Het centraal van 27 maart in Utopia

Het centraal van 27 maart in Utopia

Tijd voor een centraal van 27 maart in Utopia. Dit keer zal het beloningssysteem besproken worden. Ook worden er nog andere zaken besproken die je hieronder overzichtelijk door kunt nemen. Zodra er filmpjes zijn zullen we deze ook toevoegen zodat je het centraal ook nog eens terug kunt kijken.

Opening centraal
Mark zegt dat het goed gaat met de bv qua financiën. Ik denk dat het daarom handig is om over een nieuw beloningssysteem na te denken. Wie heeft er over nagedacht?

Het idee van Laura
Ze vond het vorige beloningssysteem goed, ik zou zelf graag 25% willen pakken zodat de bv de rest ook kan hebben. Ik vind het niet prettig om afhankelijk te moeten zijn van de bv. Ik denk dan dat 25% redelijk is. LauraB valt haar bij, het is goed om te motiveren. En dan is het ook fijn om de investeren, maar sommige doen heel veel werk maar verkopen geen producten zoals Chris.

Een beloning door targets
Ivan en Joey hebben met elkaar gezeten en gesproken over een beloningsstructuur. Joey vertelt dat als je 500 euro verdient krijg je 100 als je 700 verdient krijg je 300 enz. Het is opbouwend, hoe meer je verdient hoe meer je krijgt. Er zit wel een drempel in en het motiveert om iets te gaan doen. Je gaat werken met een aantal targets. Zo trigger jezelf om net een stapje meer te zetten. Hoe start men dan iets vraagt Laura zich af. Joey antwoordt dat de bv dat betaald. Maar dat dient gelijk terug betaald te worden totdat de schuld is ingelost. De targets werken een beetje met schalen aldus Ivan. Het wordt gewoon een sport om zoveel mogelijk te verkopen. Veel sales bedrijven werken daarmee. Je komt voor de winstmarges in aanmerking zodra de investering terug betaald is.

Gemeenschapsuren en evenementen?
Wilco vraagt of de gemeenschapsuren erin verwerkt zijn. Joey antwoordt dat Utopia niet is om geld te verdienen. Je zou niet op alles wat je doet geld moeten verdienen. De omzetten van bijvoorbeeld de markt en live in de loods en eigenlijk ook de andere evenementen behaald wordt valt voor de bv. Dat maakt het makkelijker voor de bv, zo zijn de kosten gedekt.

Bezit of geen bezit?
Naomi heeft een vraag over haar camera. Die zou ze graag ook buiten gebruiken. Die heeft ze gekocht met haar eerste bonus. Mag dat? Mark vindt dat alles wat je van de BV hebt geleend eerst terug moet betalen voordat het in jouw bezit is. Het aankoopbedrag dient nogmaals terugbetaald te worden aan de bv. Nicole merkt op dat het makkelijk te tackelen is. Al het werk dat we hebben gedaan tijdens de evenementen, daar hebben we dus eigenlijk onze bonussen mee verdient. En de dingen die we daarmee hebben gekocht zijn van onszelf. Klaar. De bewoners kunnen zich er wel in vinden.

Fraude plegen?
Volgens Tineke is het krom, stel je verkoopt op de markt 10 vesten en de volgende dag via de webshop 5 dan gaan mensen zo min mogelijk producten op markten verkopen. Volgens Joey roept iedereen het maar het gebeurd nooit.

Zakgeld
Gaby vind dat er gewoon geld moet zijn om te besteden al is het maar 10 euro. En alles wat je extra verdient is meegenomen. Ook denkt ze dat er mensen nu elkaar na gaan apen. Joey zegt dat niemand dat doet, is nog nooit gebeurd. Ook vind Gaby dat er een maximum moet komen aan het bedrag dat je kunt krijgen over de winst. Nicole vindt dat de bewoners er van uit moeten gaan dat het geld wijselijk wordt besteed. Stel dat als er veel winst wordt gemaakt en een inwoner verdient er veel aan, dat het geld terugkomt in de gemeenschap.

Beloning naar uren
Colinda vindt dat je een beloning moet krijgen als je heel veel uren besteed aan een evenement van de BV. Maar hoe? Chris wordt weer als voorbeeld gebruikt. Ivan zegt dat hij met werk voor de gemeenschap genoeg geld oplevert. Waarom kan dat niet met het voorbereiden van evenementen?  Joey wil dat met name de organisatoren worden beloond, of afgerekend, op hoe er gescoord wordt met dat evenement. Colinda merkt daarbij op dat de winst waarschijnlijk toch door tweëen of drieëen moet worden gedeeld, omdat grote evenementen niet solo kunnen worden georganiseerd.

Verhoudingen
Bjorn maakt zich hard voor de verhoudingen. Hij wil dat de gemaakte uren voor de BV beloond worden. Wilco is het daar niet mee eens. Hij vindt dat werken voor de BV vanzelfsprekend is.Colinda zegt dat ze geld verdient met haar wellnes, maar ze gaat ook beurzen doen voor de BV. Ze zegt als ik geld kan verdienen met mijn wellnes en de beurzen leveren mij niks op, dan ga ik mijn tijd natuurlijk in mijn wellnes stoppen.Mark vindt dat er nu eenmaal werkzaamheden zijn waar geen beloning voor tegenover staat. Hij wil meer saamhorigheid.

Trouwen
Tineke denkt aan de trouwerij die in augustus gaat plaatsvinden. Is er budget? Hoe gaat Naomi haar fotodienst in rekening brengen? Colinda zegt dat er gewoon een totaalplaatje wordt voorgeschoteld aan de klant. Alles inclusief. Maar Bjorn merkt op, wanneer levert een dienst iets op voor jezelf, of wanneer voor de BV? Kijk maar naar Naomi, bij een fotoshoot strijkt zij geld op, maar als ze foto’s gaat maken op de markt, dan is het voor de BV. Niemand heeft er echt een duidelijk antwoord op.

Bv’tjes onder de BV
Tineke oppert BV’tjes onder de BV, omdat ze het belachelijk vind dat je 850 euro in de maand zou moeten verdienen. Hoe kun je als je binnenkomt bijvoorbeeld al zoveel verdienen? Mark is het daarmee eens en vindt dat de nieuwelingen een kans moeten krijgen. Toch wordt het plan afgewezen.

Conclusie
van vat de discussie samen, iedereen is het ermee eens dat het systeem er moet komen. Maar er moeten wel goede en realistische targets en groepsbelangen worden gesteld. De bewoners brainstormen daarop verder op welke punten er moet worden gelet.

Is het centraal af afgelopen?
Naomi is het zat dat het zo lang duurt en dat iedereen continu afdwaalt. Ze stelt voor om te stoppen met de brainstorm en dat Mark en Joey op basis van de afgelopen discussie een plan uitwerken. Zij presenteren het nieuwe bonusmodel in de komende vergadering.

Nog wat puntjes en einde centraal
Gio heeft een 8,5 gehaald voor zijn marktonderzoek over de Utopia Markt. Daarnaast wil hij morgen opnieuw meedoen aan het Earth Hour. De anderen zijn wild enthousiast, morgenavond gaan dus de lichtjes weer een uur uit! Joey kondigt aan dat ze vanavond gebakken aardappeltjes en kipfilet zullen eten. De jamsessie van Bjorn staat online op de webshop en er zijn nog kaartjes voor de markt.

 

 

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 11    Gemiddelde: 2.9/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *