krijgt juist veel kritiek te verduren.Rowena oppert dat iedereen die wil schoonmaken zich opgeeft om gedoe te voorkomen. En zij vindt dat de groep bewuster met eten om moet gaan. Wanneer ik kook eet iedereen vegan. Niemand bakt meer zijn eigen vlees. En ook Benjamin gaat een dag vegetarisch koken. De groep vindt het prima.

Een schone loods
Het belangrijkste punt tot nu toe is het schoonmaken van de loods. De een wil dat er consequenties moeten zijn wanneer je niet schoonmaakt. De ander vindt dat het juist vrijblijvend moet zijn en je elkaar erop aan moet spreken. Gabriëlle is klaar met de discussie en heeft het liever over andere onderwerpen. Nicole geeft aan dat wanneer je de keuken schoonmaakt je alleen ’s ochtends en ’s avonds dienst hebt. Overdag is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vaat. Uiteindelijk beslist de groep om het schoonmaakrooster op de wc te hangen. Daar leest iedereen het.

Nog meer schoonmaak
Cees vraagt zich af hoe het met de grote schoonmaak zit? Wie wordt er verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de koelkast? De groep vindt dat dit naar eigen inzicht moet gaan. Mark zegt dat hij wel verantwoordelijk wil zijn voor horecakeuken. Gina ergert zich aan de kliekjes in de koelkast.

Het volgende is afgesproken
– Er komt een nieuw schoonmaakrooster. Die wordt op de wc gehangen
– Mark en Benji zijn verantwoordelijk voor de horecakeuken.
– Kook je voor de samenleving dan kook je in de ‘gewone’ keuken.
– Overdag was iedereen wast zijn eigen vaat af.

De stichting
Benjamin vertelt dat De Gouden Pot vanaf nu de Utopia Foundation zal heten. Deze naam is herkenbaarder. Het voornaamste waarmee de Stichting zich nu gaat richten is het uitbreiden van het netwerk. Daarna worden er weer evenementen op touw gezet. Ze gaan zich vooral richten op wat ze in Nederland voor de mensen kunnen doen. Volgens Mark moet de stichting ook op zoek naar externe donateurs, mocht er weinig winst worden gemaakt met de BV. Een goed punt volgens de rest. De stichting moet actief gaan zoeken naar externe partijen. Maakt de BV winst dan gaat 10% naar de stichting. Ook worden de fotokaarten voor de stichting.

de BV & aandachtspunten
Ivan is positief over de BV. De bewoners zijn van € -11.000,- naar € 16.000,- in de plus gegaan. Een mooie prestatie. De markt loopt ook steeds beter. De vernieuwde webshop levert ook meer op.  Maar er moet wel gelet worden op de volgende aandachtspunten:

– Per activiteit kijken wat het oplevert. Hoeveel leveren de truien van Gabriëlle bijvoorbeeld op?
– Ook op de markt, evenementen en in Le Luifel moet er zorgvuldig geteld worden. Mark gaat hier lijsten voor maken.
– Gebruik je iets uit de eigen voorraad, geef het dan door aan Mark, Wim of Bjorn. Zo voorkomen de bewoners dat er producten op de webshop staan die niet op voorraad zijn.
– 1 groot evenement per maand, 1 klein evenement per maand en 1 markt per maand. De inwoners moeten drie weken van tevoren de informatie aanleveren zodat het op de webshop kan. Daarnaast moet de groep erbij betrokken worden. En altijd de evenementen afstemmen met hoofd evenementen Bjorn.
– Wanneer je een afspraak maakt kom deze dan ook na.
– Cees checkt de boodschappen op prive inkopen. Koop je iets van je eigen geld dan moet je bij Cees afrekenen.

Alcohol
Cees kaart de alcoholdiscussie weer aan. Hij vindt het raar dat sommige uitgaven van het eigen geld gekocht moeten worden, terwijl alcohol op de kosten van de BV gaat. De rest van de groep lijkt Cees zijn gedachten niet echt te delen. De een drinkt meer, terwijl Cees zijn chocoladereep wel zelf moest betalen vertelt Cees. De groep vindt dat Cees dan recht heeft op zijn chocola om op deze manier van het gezeur af te zijn. Cees vindt het maar niets. Het gaat niet alleen om hem. Bjorn betaald bijvoorbeeld altijd zijn eigen kipfilet. Er moet gewoon duidelijkheid komen. Gabriëlle komt met een oplossing, zij slaat vanaf nu chips, snoep en chocola voor iedereen in. Nicole stelt voor om voor € 50,- per week lekkere dingen te kopen.

Doelen
Er komen gesprekjes per persoon over hun plannen voor 2016. Hoeveel mensen komen er bijvoorbeeld in de tattooshop? Of voor een foto bij Naomi? Zo kunnen er doelen gesteld worden en dan kan er gekeken worden waarom de doelen niet gehaald worden, vertelt Ivan. Nicole is er fel op tegen. Ze is niet in Utopia om targets te halen. Volgens Bjorn wordt het verkeerd te begrepen. Het is meer een streven. Ivan vertelt dat ze op deze manier meer inzicht krijgen in de BV. Volgens Mark helpt het met het inschatten van de omzet per maand.

Bezettingsgraad 
De volgende discussie gaat over het gebruiken van de ruimtes. Zo hebben sommige bewoners het idee dat de fotostudio van Naomi of de kapsalon van Gina beter gebruikt kunnen worden. Zo willen ze graag een merchandise stand gaan bouwen. Wim heeft hier wel een idee voor.

Te gul
De bewoners geven soms iets te vaak patat of iets dergelijks weg. Hier moeten ze op gaan letten. De markthouders krijgen bonnen.

Tijdens de pauze
Tijd na lang vergaderen om even te pauzeren. In de pauze komt Nicol op voor haar tattooshop. Ze vindt het niet eerlijk dat ze uit die ruimte moet, terwijl Ivans obstacle run ook niet gebruikt wordt. Volgens Ivan is deze manier juist positief. Zo kunnen ze de slecht lopende ondernemingen in Utopia helpen.

Doelstellingen BV
Na de pauze zijn de volgende doelstellingen voor de BV bepaald:
– Focus op de eigen al bestaande producten.
– De wachttijd en klachten van de webshop met 50% verminderen.
– De omzet van de webshop met 50% verhogen.
– Bezoekersaantallen van de evenementen met 25% verhogen.
– Een x percentage wordt geherinvesteerd in de BV. Het percentage wordt nader bepaald.
– De BV wil zoveel mogelijk samenwerken met maatschappelijk betrokken leveranciers.
– De BV gaat streng toezien op het nuttigen van alcohol uit de horecavoorraad. Dit mag niet meer. Ook snacks vallen hieronder.
– Elke twee maanden, na binnenkomst van de nieuwe inwoner, een top drie prioriteitenlijst opstellen. Iedereen mag drie dingen opgeven. Bijvoorbeeld nieuwe keuken, nieuwe vloer. Daarvan wordt er een top vijf gemaakt. Hiervan wordt een top drie gemaakt en die proberen ze binnen twee maanden te realiseren.
– De lijst wordt gefinancierd door het x percentage dat apart wordt gezet. Mocht het eerste doel financieel niet haalbaar zijn, dan wordt nummer twee uitgevoerd.
– De BV houdt € 10.000,- reserve om onverwachte kosten te dekken.

Zonde
Naomi vindt € 10.000,-  erg veel. Ze snapt dat je in de buitenwereld geld achter de hand houdt, maar in Utopia kun je daar heel veel mee doen. Nu ligt het geld stil. Bjorn en Nicole doen wat lacherig op haar vraag, maar Ivan legt het uit. Ze willen het debacle van vorig jaar voorkomen. Volgens Ivan en Rob is het niet veel. Stel je voor je, je draait twee slechte maanden, dan kom je zo al € 6000,- tekort, legt Rob uit. Naomi snapt dat er een back-up nodig is, maar ze vindt het alsnog zonde.

Basisinkomen?
Benjamin vraagt zich af of het basisinkomen nog wel zo’n goed idee is. Nicole zegt dat het experiment niet goed gelukt is. Het idee van het basisinkomen is niet helemaal tot zijn recht gekomen in Utopia. Ze kunnen nu doorgaan om te kijken wat effect is of stoppen en terug naar het ouwe systeem. Volgens Ivan is het wel geslaagd omdat het harmonie in de groep heeft gebracht, maar het is nu tijd om het op zijn Utopiaans te doen. Benjamin stelt voor om het basisinkomen te halveren. Iedereen houdt  € 100,- om vrij te besteden en € 100,- blijft in de BV en daar heeft iedereen zeggenschap over. Zo hebben ze € 1500,- meer om te investeren.

Einde!
De meeste bewoners zijn er na lang vergaderen wel klaar mee. Maar ze hebben nog niet alles besproken. Ze zouden nog een missie en een visie opstellen voor 2016. Dit wordt verschoven naar morgen. Vandaag dus, wordt vervolgd!

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.8/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 3 reacties op dit artikel
 1. Hannah at 14:22

  Weer zo’n lang, helder en duidelijk verslag, goed hoor! Dank je wel!

  Het is een raadsel waarom ze de schoonmaak van de loods nog steeds niet op orde hebben. Er is blijkbaar ineens geld over o.a. voor basisinkomens van de bewoners, €200.- per persoon, ( terwijl ze een paar maanden geleden nog elke maand voor vele euro’s in de min stonden) laten ze daarvan een schoonmaakster inhuren. Al was het alleen maar voor een dagelijkse poetsbeurt van douches en toiletten.
  Gisteren zag ik nog iemand een kliekje in een plastic bakje doen, eerst werd het vieze bakje even met water omgespoeld, daarna met een vaatdoekje, waar je anderen ook de grond mee ziet schoonmaken, afdrogen om er vervolgens nog even een groezelige theedoek door het bakje te halen. Hup, zo de koelkast in.

  Verder krijg ik steeds meer een afkeer van Nicole, zo jaloers, betweterig en megalomaan.
  Haar uitleg aan Naomi wat scheurbuik is: “die dikke buikjes die de kinderen in Afrika hebben.” Ik heb op school geleerd dat scheurbuik een vitamine C tekort is, en de dikke buikjes hongeroedeem is door ondervoeding en eiwit tekort.
  Gina baalde dat ze niet elke dag klanten heeft om te knippen, Nicole antwoordde dat ze wel de hele dag kan tatoeëren zoveel klanten heeft ze, maar dat wil ze niet.
  Maar aan de andere kant past ze heel goed bij Ivan, die zei dat de anderen hem niet wegstemmen omdat anders heel Utopia in elkaar stort.

   • Hannah at 19:51

    Daarom vraag ik mij af of zij wel als assistent heeft gewerkt in een militair hospital, of toch alleen maar ambulancechauffeur, zonder medische kennis, is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *