Bas wil de nieuwe leider van Utopia worden

Bas wil de nieuwe leider van Utopia worden

Bas en Ivan hebben vanmorgen zoals we gewend zijn de koeien weer verzorgd. En tijdens maar ook na de verzorging van de dieren gaat het over leiderschap. Bas zou graag de nieuwe leider van Utopia willen worden.

Bas als nieuwe leider? Hij wil graag het kasgeld beter verdelen zodat er mee overblijft voor de behoeftes van “het volk”. Want een goede leider is goed voor zijn volk. Ivan dacht echter dat Bas voor dictatorschap was en dat is toch wel iets anders als wat hij net noemde. Volgens Bas is dictatorschap niet het goede woord.  Als leider van de groep zou hij graag zien dat er regels en taken komen, zodat mensen die hard werken niet worden gedemotiveerd door de mensen die niet hard werken. Ivan is benieuwd welk plan Bas voor ogen heeft als mensen zich hier niet aan gaan houden. Je kan hier geen gevangenis houden of lijfstraffen, dus dan moet je maar gaan korten op primaire behoeften aldus Bas.  Bas kent maar één goede leider en dat is God. Misschien moet ik mezelf dan aanstellen als God in plaats van dictator? Niet als christelijke God, maar als een Utopiaanse God. Soms kom ik een beetje gek over, maar ik ben hier wel om mensen te motiveren en te inspireren. En niet om voor mezelf te kiezen, maar voor een ander. Dat is wel een mooi opzetje voor leiderschap. Volgens Ivan zijn toepasselijke straffen vinden niet makkelijk. Je kan niet denken in regels! Je kan denken in richtlijnen en je houden aan regels gaat hier niet werken, omdat iedereen zich dan de vraag stelt wie ben jij om voor mij die regel te bepalen? Waarom zou ik mijn principes aan de kant zetten? Kom met duidelijke plannen en een goede richting en dan is er niemand die nee tegen je zal zeggen. Kom met oplossingen en denk niet in straffen.

Bas denkt dat er binnen de BV geen gelijkheid kan worden gecreëerd, aangezien er mensen zijn die veel geld verdienen en mensen zijn die dat niet doen. Je zou dan niet de mensen motiveren die veel geld verdienen om geld te blijven verdienen. Ivan vindt dat Bas er nog even over na moet denken. Over de plus- en pluspunten. In theorie is het leuk en in praktijk zou het ook moeten kunnen. Alleen voer het nu maar eens uit in Utopia. De enige manier waarop je hier iets kan bereiken, waarop je hier een bepaalde leiderschap kan geven, is door mensen te inspireren, motiveren, voor ze klaar te staan, door je in te zetten en het goede voorbeeld te geven. Dat is de enige manier en vooral heel veel geduld hebben. Maar Ivan vindt het ook niet handig dat hij telkens gaat roepen dat hij de leider van de groep wil worden. Dat werkt namelijk niet, je moet verkozen worden. Waarschijnlijk wil iedereen dictator worden antwoordt Bas. Een inspirerende leider is iemand die mensen – zonder angst – diep van binnen weet te raken, aldus Ivan. En twijfelt of hij een dictatuur in Utopia wel ziet zitten. Een dictator die zal geweld moeten gebruiken om zijn volgelingen te laten doen wat hij wil. Is dat nou een leider? Bas antwoordt dat iedereen behoeften heeft aan structuur en misschien in die zin ook wel behoeften heeft aan leiderschap. Het belangrijkste is dat mensen niet het gevoel krijgen dat ze iets moeten, maar dat ze iets mogen.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 3.6/5]

Enkel nette reacties. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd / niet geplaatst worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 7 reacties op dit artikel
 1. Toet at 12:54

  Hahaha Zie je wel alleen gestoorde komen Utopia nog in .Bas als God .Grotere gluiper dan dat stomme jong heb ik nog niet gezien.Die moet eens in de koeien poep gegooid worden.

 2. Yvon at 11:15

  Ik geeft jullie alletwee gelijk Anneke en Mjo,ik moet die Bas ook niet,raar ventje hoor!!!
  Misschien een acteur???

  • Mjo at 12:21

   @Yvon een acteur?? Zou zo maar kunnen. Dat hij met een opdracht Utopia is binnengekomen.

   Maar dat veranderd echt mijn mening ten opzichte van die Bas niet.

 3. anneke at 10:12

  Hij als leider dan gaat het voor de andere lijden worden , ik mag die hele knul niet als hij gaat vertellen wat iedereen moet doen en hij het geld gaat beheren, hij steeld nu al spullen laat staan het geld beweren dan nog liever Mark. En Ivan als leider zal ik beter vinden iedereen mag hem in de groep dan, bij andere niet zo maar alles beter dan die Bas
  Je hoor helemaal niet meer wat er in de pot zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *