Het centraal van 9 april

Het centraal van 9 april

Een laat centraal om 22:00 uur gaat de zoemer af. Ook zien we wat veranderingen in de loods. De meubels die vanmiddag gebruikt zijn tijdens de meubel fotoshoot mochten de bewoners houden. Maar waar gaat dit centraal over? Saamhorigheid wordt vandaag besproken. Een keer iets anders!

Opening centraal
LauraB opent het centraal en wil iedereen feliciteren met de gezellige sfeer in de woonkamer. Daarna geeft ze het woord aan Ivan. Hij vindt het belangrijk om te spreken over wat iedereen nou eigenlijk dwars zit. Want hij heeft het idee dat de bewoners elkaar soms niet kunnen luchten of zien. Vooral toen Chris wegging, met als reden de gezondheid van zijn vader, besefte Ivan dat hij Chris eigenlijk helemaal niet zo goed kende. En dat hij zelf de kans heeft laten liggen. Het is volgens LauraB niet de bedoeling dat mensen zich vanavond heel erg aangevallen gaan voelen. De bewoners moeten hun hart luchten en proberen begrip voor elkaar te tonen.

Hapjes zijn aanwezig
Er zijn hapjes, saté broodjes. brie met honing en gevulde eitjes. Nicole geeft aan dat er maar een paar kaasbroodjes zijn die gedeeld moeten worden.

Klerezooi
Wilco grijpt de gelegenheid meteen aan om Ivan iets te vertellen. Hij vindt het goed dat hij vanmiddag besefte dat hij niet juist had gehandeld toen hij, zonder Wilco en Colinda op de hoogte te stellen, had besloten om hun bedden niet terug te schuiven in de oude gym. Ivan kwam later bij Wilco terug om zijn excuses aan te bieden en dat vindt Wilco top.

Van min naar plus
Ze besluiten om iedereen langs te gaan. De bedoeling is dat iedereen met iets negatiefs begint en met iets positiefs eindigt.

Joey begint. Hij zegt dat sommige mensen blijven zitten met hun frustraties en daardoor tikkende tijdbommen worden. Blijf je emoties uiten, zegt hij. En hij heeft momenteel moeite met het houden van een centraal. Hij hoort te weinig van mensen als Tineke en Gabriëlle. Hij vindt het goed dat de vetes die eerder bestonden tussen mensen niet echt meer bestaan. En dat moet voortaan doorklinken in centraal. Hij denkt dat er misschien teveel kapiteins op het schip zitten. Naomi geeft toe dat ze inderdaad vaak haar mond houdt omdat ze tijdens centraal denkt dat er mensen meer verstand van bepaalde zaken hebben. Terwijl dat misschien niet zo is.

Een gewoon centraal
Mark is stil, maar de bewoners willen ook graag wat van hem horen. Mark zucht en zegt dat hij het als een gewoon centraal ziet. Hij vindt dat ze er niet genoeg uithalen. Het is volgens hem moeilijk dat er zoveel mensen zijn die niet hetzelfde denken als hij. Die niet alles uit hun kwaliteiten halen. Op die manier leeft bij hem het gevoel dat ze niet vooruitkomen.Wilco vraagt of hij zich er niet over heen kan zetten. Mark zegt dat hij wel relativeert, maar tot op bepaalde hoogte. Hij zegt zelfs dat hij een potentiële tikkende tijdbom is. En als het hem niet zint, dat hij een vierentwintig uur aanvraagt en weg is. Maar er zit Mark nog meer dwars, te veel mensen starten projecten tegelijkertijd. En dat daardoor nooit dingen afkrijgen. Als hij naar zichzelf kijkt ziet hij dat hij alleen bezig is met Le Luifel en zich daarvoor het schompes werkt. Hij noemt Gaby als voorbeeld. Hij probeert haar steeds aan te sporen, maar ze pakt maar niet door. Gaby zegt dat ze van alles wil doen. Maar dan wel iets wat ze in de buitenwereld niet doet. Daarom wil ze zich hier op andere focussen dingen doen, zoals naaien.

Complimenten voor Mark
Gio herinnert zich de tijd dat Mark helemaal gek werd van de financiële situatie binnen Utopia. Toen adviseerde Gio hem om lekker naar buiten te gaan en te bouwen. Nu wil hij Mark complimenteren met de groei die hij heeft doorgemaakt.

Tegenvaller
Tineke baalt van het tekort aan voedsel dat er soms is in de loods. Ze moet soms van vier crackers leven. En dat kan ze gewoon niet hebben, met haar suikerziekte. Joey vraagt of dat de reden is dat ze vaak buiten in de stoel zit, in het zonnetje. Tineke benoemd dat andere mensen tien keer zeven minuten per dag op het bankje zitten om te roken. Tineke rookt niet, dus ze zit liever een kwartiertje per dag in het zonnetje.

Het is vies
Ivan heeft zelf enkele punten die hem dwars zitten. Hij irriteert zich vaak aan de viezigheid en nalatigheid van mede bewoners met betrekking tot het schoon houden van de loods. Ook helpen bewoners elkaar niet meer, er wordt meer tegengewerkt de laatste tijd. Als voorbeeld noemt hij Colinda, zij wil een eigen geldsysteem gebruiken in plaats van het systeem van de groep. Colinda is niet van mening dat Ivan de waarheid spreekt, zij wil gewoon ook inspraak hebben in het hele geldsysteem. LauraB heeft geen groepsgevoel in Utopia. Het zijn nu echt alleen maar individuen. Er is geen samenhorigheid meer. Wanneer bijvoorbeeld het alarm gaat, zakt de moed bij de groep al in de schoenen. Er moet echt gewerkt worden aan een groepsgevoel.

Meer spontaniteit
Colinda denk dat alles spontaner moet gaan gebeuren. Bewoners gaan zich dan geen zorgen maken over het geen wat komen gaat en stappen ergens leeg in. Joey wil zelfs gaan voor meer vrijheid, kijk maar lekker of je bij een centraal wil zitten. Wil je niet? Nou, dan niet. Maar als je wat belangrijks mist is dat puur je eigen schuld.

Cordwood
Nicole heeft het zwaar met de voortgang van het cordwood huis. Er zijn veel tegenslagen en daar heeft zij veel moeite mee. Ook is het jammer dat niet iedereen evenveel doet, het is niet werktopia, maar ga meer doen. Ook trek zij de negativiteit van een ander heel erg aan, daar kan ze het ook erg zwaar mee hebben.

De tuin
De bewoners willen afspraken maken met betrekking tot de planten. Wanneer moeten ze water krijgen en wie gaat dat doen. Wilco wil nog even melden dat hij het verzorgen van de koeien erg leuk vindt en dat vaker wil gaan doen.

Nieuwe bewoner
Wie wordt de nieuwe inwoner en wanneer komt deze vraagt iedereen zich nog of. Of zal het misschien een tuinvrouw worden?

Twijfel
Bjorn twijfelt of iedereen wel is, wie die is. Daar heeft hij wel moeite mee. En hij zit nu bijna 4 maanden in Utopia en de tijd is omgevlogen. Ivan waardeert Bjorn ook heel erg in Utopia, Bjorn gaat zich steeds beter gedragen. Bjorn waardeert de woorden van Ivan en vertelt dat hij zich inmiddels ook wel thuis voelt in Utopia. En daarna is er weinig meer te melden en sluit het centraal.

Mochten er filmpjes beschikbaar zijn zullen we deze uiteraard toevoegen. Benieuwd waarom we de laatste tijd weinig filmpjes plaatsen? Lees dan hier even verder.

Beoordeel dit bericht:
[Totaal: 12    Gemiddelde: 3.8/5]

Hou a.u.b.uw reactie netjes. Mocht dit niet gebeuren kan uw reactie verwijderd worden!   In enkele gevallen kan het even duren voordat een reactie verschijnt, deze dienen handmatig goedgekeurd te worden. Bedankt voor uw begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *