Het centraal van 1 februari

Het centraal van 1 februari

De bewoners zijn bijeen gekomen om weer het een en het ander te bespreken. Hier lees je alle besproken punten van het centraal van 1 februari terug.

Opening centraal
Mark telt of iedereen er is en geeft vervolgens aan iedereen een enveloppe. Dames en heren gaat hij verder. Wim is ziek en Vic en Gina blijven ook lekker liggen. Daarna legt Mark uit dat hij nu de financiële man is en dat hij het overdraagt aan Cees. Ik heb vanochtend zitten rekenen en de winst verdeeld. Iedereen krijgt 650 euro in de enveloppe. Het basisloon heb je  al gehad dus dit is een extraatje. Er worden kasboekjes besteld voor iedereen waar alle uitgaven en inkomsten in verantwoord worden. Iedereen maakt de enveloppe open vervolgens open.

Eigen verantwoording
Iedereen lijkt enthousiast te zijn over het nieuwe financiële plan. Velen vinden het leuk dat ze nu wat meer verantwoordelijkheden krijgen. Wel zijn er wat vragen over hoe het in de praktijk gaat. Mark wil dat iedereen nieuwe manieren uitprobeert om met dit geld om te gaan zodat iedereen er heel bewust mee omgaat. Zo ziet iedereen hoe zwaar het doen van de financiën is. Misschien dat er nu wel wat meer groepjes gaan ontstaan maar dat is misschien juist wel een leuk experiment. Als een groepje bijvoorbeeld een Mongoolse tent wil kunnen ze nu hun eigen geld bij elkaar leggen.

Cees is het er niet mee eens
Niet iedereen ziet het plan zitten, Cees bijvoorbeeld. Hij is er zwaar op tegen om op deze manier bewustwording te creëren. En denkt dat alles op deze manier alleen maar ingewikkeld wordt. Als iemand nu een investering doet in Utopia en er wordt geld mee verdient dan is dat geld voor de mensen die er geld in gestoken hebben en niet meer voor iedereen. Rowena vindt dat deze regel wel eerst met de groep besproken had mogen worden. Cees is het helemaal met haar eens. Mark zegt dat hij een beetje een brutale man is en dat hij dit daarom gewoon gedaan heeft. Ze moeten toch vernieuwen. Michael snapt Mark wel omdat iedereen hierdoor beter leert nadenken.

Evenementen
Op naar een ander punt, Benjamin wil weten hoe het dan gaat met de inkoop voor evenementen. Mark houdt in de gaten wat er voor het evenement nodig is en dat verdelen ze dan. Ze kijken dan wie waarin wil investeren. Ivan vindt het gek om nu bij iedereen langs te gaan om een paar honderd euro bij elkaar te sprokkelen. Het enige wat je dan creëert is chaos aldus Ivan. Rob zegt dat het geld dan niet meer in de BV komt dus hij wil weten hoe ze dan winst kunnen genereren. Cees is het met hem eens, nu krijgen we vijftien kleine BV’s. benadrukt hij Mark zegt dat hij ervoor gaat zorgen dat het echt geen ‘pokkebende’ gaat worden maar hij wil wel dat iedereen nu bewuster bezig zal zijn met de financiën. De irritaties tussen iedereen lopen steeds hoger op.

Bewustwording
Rob denkt dat Mark op deze manier alleen maar meer werk op zijn hals haalt. Maar snapt wel dat het anders moet. Michael zegt dat iedereen nu wel tegen elkaar in kan gaan maar dat ze er nu samen uit moeten komen en dat er wel goede dingen in het verhaal van Mark zitten. Mark vertelt vervolgens dat hij een potje wil maken voor evenementen maar de persoonlijke uitgaven doet iedereen zelf. Zo blijft het overzichtelijk. Cees is het wel eens met Mark dat er bewuster met de inkopen omgegaan moet worden maar hij vindt dit nog steeds een slecht idee. Jongens waar zijn we nou mee bezig? zegt hij gefrustreerd. We kunnen dit toch ook centraal regelen? Maar dat vindt Mark niets, hij wil niet meer schuin aangekeken worden als het slecht gaat met de BV en op deze manier is het iedereen zijn verantwoordelijkheid. Ivan snapt de frustraties van Mark wel maar merkt op dat iedereen wel weet dat het niet Mark zijn schuld is en dat hij het juist goed doet.Wel moet iedereen bewuster worden van het geld en niet allemaal dingen zo maar bestellen. Dan volgt er een kleine discussie over dat iedereen wel zijn vinger op moet steken en niet door elkaar heen moet praten.

Rekening van de eend
Benjamin vindt het een goed idee maar hij vindt dat er wel overleg moet blijven over wie wat koopt, ook al is het nu je eigen geld. Er moet geen ruzie komen over wie wat op het terrein bouwt of iets dergelijks. Michael wil juist de positieve punten benadrukken want hij hoort alleen maar negatieve dingen. En wil nu duidelijke afspraken maken. Mark haakt daarop in en wil heel graag weten wie de rekening van de eend wil betalen. Niemand biedt zich aan. Bas wil ook iets positiefs zeggen. Hij denkt dat mensen nu wel extra gemotiveerd worden om geld te verdienen voor Utopia.

Terug naar de basis
Rowena wil terug naar de basis want dat werkte heel goed. Cees neemt het nog even op voor Mark door te zeggen dat het heel veel werk is om de financiën te doen. Bijna niemand weet wat Mark allemaal moet doen. Maar toch vindt hij dat de financiën centraal geregeld moeten worden. Er moet alleen beter gelet worden op wat er precies gekocht gaat worden. Iedereen moet verantwoording afleggen over waarom hij iets wil kopen.

Mark legt vervolgens uit wat hij normaal allemaal regelt als financiële man. En zegt dat hij al een maand lang dingen aan Cees uitlegt maar dat hij nog steeds niet alles weet. Mark kunnen we niet gewoon een hoger winstpercentage uitdelen aan mensen die veel geld verdienen voor de BV? oppert Ivan. En dan verder alles laten zoals het was. Rob wil ook weten waarom mensen nu maar alles bestellen wat ze willen en niet meer nadenken. Ivan zegt dat het ‘schijtlevel’ van de mensen nu gewoon te hoog is. Ze denken alleen nog maar aan zichzelf.

Einde centraal?
Michael wil er een eind aan breien. Wat gaan we nu afspreken? vraagt hij zich af.  Want we hebben het de hele tijd over hetzelfde. Ivan vindt dat hij geduld moet hebben en de tijd moet nemen om deze belangrijke punten te bespreken. Maar laten we wel even spijkers met koppen gaan slaan benadrukt Ivan vervolgens. Cees wil nog even gaan zitten met een paar mensen om een goed doordacht plan te maken. Hij geeft bij deze zijn geld terug maar wil een andere manier bedenken hoe ze mensen bewust kunnen maken. Dus Mark zijn doel is bereikt, iedereen is er nu bewuster van en heeft er meer begrip voor. Cees wil stemmen over wie het met hem eens is.

Mark is er helemaal klaar mee
Mark is er klaar mee. Hij verzoekt de groep dan ook vriendelijk of hij weg mag lopen. Iedereen roept door elkaar dat hij het juist goed heeft gedaan. Ze doen een stemronde. De meeste zijn het wel eens met Cees zijn idee. Mark loopt boos weg. Ik ben er klaar mee! Gelul allemaal! Pleurt op!

Krachten bundelen
Ivan vindt dat alles alleen maar werkt als je de krachten bundelt. De groep moet beter gaan samenwerken. Benjamin wil een apart kasboekje voor het investeringsgeld. Maar hij snapt wel Mark zijn punt dat iedereen meer geld moet binnenbrengen en bewuster moet de uitgaven om moet gaan. Jongens het gaat echt zo slecht nog niet hoor! benadrukt Ivan. We kunnen al veel meer investeringen doen dan eerst. We komen alleen ergens als we gaan samenwerken.

Afspraken
Ramona wil weten wat ze nu gaan doen en wat de afspraak wordt. Bas denkt dat het beter is om het geld terug te geven. Rowena wil meer duidelijkheid scheppen voor de nieuwelingen over de BV, de samenleving en de foundation. Ivan wil het de nieuwelingen wel uitleggen. En Ivan wil ook dat elke maandag en donderdag om 11:00 uur centraal is en dat het niet steeds verplaatst wordt.

Even iets anders
Even iets anders, de bewoners gaan het hebben over carnaval. De mannen gaan verkleed als vrouw en Michael gaat shotjes verkopen. De kaarten voor carnaval zijn bijna uitverkocht. Rob wil de taken tijdens evenementen rouleren want hij is niet naar Utopia gekomen om patat te bakken.

Rooster evenementen
Bjorn heeft wat te klagen en dat is dat hij het rooster moet maken. Ik had het er met Benji over. Maar wordt onderbroken door Ivan. Ivan vindt dat Bjorn niet zo moeilijk moet doen. Soms doet de één het en soms doet de ander het voegt hij eraan toe. Toch komt Bjorn terug op zijn punt. In zijn ogen is er een probleem. Ook Rob bemoeit zich er mee. Bjorn, blijkbaar is alles wat ik zeg b*llshit!” Benjamin vindt dat als er meerdere bewoners over nadenken dat daar serieus naar gekeken moet worden.

Einde centraal
Cees vindt dat er meer gesproken moet worden over de problematiek. Iedereen vindt dat een mooie afsluiter. En daarmee eindigt het hectische centraal van vandaag.

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 3.6/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 2 reacties op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *