Het centraal van 6 april

Het centraal van 6 april

Tijd om weer het een en het ander te bespreken. Hier lees je alle besproken punten van 6 april terug. Later voegen we nog video(‘s) toe zodat je alles nog eens terug kunt kijken.

17:27 – Einde centraal
Van knopen doorhakken was weinig sprake vanmiddag. Met de adrenaline gierend door hun lijven gaan de inwoners ieder huns weegs. Uitstel van executie? De tijd zal het leren.

17:24 – Uitkafferen
Joey neemt het voor Ivan op, terwijl de Laura’s zijn Ivan achterna lopen. Joey doet het relaas van Ivan nog eens dunnetjes over. Zijn stem verheffend naar Colinda snauwt hij dat ze Ivan niet bepaald serieus neemt. Hij is de afgelopen dagen zo druk geweest met excel-bestandjes te maken, de inwoners te polsen naar hun meningen. Colinda’s punten waren notabene aan de laatste plannen toegevoegd. Maar nu komt ze dus opeens met een heel nieuw plan, waardoor er weer zand in de machine wordt gegooid.

17:17 – Ivan heel gefrustreerd
Ivan kan er met zijn pet niet bij dat Colinda niet eerder aan de bel heeft getrokken. De afgelopen week heeft hij meerdere malen met Colinda gezeten en hij heeft al haar punten in zijn vernieuwde plan verwerkt.

Ivan is er helemaal klaar mee. Colinda en Ivan schreeuwen naar elkaar. Hij snapt niet waarom Colinda niet eerder naar haar toe is gegaan. Colinda begrijpt niet dat haar mening niet telt. Ivan vindt haar dan misschien dwars, zij kan Ivan net zo goed dwars vinden.

Achterbaks vindt Ivan het. Hij staat op en loopt schreeuwend weg. Colinda zegt dat hij niks geeft om democratie. Hij roept dat Colinda dat helemaal niet voor democratie is, maar voor achterbaks gedrag. Daarna gaat hij naar buiten om te kalmeren. Centraal gaat nog gedeeltelijk en behoorlijk tumultueus verder.

17:12 – Ivan ietwat verontwaardigd
Ivan legt bij Colinda neer dat zij wist dat hij en Joey met het plan bezig waren. Hij zegt dat zij alles samen, samen, samen wil doen, maar dat hij niks heeft gemerkt van die drang naar samenwerken. Had Colinda dan niet eerder met Ivan moeten sparren met haar punten. Ivan heeft het idee dat Colinda gewoon dwars wil doen. Colinda kan zich moeilijk beheersen als ze zegt dat Ivan haar behandelt als een dwarsligger, terwijl zij gewoon haar eigen mening heeft. En die is toevallig radicaal anders dan die van Ivan.

17:08 – Joey zet zijn vraagtekens
Joey vraagt de inwoners die vorige keer tegen hebben gestemd – Tineke, Colinda, Gaby, Wilco – ook achter het nieuwe plan van Colinda staan. Gaby antwoordt als eerste. Ze ziet de voordelen van de structuur van Joey en Ivan, want in dat systeem kan iedereen met een goed plan iets initiëren. Toch ziet ze meer heil in het wat vriendelijker systeem van Colinda.

17:05 – Colinda komt met een heel nieuw plan
Uiteindelijk kan ze het niet in gaan voeren verwacht ze, maar toch wil ze haar gedachtes delen. Ze leest een brief voor die ze voor dit moment heeft geschreven. Ze wil meer gelijkheid en minder focus op het geldsysteem.

Vijftien bewoners, tien werkuren per week. Met een vaste uitkering. De winst delen ze niet door de vijftien inwoners, maar door zestien. Zodat éénzestiende van de opbrengst geïnvesteerd kan worden in nieuwe experimenten. Ze pleit ook voor € 30,- zakgeld per week. Colinda is er van overtuigd dat de BV op deze manier ook gezond blijft.

17:00 – Colinda mengt zich in de strijd
De helderziende was het al niet eens met het plan dat Joey en Ivan proberen in te voeren. Nu ze een tijdje na heeft kunnen denken, komt ze met een nieuw plan op de proppen. Ze is bang dat er teveel gefocust wordt op geld en dat er snel ongelijkheid zal ontstaan als er met bonussen wordt gewerkt.

Ivan snapt niet waar de ongelijkheid vandaag komt. Colinda zegt dat iedereen nu eenmaal andere vaardigheden heeft. Bovendien zijn er inwoners die al lang aan een product of dienst hebben kunnen werken. Ivan pareert met dat iedereen dezelfde kansen krijgt.

16:55 – Voorschot
Het geld dat de inwoners kunnen verdienen met schoonmaken wordt wekelijks uitgekeerd. Voor de bonussen op de producten en diensten duurt het langer; dan komt er maandelijks geld bij.

16:51 – Een schone lei
Een belangrijk twistpunt uit eerdere centralen: begint elke inwoner met een schone lei bij aanvang van het nieuwe systeem? Ivan en Joey zijn er inmiddels over uit. Iedereen begint weer op nul en aanvankelijke investeringen worden niet meegerekend.

Met de opbrengst van de evenementen wordt van vijf procent van de omzet apart gezet om gezamelijk leuke dingen mee te doen.

16:45 – Bonusstructuur
Ivan wil het graag weer eens hebben over het nieuwe beloningssysteem. Er is een element aan het plan toegevoegd: een beloning voor schoonmaken. Met name omdat er geluiden opgingen voor een herinvoer van het zakgeld. Voor wat hoort wat, dus in ruil voor taken voor de gemeenschap krijg de inwoners geld.

Dat betekent dat er extra inkomsten te genereren zijn voor de inwoners die én een product of dienst leveren én gemeenschappelijke taken verrichten.

16:30 – Op de hoogte
Er is een grote partij kaartjes voor de markt besteld. Kosten: € 170,-. Niet alle bewoners zijn daarover ingelicht. Vooral Wilco zit het dwars. Laura speelt de mediator. Ze stelt voor dat bij dergelijke grote investeringen eerst iedereen op de hoogte moet zijn van de bewegingen van de BV.

Joey is het daar niet helemaal mee eens. Hij vindt dat als drie personen de verantwoordelijkheid hebben voor de markt, dat die dan mogen beslissen over dit soort zaken. Zonder de verdere bemoeienis.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 31    Gemiddelde: 3/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er zijn 3 reacties op dit artikel
  1. David Brigham at 17:08

    En weer staat Ivan als een klein kind te schreeuwen en is Joey op hoge toon directeurtje aan het spelen. Zet ‘m op Collie!! 😉 Ik hoop zo dat (a) er niets gebracht wordt voor Joey’s inzamelactie vandaag, en (b) er nog veel meer afzeggingen komen van Chris-fans voor Ivan’s markt.
    (Okay, mischien was Col’s timing niet handig, maar hun vorm van inspraak was natuurlijk gewoon dat anderen HUN systeem moesten volgen, met hoogstens wat kleine aanpassingen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *