Gaby huilt om inzamelingsactie

Gaby huilt om inzamelingsactie

LauraB zegt op de vide dat ze er niks van snapt waarom Gaby haar gisteren aansprak. Ze mocht geen mensen langs laten komen op eerste paasdag. LauraB besluit het gesprek aan te gaan met de gelovige.

Goede vrijdag is herdenking, 1e paasdag gestorven, 2e paasdag her reizen. 1e paasdag is belangrijk omdat het herdacht wordt in de kerk. Laura vraagt waarom er dan geen mensen langs kunnen komen het is toch geen werk? We willen gewoon een hele dag inplannen voegt LauraB in. Gaby zegt dat een hele dag ingepland wordt tegen haar principes in gaat. Volgens Laura gaan de mensen die niet naar de kerk willen dan langskomen. Klopt zegt Gaby maar stel nou dat een buurman je vraagt en die zegt het dan af aldus de gelovige. Volgens Colinda is het een beetje onzin, het is die bedoeling die mensen respecteert en in hun waarden laat. Gaby blijft vasthouden dat het niet gepast is, ik ben hier gekomen en sta achter mijn geloof. Als het wel gebeurd ben ik klaar. Ik vind dat jullie een beetje respect kunt hebben tegen mij. Gaby wordt er emotioneel van en vind het lastig zich steeds moeten te verantwoorden. LauraB ziet het probleem niet en wil enkel meer uitleg! Gaby benadrukt dat het gewoon op een andere dag kan. Laura zegt er respect voor te hebben maar dat is de keus van de mensen. Die zeggen dan zelf wel niet langs te willen komen. Dat snap ik antwoordt Gaby maar op zondag en op eerste paasdag kan het ook op tweede paasdag. Colinda respecteert Gaby maar je kunt niet verwachten van heel de gemeenschap dat we daaraan kunnen voldoen. Ik wil gewoon meer respect zegt Gaby terwijl ze haar tranen wegveegt. Het kan best wel op een andere dag. LauraB antwoordt dat het best wel apart ging. Ik wil best wel respect hebben voor jou geloof. Maar ik zie wel wat Joey wil.

Op dat moment komt Joey de vide op en Gaby legt het nogmaals uit. Het is een heilige dag en ik wil dat er geen evenement en shit op die dag is. Het is belangrijk voor mijn geloof. Joey antwoordt hmm, we hebben gewoon een datum geprikt. Wat mij betreft heb je alle ruimte waar je zin in hebt. Maar als mensen hierheen komen om spullen te brengen dan snijdt dat niet. Wat jij doet is prima, maar ik ben daar. Gaby antwoordt dat is goed maar dan weet ik waar jullie staan. Ik dacht ik geeft het aan dat het belangrijk is zodat er wellicht rekening mee gehouden kan worden. Ik voel me nu weer een beetje alleen. Snap je wat ik doe? Joey snapt het en stelt voor om het te combineren. LauraB zegt dat je ook juist mensen kunt inspireren om naar de kerk te staan. Joey benadrukt Gaby echt niet in de weg te zitten. Gaby gaat kijken wat ze kan regelen, ik vind dit niet oke in een samenleving sorry. Ik ben toch ook belangrijk voor jullie? Jullie zijn dat ook voor mij! Kom naar mij toe adviseert Joey en dan kijken we hoe we het op kunnen lossen. En Laura adviseert alle belangrijke data op een briefje te zetten zodat iedereen ervan af weet.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 23    Gemiddelde: 3.3/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 22 reacties op dit artikel
 1. Ladybug at 04:35

  Gaby kletst als een kip zonder kop en weet er zelf het fijne niet van.Ze dringt dat geloof van haar op deze manier de groep door de strot. Ze presteert geen bal en dan tijdens haar huilbui snikken dat zij wél alles voor de anderen doet? Wat dan?Ivan vertelde het heel goed tijdens het centraal. Het kwam er op neer dat je je geloof belijdt op jezelf, zonder anderen daarin te mengen.

 2. maria at 12:27

  Gaby hangt daar een beetje onderaan de ladder, laag in de pikorde dus en dit is volgens mij alleen een schreeuw om wat meer respect en Pasen is voor haar belangrijk, ondanks het feit dat ze er nauwelijks de betekenis van kent. Ze voelt dat ‘het establishment’ een beetje over haar heen loopt en het is jammer dat ze niet uit kan leggen wat Pasen inhoudt maar het gaat erom dat ze vraagt of ze ook een keertje met haar kunnen rekening houden. Voor anderen lopen sommigen op hun tenen……..

 3. Mjo at 12:02

  Beste Saskia en ingrid,

  Hierbij wil ik jullie aangeven dat ik niemand iets wil opdringen en al helemaal iedereen in zijn of haar waarde laat.

  Maar als Katholiek, wil alleen aangeven waar het Paasfeest voor staat. Verder kan iedereen hiermee doen wat men wilt. Ook vind ik als Gaby denkt zo gelovig te zijn en zich dus stoort aan activiteiten die op Goede Vrijdag of met Pasen plaatsvinden in Utopia, dit terdege dient uit te leggen aan haar medebewoners. En dat kan ze dus NIET.

  Als Gaby het wel goed had kunnen uitleggen, denk ik dat haar mede Utopianen daar veel meer begrip voor zouden hebben (gehad).

  • anneke g at 12:15

   Mjo ik denk dat de mede Utopianen daar geen zin in hebben om daar in te verdiepen.
   En ze moet het ook begrijpen dat hun daar niks in zien omdat ze zelf niets weet ,hoe kunnen zij daar dan achter staan.
   Ik vindt ook dat je niemand HAAR geloof moet op dringen want dat doet ze wel.

   • Mjo at 12:31

    Misschien is wederzijds begrip een optie, beste @anneke g. Want daar ontbreekt het in geheel aan in de huidige groep. Respect voor elkaar is, is daar mijlenver te zoeken.

    Nogmaals IK dring niemand iets op.

    EN ook herhaal ik dat Gaby dit het zelf schuld is, dat ze haar niet (willen) begrijpen. Maar dat ga ik niet nog ’n keer uitleggen, dat heb ik nu wel vaak genoeg gedaan.

  • Saskia at 13:44

   Naar mijn mening probeer je ook niets op te dringen hoor, ik vind het een prima uitleg, en het is een correcte uitleg.

   Wat Gaby betreft heb je gelijk maar zoals ik al zei ze is een bekeerling en het is net als met mensen die met roken stopen ineens zijn ze fel tegen roken, kortom ook Gaby slaat door.

   Ze kan haar gedenkdag houden op haar manier en de rest hun ding laten doen.
   Ik zelf zou een paasontbijt organiseren als ik haar schoenen stond met een mooi verhaal uit de bijbel over Pasen, dat weet iedereen wat er gevierd of herdacht wordt inclusief zij zelf en verder is Utopia gewoon Utopia, geen sekte maar een samenleving waarin iedereen gerespecteerd zou moeten worden maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen met haar mee moet doen (wat ze wil doen is mij nog onduidelijk, behalve dat ze die dagen geen bezoekers en/of aktiviteiten wil)

   Kortom ik ben het met je eens.

 4. Tineke at 11:49

  Ik vind dat gaby gelijk heeft, en dat ze zich alleen voelt kan ik me ook heel goed voorstellen. Ik vind dat ze best begrip op kunnen brengen voor gaby, iedereen weet dat ze gelovig is en dat de anderen dat niet zijn zowat, maar op deze manier rekening houden met elkaar kan best.
  Dat er gedachteloos een datum geprikt en in dit geval een feestdag okee dat kan, maar als gaby dan vraagt kan het op een andere datum want ivm me geloof vind ik het niet prettig, dan vind ik de beide Laura s maar domme wezens ze weten best wat pasen betekend daar heeft niemand uitleg voor nodig dat hoor je ook te weten wanneer je, je een beetje in de mede mens verdiept of je nu gelovig bent of niet.
  Colinda is ook niet rechtvaardig bezig ook zij is zwierig en dat accepteerde ook iedereen , mogelijk worden de dames wakker en kan er mee rekening gehouden worden met elkaar.

 5. Saskia at 11:32

  Een gelovige zou iedereen in zijn waarde moeten laten en niet haar geloof en herdenkdagen aan iemand op moeten dringen.

  Als katholiek hoor ik tegenwoordig in de kerk dat geloof bedoelt is om iemand steun te geven maar dat alles wat in de bijbel staat een verhalen zijn (mythes) en sommige zelfs een sprookje (zoals de hemel) de kracht van het geloof ligt er juist in om alles bij jezelf te houden en niet mensen dingen opdringen.
  je leert dat je niet mag liegen, moorden en stelen, dat je de goede dingen moet delen, dat je lief moet zijn voor elkaar, dat je respect voor je ouders moet hebben, voor het gezag en voor alle ouderen.
  Eert u vader en moeder en hou van de mensen om u heen en wees lief voor elkaar.

  Kortom eigenlijk gewoon een stukje opvoeding die de huidige jeugd veelal mist, een gelovige opvoeding is zo gek nog niet als je de goede dingen er uit pakt en er niet in doorslaat.

  Het probleem met bekeerden is dat ze fanatiek fundamentalistische mensen zijn die hun waarheid als DE WAARHEID zien.
  Die denken dat er echt een god of andere hoge macht bestaat die denkt dat iemand die kanker heeft straf krijgt, die denkt dat ziekte en dood door god worden bepaald.
  Helaas zijn dat ook degene die uit naam van hun god oorlogen beginnen en mensen doden.
  Als ik me goed herinner is het eerste gebod Gij zult niet doden.

  Mijn katholieke opvoeding heeft mij geleerd respect te hebben dus ook respect voor de niet gelovige.
  Ik geloof niet in god maar mijn katholieke opvoeding heeft mij toch iets van houvast gegeven, het leven heeft mij geleerd dat god niet bestaat.

  Ik respecteer ieders geloof zolang ik er maar geen last van heb en wat mensen wel of niet op zondag of de katholieke feestdagen doen zal mij een zorg wezen en zelf hoop ik dat het met Pasen prachtig weer is zodat ik lekker buiten kan genieten.

  Overigens slaat iedereen hemelvaart over, de dag dat Jezus voorgoed verdween ofwel zoals in het sprookjesboek het testament staat, dat hij ten hemel rees.

 6. ingrid at 11:16

  Zo zie je maar weer dat die geloven allemaal hun wil willen opleggen
  Ik zou zeggen lekker gewoon laten brengen dan gaat ze maar ergens zitten met haar bijbel waar ze het niet kan zien

 7. Petra at 11:15

  Respect voor ieders geloof! Maar weet Gaby zelf wel wat ze gelooft? De betekenis van Pasen en Goede Vrijdag kent zein ieder geval niet. Goede Vrijdag wordt er herdacht? Ja er wordt herdacht dat Jezus op deze dag aan het kruis gestorven is. Voor Christenen eigenlijk de belangrijkste dag. 1e Paasdag is dus niet de dag van zijn sterven , maar VIEREN we zijn opstanding en wat dat reizen betreft van 2e Paasdag…..dat slaat werkelijk nergens op! Laten we dan maar niet aan haar vragen wat Witte Donderdag inhoudt. Ben trouwens ook benieuwd wat ze van Hemelvaartsdag en Pinksteren gaat maken.

  • Jan at 16:46

   Helemaal mee eens, ze weet helemaal niet wat er op de diverse dagen heeft plaatsgevonden. Ze houdt de boel gewoon voor de gek met haar zogenaamde gelovigheid, typisch geval van een schijnheilige.

 8. Elly koekkoek at 11:13

  Ik vind Gaby doordraven. Ben zelf katholiek en respecteer ieder zijn geloof, maar Pasen is het FEEST van de opstanding van Jezus en een nieuw begin.zij wist niet eens wat Pasen was!!!! Wat je met Goede vrijdag herdenkt en nu wil zij bepalen wat er gebeurt volgens HAAR ideeën van het Paasfeest. Beetje vreemd!!!!

 9. Mjo at 11:07

  Even wat uitleg voor ALLE Utopianen, incl. Gaby.

  De oorsprong van Pasen
  De oorsprong zal altijd de belangrijkste reden blijven van ons paasfeest. Het denken aan iets wat meer dan 2000 jaren geleden gebeurd is. De herrijzenis van Jezus uit zijn graf. De derde dag na de kruisiging van Jezus Christus was op paaszondag het graf leeg. Vijftig dagen later, wat we Pinksteren noemen, liet Jezus zich zien bij zijn apostelen. Hij was niet dood. De dood is geen eind van het leven hier op aarde. Er is leven na de dood. Het belangrijkste gegeven voor christenen. Voorafgaande aan Pasen hebben we de Goede week.

  De Goede week
  De goede week begint de zondag voor Pasen met Palmpasen.

  Palmpasen
  Met Palmpasen denken we weer terug aan de zondag dat Jezus op een ezel, Jeruzalem binnen reed. De mensen waren blij en verwelkomden Jezus met palmtakken en riepen Hosanna.

  Witte donderdag
  Op witte donderdag herdenken we dat Jezus en zijn apostelen het laatste avondmaal nuttigden. In de christelijke kerken wordt het Avondmaal nog steeds herdacht in een van de sacramenten. De woorden die ook Jezus sprak toen hij het brood brak: “neemt en eet want dit is mijn lichaam”. De woorden die Jezus sprak toen hij de beker reikte naar zijn apostelen: “drinkt allen hieruit, want dit is mijn bloed van het Verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden” (uit het nieuwe testament).

  Goede vrijdag
  De kruisiging en de dood van Jezus, op de berg Golgotha, wordt herdacht. Tussen acht en negen uur ’s ochtends wordt Jezus gekruisigd, tussen twee moordenaars. Rond het middag uur wordt het dan donker op heel de aarde, tot 15.00 uur, wanneer volgens het nieuwe testament Jezus sterft. De aarde schudt daarna en het voorhangsel in de tempel scheurt van boven naar beneden. Tegen de avond gaat Jozef van Arimathea naar keizer Pontius Pilatus en vraagt toestemming om Jezus te begraven. Jezus wordt in een graf gelegd, dicht bij Golgotha.

  Paaszaterdag of stille zaterdag
  De klokken luiden deze dag niet vandaar ook wel stille zaterdag.

  Paaszondag of eerste paasdag.
  We denken aan het lege graf. Aan de herrijzenis van Jezus. Toen de moeder van Jezus naar haar zoon wilde gaan. De steen voor het graf was weggerold en ze kreeg te horen dat Jezus herrezen was.

  • Petra at 11:20

   Wat een goede uitleg Mjo! Maar één vraag: ik heb altijd gedacht dat met Pinksteren de uitstorting van de Heilige Geest werd herdachr??/

   • Mjo at 11:51

    @Petra, dank je wel.

    Pinksteren :
    Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het is de negenenveertigste dag ná Pasen. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke Kerk gemarkeerd

     • Mjo at 12:50

      🙂 Haha, leuke reactie van je, @Petra.

      Overigens ik ben dan wel Katholiek opgevoed, maar doe er verder niet veel (meer) mee.

 10. Ria at 11:00

  Ik wil Gaby even bijpraten Goede vrijdag is Jezus om drie uur gestorven aan het kruis.dan paaszaterdag en 1 ste paasdag was het graf leeg. Als je zoveel om geloof geeft weet je er maar weinig vanaf.

 11. yvon at 10:58

  Dan moet Gaby eerst zelf goed begrijpen wat Pasen inhoudt,
  Dit is iets afdwingen,als ze werkelijk zo gelovig is,als ze zegt mag ze daar niet eens zijn.
  Man en vrouw,die zo leven hoe ze in Utopia,leven mag volgens de bijbel niet!!!

 12. Tineke at 10:29

  Jammer dat een aantal bewoners niet begrijpen wat Pasen inhoudt voor gelovigen.
  Eigenlijk best wel erg.
  Gaby heeft het helaas niet overtuigend uit kunnen leggen.

  • Frank at 11:02

   Gaby heeft het niet overtuigend kunnen uitleggen omdat ze zelf niet weet waar het over gaat. Goede Vrijdag is de dag van de kruisigingsdood en 1ste paasdag is de dag van de opstanding. Het probleem met dit soort fundamentalistische christenen is dat ze altijd precies weten wat anderen zouden moeten vinden, maar zelf de meest elementaire kennis over hun geloof ontberen. Hoewel ik in het algemeen het recht van gelovigen op een bijzondere voorkeurspositie niet erken, is het hier wel weer typerend dat Joey en LauraB zelfs de bereidheid niet hebben enig respect op te brengen voor de opvattingen van Gaby. Als het voor hen niet veel verschil uitmaakt, is dat toch niet te veel gevraagd. Net als met het halal eten van Ivan, of de bizarre denkbeelden van Colinda of de sexistische opvattingen over vrouwen van Laura?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *