Gina roept de groep bijeen, ze wil een 40-urige werkweek

Gina roept de groep bijeen, ze wil een 40-urige werkweek

Een nieuwe dag is begonnen en de bewoners zijn vroeg opgestaan zoals afgelopen avond besproken is. Tijd om hard aan het werk te gaan voor de markt en om geld te verdienen natuurlijk. Gina wil de groep even spreken want ze heeft een idee wat ze wil voorstellen.

Gina drukt op de zoemer en bepaalde bewoners vragen zich af wat er gaat gebeuren. Zal ze Utopia gaan verlaten? Als iedereen zit neemt Gina het woord en wordt het al snel duidelijk dat ze gewoon blijft. Victoria neemt als eerste het woord. Ze heeft een inleiding gemaakt en legt uit wat iedereen moet doen. Daarna neemt Gina het woord. Ze vertelt over haar voorstel een 40-urige werkweek in Utopia. Een werkweek zal zijn van woensdag tot en met zondag. Maandag en dinsdag zullen weekenddagen zijn. Dit betekent dat de centralen verschoven zullen worden. Gina wil graag dat Ramona een leidinggevende rol neemt in deze nieuwe structuur. Een werkdag zal om 09:00 uur beginnen en rond 18:00 klaar zijn. Gina wil dat de bewoners tussen 13:00 uur en 14:00 uur gezamenlijk lunchen. Ook om 18:00 zal er samen gegeten worden. Verder vertelt ze dat alleen bv gerelateerde taken onder werk vallen. Sporten en andere werkzaamheden zullen in de vrije tijd moeten worden gedaan. Daarna pakt Gina er een schema bij en  vertelt wat de taken zijn en wie zij bij welke taak in gedachte heeft. Ruud reageert meteen dat hij totaal niet mee wil doen aan dit voorstel. Maar Gina gaat gewoon door met haar schema. Ze noemt een hele lijst aan werkzaamheden op. Dit zijn bestaande, maar ook nieuwe werkzaamheden. Vervolgens gaat Gina verder met de consequenties bij nalatenschap. Als de bewoners hun werk niet doen wil Gina dat er geen zakgeld aan de desbetreffende persoon wordt uitgekeerd. Ook mag die bewuste persoon voor minder budget aan boodschappen nuttigen. Gina benadrukt dat ze niet verwacht dat deze sancties nodig zijn. Maar waarom wil ik dit nou eigenlijk? gaat Gina verder. Ze legt uit dat ze met z’n allen een gezamelijk doel hebben, namelijk uit de rode cijfers komen. Daarnaast denkt Gina dat ritme en structuur en de bewoners goed zal doen. Ook hoopt ze dat ze op deze manier als groep hechter komen. Gina benoemt ook dat een 40-urige werkweek veel voldoening zal opleveren.

Na het verhaal van Gina is het tijd voor een vragenrondje. De bewoners hebben een aantal vragen over het schema. Zo wil Romy weten of ze mag blijven schilderen. Gina antwoordt dat dit mag zolang het voor de bv bedoeld is. Ruud benoemt nogmaals dat hij niks volgens een rooster wil gaan doen. Dit is geen Utopia, dit is een nabootsing van de maatschappij. Ik ben het er niet mee eens en sta er totaal niet achter benadrukt hij voordat hij wegloopt.  Victoria benoemt nogmaals dat ze enorm in de min staan en dat ze dus eigenlijk geen andere keus hebben. Romy en Cemal antwoorden hierop dat ze het eens zijn met Gina en Victoria. Ook Jacco laat weten dat hij het een goed plan vindt. Na het inhoudelijke commentaar van Jessie over de indeling wordt Victoria een beetje boos. Ze vindt dat Jessie de essentie van het probleem voorbij gaat. Het gaat namelijk om gezamenlijke doelen bereiken.  Ramona voegt eraan toe dat ze graag ziet dat de bewoners minder vanuit de ik vorm zullen gaan denken.

Dat stelt Gina de vraag wie is er voor een 40-urige werkweek in Utopia? Het merendeel van de handen gaat omhoog. Slechts 4 bewoners zijn tegen. Vervolgens vraagt Gina wie er voor de consequenties is die horen bij het niet uitvoeren van de werkzaamheden. Hier gaat Ruud weer fel tegenin. Voor de handen voor deze tweede vraag omhoog kunnen gaan ontstaat er een grote discussie. Do spreekt haar frustratie uit over het idee. Ze wil als volwassen vrouw niet op haar taken gewezen worden. Ze geeft aan dat ze uit zichzelf al hard werkt. Dan onderbreekt Gina de discussie. Ze wil nogmaals weten hoeveel mensen voor de 40-urige werkweek zijn, inclusief te consequenties. Dit keer gaan er een stuk minder handen omhoog. De discussie gaat vervolgens nog even verder. Victoria en Gina doen hun best om hun standpunt te verdedigen. Ze krijgen voornamelijk veel kritiek op de consequenties.Na enige tijd heeft iedereen kunnen zeggen wat hij of zij wilde zeggen en wordt de presentatie afgerond.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 12    Gemiddelde: 2.9/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Er is 1 reactie op dit artikel
  1. anneke at 12:16

    Ik vraag me af wat deden ze in de buiten wereld, ook niks volgens mij.
    En de meeste wonen nog thuis waar alles voor ze gedaan wordt
    Heb ooit een stukje gelezen van Romy
    Ze had op marktplaats der eigen aan geboden als werkster, heeft ze daar ooit in Utopia aan gehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *